Kotleciki curry dla dzieci na patykuDzisiejszy obiad, serwowany na patykach, może przypaść do gustu dzieciom – ale nie tylko. Kotleciki są odchudzone – nie używamy tłuszczu do smażenia, co docenią wszystkie Panie dbające o figurę. Cudownie chrupią i po zmniejszeniu porcji z powodzeniem mogą być używane jako przekąska typu finger-food. Będą smakować jeszcze lepiej, jak zrobimy do nich zdrowy sos na bazie jogurtu. Najlepiej podawać je z ryżem lub ulubioną surówką.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka (można zastąpić indykiem)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 cebule dymki (tylko biała część)
  • 2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • płatki kukurydziane – do panierowania

Pierś z kurczaka myjemy i filetujemy – pozbywamy się kości i tłuszczu. Następnie mielimy ją w maszynce do mięsa lub bardzo drobno siekamy. Dodajemy żółtko, wyciśnięte ząbki czosnku, drobno pokrojone białe części dymki oraz posiekaną pietruszkę. Przyprawiamy curry, papryką, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Możemy dodać 1 łyżkę bułki tartej, aby masa była bardziej zwarta (ale trochę musi się lepić). Masę odstawiamy na pół godziny do lodówki.  Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190-200ºC i rozdrabniamy płatki kukurydziane (ręką, blenderem lub młotkiem – aby powstały mniejsze kawałki), a następnie przesypujemy je do miseczki. Mięso dzielimy na ok. 7-8 części. Każdą obtaczamy dokładnie w płatkach i formujemy dłońmi podłużny kształt. Wbijamy patyk do szaszłyka i kładziemy na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 15-20 minut (można je przekręcić w połowie pieczenia, ale nie koniecznie). Możemy podać je z prostym sosem czosnkowym (jogurt+sok z cytryny+czosnek+ulubione przyprawy) lub dowolnym, ulubionym.

Kotleciki curry dla dzieci na patyku

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych