Przepisy: Ciasta, ciasteczka i desery

  • Rogale świętomarcińskie

    Dodano w śr, 12/11/2014 - 12:01

    Rogale świętomarcińskieRogale świętomarcińskie (rogale marcińskie) to tradycyjne rogale z nadzieniem z białego maku i bakalii, wypiekane na dzień św. Marcina, który pokrywa się ze Świętem Niepodległości Polski. Najbardziej znane w Poznaniu i okolicach – w innych częściach kraju często trudno je kupić, ponieważ zarejestrowane są jako wyrób regionalny. Bardzo podoba mi się świętowanie odzyskania niepodległości takim niepowtarzalnym wypiekiem. A jak to się zaczęło? Jedna wersja mówi że, jesienią składano pogańskim bogom ofiarę z ciasta w kształcie rogów. Inna, że kształt ten był ważny[…]

  • Puszysty sernik klasyczny z 10 jaj na dużą blachę

    Dodano w pt, 07/11/2014 - 12:01

    Puszysty sernik klasyczny z 10 jaj na dużą blachęPuszysty sernik klasyczny – taki wiejski, kremowy i pyszny. Bogaty – na śmietanie i jajach (do masy serowej idzie ich 10, a do całego ciasta 12!). Moja rodzina oszalała na jego punkcie. Jako, że składniki podane są na dużą blachę, idealnie sprawdza się na święta, imieniny, rodzinne spotkania czy parapetówki. Polewa czekoladowa jest dopełnieniem jego smaku – a jeśli lubimy, możemy dodatkowo posypać ją rodzynkami. Kluczowa jest w nim puszystość i lekkość – ale otrzymacie ją tylko wtedy, gdy bardzo dokładnie zastosujecie[…]

  • Sernik pistacjowy z białą czekoladą

    Dodano w pon, 27/10/2014 - 12:01

    Sernik pistacjowySernik pistacjowy z białą czekoladą – marzyłam o takim od dawna, szczególnie ze względu na męża – fana pistacji. Zakupiłam w internecie pastę pistacjową i do roboty. Nie miał aż tak pistacjowego aromatu jak bym chciała, ale i tak był pyszny. Ozdobiony posiekanymi orzechami i płatkami jadalnych goździków całkiem ładnie prezentował się na stole. Warto eksperymentować ze smakami sernika, aby uzyskać niepowtarzalne ciasto. Sernik pistacjowy (składniki w temp. pokojowej): 1 kg sera zmielonego 3-krotnie lub z wiaderka 4 ekologiczne jajka 1/2 szklanki[…]

  • Ciasto ze szpinakiem i kremowym serkiem

    Dodano w pt, 24/10/2014 - 12:01

    Ciasto ze szpinakiem (a'la Leśny Mech)Ciasto ze szpinakiem i cytryną podobno ma turecki rodowód. W Polsce znane pod nazwą “Leśny Mech”. U mnie w trochę innej odsłonie z kremowym serkiem oraz jesiennymi owocami – figami i pestkami granata. Zastanawiacie się pewnie po co dodawać szpinak do ciasta… otóż to świetny sposób na jego przemycenie do diety dzieci. Szpinaku nie czuć w cieście, za to nadaje mu fantastyczny, naturalny, zielony kolor. Ciasto szpinakowe nie jest oczywiście dietetyczne, ale za to zawiera jeszcze inne zdrowe dodatki takie jak migdały,[…]

  • Tarta limonkowa

    Dodano w pon, 20/10/2014 - 12:01

    Tarta limonkowaTarta limonkowa to doskonały deser dla osób, które nie lubią bardzo słodkich kremów. Jest delikatnie kwaskowa (ale nie kwaśna) ze słodką nutą czekolady i orzeźwiającą skórką z limonki. Nadaje się zarówno na elegancki deser jak i na codzienne ciasto do kawy czy herbaty. Osoby, które oglądały amerykański serial “Dexter” na pewno pamiętają, jak jedna z bohaterek marzyła przed śmiercią o spróbowaniu idealnej tarty limonkowej – myślę, że ta miałaby szansę spełnić to marzenie. Polecam wszystkim fanom czekoladowo-cytrusowych smaków. Tarta limonkowa – spód:[…]

  • Pieczony budyń waniliowy

    Dodano w pt, 10/10/2014 - 12:02

    Pieczony budyń waniliowyPieczony budyń waniliowy może być słodkim śniadaniem lub pysznym i prostym deserem. Dlaczego pieczony? Otóż w ten sposób zrobimy go bez dodatku mąki – zetnie się dzięki samym żółtkom i będzie bezglutenowy. Jest wyjątkowo delikatny – jako, że je się go na zimno przypomina w smaku aksamitny krem waniliowy. Tak mi posmakował, że chyba zużyję na ten budyń cały zapas wanilii (laski wanilii kupuję co jakiś czas w internecie – wychodzi taniej). Podajemy go z ulubionymi owocami albo z domową konfiturą czy[…]

  • Rolada bezowa z mascarpone

    Dodano w pt, 26/09/2014 - 12:01

    Rolada bezowa z mascarpone i jeżynamiRolada bezowa z mascarpone to wypiek wbrew pozorom dosyć prosty. Bezę w tym przypadku piecze się dość krótko i nie suszy się jej w piekarniku, dlatego to wypiek szybszy od pawłowej czy dakłasa. Jest miękka w środku i chrupiąca na brzegach. Idealnie pasuje do niej lekka bita śmietana z dodatkiem mascarpone. Rolada smakuje tak delikatnie, jak wygląda. A całości dopełniają owoce – ja użyłam świeżych jeżyn, ale super sprawdzą się maliny, jagody, porzeczki czy wiśnie (do słodkiej bezy będą najlepiej pasowały lekko[…]

Strona 19 z 45« Pierwsza...1920...Ostatnia »