Kategorie

Ciasta, ciasteczka i desery

Mus borówkowy

Delikatne i efektowne ciasto – mus borówkowy

Znów zachciało mi się lata. A borówki kojarzą mi się z latem bardzo mocno. Mus borówkowy choć może wydawać się  skomplikowany, to jest to bardzo proste ciasto i polecam je wszystkim, którzy jak ja uwielbiają jagody i borówki. Nie zapominajmy…

Czytaj dalej
Suflet malinowy

Malinowy suflet z sosem

Gdy pogoda nie rozpieszcza, możemy podarować sobie odrobinę lata na talerzu. A dokładniej w kokilce, miseczce lub kubku – proponuję bowiem suflet. I to nie byle jaki. Malinowy 🙂 Jego przygotowanie jest banalnie proste. A smak? Delikatna chmurka polana kwaskowatym…

Czytaj dalej
Najlepsze Rafaello

Najlepsze Rafaello

Kto lubi pralinki Rafaello? Jeśli zaliczacie się do grona fanów kokosowych wrażeń, to ciasto Rafaello na pewno przypadnie Wam do gustu. Powstało mnóstwo wersji tego placka, ale ta moim skromnym zdaniem bije wszystkie. Może to przez spory dodatek alkoholu? 🙂…

Czytaj dalej
Czekoladowa trufla

Deser “Czekoladowa Trufla”

Nie zapomniałam o dzisiejszym Dniu Czekolady. Ten dzień idealnie jest uczcić czymś intensywnie czekoladowym. Ja zrobiłam czekoladową truflę – deser składający się wyłącznie z czekolady, masła i jajek. Ciasto jest maziste, mocno czekoladowe, puszyste i bardzo syte. Nie wymaga wiele…

Czytaj dalej
Cytrynowe ciasto z filiżanki

Cytrynowe ciasto… z filiżanki

Bywa, że potrzebujemy ciasta “na już”. Czasami wynika to z naszej chcicy, czasami nie mamy czym poczęstować niespodziewanego gościa. Każdy powód jest dobry. I jest ratunek. Kuchenka mikrofalowa. Za jej pomocą szybko zrobimy upragniony deser. Dziś – ciasto cytrynowe z…

Czytaj dalej
Krem makowy

Kujawski krem makowy

Z ilości odwiedzin na blogu wynika, że tak jak ja lubicie desery z makiem (tort makowy ma największą ilość odsłon!). Dziś przedstawiam makowy deser staropolski, jadany głównie na Kujawach – krem makowy. Cudze chwalicie swego nie znacie – dopiero nie…

Czytaj dalej
Piegus

Piegus – pomysł na niewykorzystane białka

Jest wiele przepisów, które wymagają użycia samych żółtek np. pączki, faworki, keks. A co z białkami? Mi właśnie zostało parę białek i postanowiłam zrobić niezwykle proste ciasto – piegusa (piegusek, mrówkowiec, jednoszklankowiec).  To było jedno z pierwszych ciast jakie kiedykolwiek…

Czytaj dalej
Pascha błyskawiczna

Pascha błyskawiczna

Samo słowo “Pascha” oznacza Wielkanoc. Jest to również  tradycyjny deser serowy z bakaliami podawany właśnie na Wielkanoc w Rosji i na Ukrainie, a także w wielu polskich domach. To bardzo piękny zwyczaj przygotowywać co roku deser, który kojarzy nam się wyłącznie…

Czytaj dalej
Jajko z niespodzianką

Jajko… z niespodzianką!!!

A co gdyby po obraniu skorupki czekała na nas niespodzianka? Proponuję wielkanocne ciasteczka upieczone w skorupkach jajek – są niezwykle efektowne, wspaniale się prezentują. Trochę pracy wymaga opróżnienie skorupek z zawartości, ale zawsze możemy zatrudnić do tego dzieci ;). Pomysł…

Czytaj dalej
Wielkanocne gniazdka

Muffinki z płatkami owsianymi – wielkanocne gniazdka

Jeśli nie mamy czasu przygotować wielkanocnego, domowego ciasta warto zrobić muffinki, które w łatwy i szybki sposób możemy przygotować i przyozdobić. Dziś proponuję muffinki z płatkami owsianymi, ponieważ nie są słodkie i możemy zatem poszaleć ze słodkimi ozdobami. Chyba najprostszą…

Czytaj dalej
Tort makowy

Wykwintny tort makowy

Zawsze lubiłam ciasta z makiem. Zawsze na każde urodziny chciałam tort makowy. Dziś chciałabym Wam przedstawić wersję makowo-orzechową. Podobny piecze moja ciocia i mam z nim same miłe wspomnienia. Chciałabym też wspomnieć o okazji na którą był pieczony – niespodzianka…

Czytaj dalej
Papatacze

Papatacze – przysmak z dzieciństwa

Mój kolejny smak z dzieciństwa. W zasadzie nie pamiętam, żebym jadła papatacze gdzieś indziej niż u mojej mamy. Ale co to takiego papatacze? To drożdżowe bułeczki, nafaszerowane bakaliami. Uwielbiam ich puszystość drożdżowego ciasta w połączeniu z chrupiącymi orzechami i kwaskowatością…

Czytaj dalej
Zamknij