Biorę udział w „Książęcych Mistrzostwach Smaku”. W związku z tym prezentuję wam przepis na ciasteczka piwne, który powstał specjalnie pod piwo Książęce Jasne Ryżowe. Jest to piwo bardzo lekkie, orzeźwiające – jego smak od razu przywodzi na myśl niezobowiązujące spotkania z przyjaciółmi. Na takie spotkania zazwyczaj nie gotuje się wymyślnych potraw – najlepiej sprawdzają się wszelkiej maści chrupacze, które bezkarnie się podjada nie bacząc na kalorie. Ciasteczka piwne są dużo lepsze od chipsów i wspaniale pasują do tego trunku. Maczane dodatkowo w piwnym sosie czosnkowym umilą wszelkie wspólne mecze, domówki, ogniska, spotkania, grille i parapetówki.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka tartego parmezanu
- 1/2 szkl. jasnego, lekkiego piwa (Książęce Jasne Ryżowe)
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 3/4 kostki masła
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki listków posiekanego rozmarynu
- szczypta soli
Sos piwny:
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki jasnego, lekkiego piwa (Książęce Jasne Ryżowe)
- 1/2 wyciśniętego ząbka czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli i pieprzu
Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, sól, straty na tarce o drobnych oczkach parmezan i bardzo drobno posiekany świeży rozmaryn. Wszystkie składniki mieszamy łyżką. Następnie dodajemy piwo, żółtko oraz pokrojone w kostkę masło. Zagniatamy jednolite ciasto, które formujemy w wałek i wstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki. Po tym czasie na blasze rozkładamy papier do pieczenia. Wyjmujemy ciasto, odrywamy kawałek i formujemy na blacie wałek – o długości ok. 9-10 cm i grubości ok. 1-1,5 cm. Z tej ilości składników wyjdzie ok. 25 sztuk. Ciasta nie możemy zbyt długo rozgrzewać w dłoniach, bo zacznie być lepiące – wałeczki musimy turlać dość sprawnie. Ciasteczka piwne pieczemy w 190ºC przez ok. 15 minut – aż będą złoto-brązowe. Po tym czasie studzimy i podajemy do piwa, którego użyliśmy do przygotowania. Świetnie pasuje do nich także błyskawiczny sos piwny. Aby go wykonać wystarczy energicznie wymieszać wszystkie składniki do połączenia.
Bezkarnie? Chyba do pierwszego najbliższego ważenia 😉
Oj dokładnie tak 🙂 w towarzystwie często łatwo zapomnieć o diecie 🙂
miało być „najbliższego”, a niechcący zostało wcześniej napisane słowo „pierwszego” … i wyszło masło maślane
to stąd tle piwnych smakołyków! takie ciasteczka do piwka, jak najbardziej! tyle, że ja nie piję xD
To może skusisz się na samo ciasteczko? 🙂
Fajnie smakowałyby z moim ulubionym – cytrynowym 😉
Mistrzowskie ciasteczka! 🙂
o matulu.. jestem miłośniczką chrupaczy-a takich paluchów to już w ogóle! <3
Dzięki za przepis-skorzystam 100%!
Przyda się na upały 🙂
Doskonałe do pochrupania i życzę powodzenia 🙂 Pozdrawiam 🙂
fajny pomysł na ciacha i sos:)
W lato trzeba się chłodzić piwem, a piwo zagryzać. Dziękuję za przepis 🙂
Bardzo przyjemny obowiązek 🙂
Fajny pomysł na przekąskę a do tego sosik mniam… 😀
w taki upał jak dziś to tylko zimne piwko i takie ciacha do niego 🙂
Pycha, z tym sosem – mistrzowska przekąska 🙂
Chyba żartujesz, piwne ciasteczka… wyśmienicie!!!!! 😀 Jestem wielkim smakoszem piwa, a do tej pory w kuchni używałam go tylko do smażonych śledzi w cieście piwnym. Te ciacha musowo robię przy najbliższej okazji, zaraz obkupię się w zapas książęcego z ryżu 😛 (swoją drogą, tego typu konkursy to świetny pomysł na reklamę produktu ;)) Superpomysł, od razu przypadł mi do gustu, masz rację – idealne na te upały 🙂
I ciasteczka i sosik zapowiadają się bardzo apetycznie..:)! Powodzenia :)!
Piękne ciasteczka;) Właśnie zauważyłam, że mamy podobne pomysły na przepis;) ja zrobiłam precle 😉 Pozdrawiam