Kategorie

Ciasta, ciasteczka i desery

Czekoladowa kłoda – Bûche de Noël

Dzisiaj sięgniemy tradycji świątecznych innych krajów europejskich. Ciasto czekoladowa kłoda zachwyca – naprawdę można pomylić je z prawdziwą gałęzią! Wygląda na pracochłonne? Nic bardziej mylnego. Jest przy niej dokładnie tyle samo pracy, co przy tradycyjnej roladzie. Efekt jednak dużo bardziej…

Czytaj dalej
Piernik na guinessie

Piernik na guinessie

Macie ochotę na piwo? Mnie nie trzeba było namawiać. Na piernik z dodatkiem ciemnego piwa Guiness miałam już ochotę od dawna. Nigdzie nie mogłam dostać melasy, dlatego zrezygnowałam z tradycyjnego przepisu. Trochę bałam się eksperymentu z piwem – do ciasta…

Czytaj dalej
Cynamonowe ślimaczki drożdżowe

Cynamonowe ślimaczki drożdżowe

Pachnące cynamonem puszyste bułeczki drożdżowe z orzechami zastępują mi zimą jagodzianki. Najlepiej smakują na śniadanie lub podwieczorek. Smakiem wprowadzają w świąteczny nastrój i atmosferę. Kształtem przypominają ślimaczki, ślicznie będą się prezentować na stole. Oparte są na zimnej drożdżówce – która…

Czytaj dalej
Trufle tiramisu

Trufle o smaku tiramisu i ślubne zdjęcia

To taki przepis, który chciało się zrobić natychmiast. Zobaczyłam te słodkie maleństwa u Mariki (oryginał na blogu Gotuję bo lubię) i od razu wiedziałam, że będą pyszne. Trufle kawowe nie wymagają dużego wkładu pracy, pieczenia czy innych czasochłonnych czynności. Robi…

Czytaj dalej
Szkarłatne ciasto z żurawiną

Szkarłatnie cętkowane ciasto keksowe z żurawiną i…

Puszyste, bardzo wilgotne i świąteczne. Swoją wilgoć oraz piękne szkarłatne cętki zawdzięcza jednak nie żurawinie, a… burakom! Autorka przepisu – Nigella Lawson mówi, aby nikomu nie wspominać o tajemniczym dodatku. Domownicy mogą bać się buraka w cieście – a przecież…

Czytaj dalej
Makowiec japoński z jabłkami

Makowiec bez ciasta, czyli ciasto japońskie

Makowiec z jabłkami, czyli makowiec japoński to prawdziwa gratka dla fanów ciast makowych. Ja, jako dziecko zawsze wyjadałam sam mak z ciasta – w tym przypadku nie muszę tego robić, maku jest mnóstwo. Makowiec jest niezwykle wilgotny od jabłek, co…

Czytaj dalej
Blok czekoladowy

Blok czekoladowy

Dziś kolejny przysmak PRL’u. Robiony w okolicach Świąt Bożego Narodzenia blok czekoladowy był długo wyczekiwany przez wszystkie dzieci. To słodki deser na mleku w proszku, który zrobimy bez pieczenia. Możemy użyć do niego dowolnych bakalii – orzechów, rodzynek czy kandyzowanych…

Czytaj dalej
Serowe pączki (oponki) w wersji romantycznej

Serowe pączki w romantycznej wersji

Uwielbiam serowe oponki (pączki z białego sera), mogłabym jeść je codziennie. Jednak wykonanie ich z całej porcji jest dość pracochłonne, a ilość starczyłaby dla kompani wojska. Postanowiłam wykonać je z części porcji w wersji śniadaniowej – w końcu są jak…

Czytaj dalej
Tort bezowy Dacquoise z orzechami i daktylami

Tort bezowy Dacquoise z daktylami

Torcik Dacquoise (czyt. dakłas) to francuski deser, na który składają się bezy przełożone bitą śmietaną z orzechami lub migdałami. Ja piekłam Dakłasa po raz pierwszy. Efekt mnie bardzo pozytywnie zaskoczył, jego smak jest wprost cudowny. Zdecydowałam się na wersję karmelową…

Czytaj dalej
Ciasto salceson

Ciasto salceson w waflu – rolada bez pieczenia

Kolejne ciasto niewymagające pieczenia – salceson w waflu bez pieczenia. Przysmak ten ma chyba więcej lat niż ja sama i był hitem w czasach PRL’u. To także mój smak z dzieciństwa. Salceson wyglądem przypomina tytułową wędlinę, choć (całe szczęście) nie…

Czytaj dalej
Rafaello - ciasto bez pieczenia

Rafaello – ciasto bez pieczenia

Uwielbiam wszystko co kokosowe. Szczególnie ciasta. Moje ulubione Rafaello jest niestety dość pracochłonne, dlatego pozwalam sobie na uproszczenie procedury. Rafaello bez pieczenia, nazywane również kokosową Stefanką, to świetne rozwiązanie dla osób nie mających piekarnika lub dla tych, którzy boją się…

Czytaj dalej
Zamknij