Chleb oliwkowy upiekłam 16 października świętując Światowy Dzień Chleba. Zależało mi na pszennym, lekkim, mało pracochłonnym chlebie i się udało – jest bardzo delikatny i puszysty, praktycznie jak bułka. Idealnie pasował do jajecznicy. Do jego przygotowania użyłam oczywiście oliwy i kawałków zielonych oliwek, lecz jeśli wolicie czarne to również się sprawdzą.
Składniki:
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży (1/4 kostki)
- 1/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek + do posmarowania
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka soli
- 15-20 sztuk zielonych lub czarnych oliwek
- szczypta cukru
Do ciepłego (ale nie gorącego!) mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru oraz łyżeczkę mąki. Mieszamy i odstawiamy aż mikstura potroi swoją objętość (ok. 10-15 minut). Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, oregano, miód, oliwę z oliwek i wlewamy wyrośnięte drożdże. Mieszamy chwilę i wlewamy ciepłą wodę. Mieszamy całość łyżką do połączenia się składników, następnie ciasto wykładamy na blat i zagniatamy, aż stanie się jednolite i elastyczne. Wkładamy z powrotem do miski i nakrywamy ściereczką. Odstawiamy na 40 minut. Oliwki drylujemy z pestek (jeśli mają) i kroimy każdą na 8 części. Gdy ciasto wyrośnie uderzamy w nie pięścią, aby uwolnić gazy i wsypujemy oliwki. Zagniatamy jeszcze chwilę, aby równomiernie rozprowadzić kawałki oliwek. Wkładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie długa i szeroka keksówka), nacinamy nożem wzdłóż, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 40 minut. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 220°C. Wierzch delikatnie smarujmy pędzelkiem umoczonym w oliwie z oliwek. Wstawiamy chleb oliwkowy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 190°C (180°C z termoobiegiem). Pieczemy 35-40 minut.
Wieki już oliwek nie jadłam! Koniecznie muszę coś z nimi zrobić 🙂 W chlebie smakują bosko 🙂
Oj tak, ja chyba właśnie w chlebie lubię je najbardziej
Mnie z przyczyn wyższych ominął tegoroczny Dzień chleba, ale Twój z oliwkami uwielbiam.
O tak, chlebek oliwkowy to jest to 🙂
Bardzo ładny, very stylish 😉 Muszę kiedyś upiec jakieś pieczywo z oliwkami…
A ja w tym roku nie świętowałam :/ Nie miałam jak. Świetny pomysł na wykorzystanie oliwek! I w dodatku bardzo zdrowy. Zapisuję 🙂
Marzę, by odważyć się i piec w domu chleb, mieć na to czas i siłę. Chlebek oliwkowy wygląda pysznie! Kromka takiego chlebka z ulubioną szynką parmeńską… Mniam!
Jeśli myślisz, ze pieczenie chleba wymaga siły – spróbuj zrobić na pierwszy raz chleb bez zagniatania na drożdżach z saszetki. Kto raz upiekł samodzielnie pieczywo będzie miał na nie ochotę zawsze 🙂
Częstuję się kromeczką 🙂
Uwielbiam chlebki własnego wypieku, twój wygląda bardzo fajnie. Choć jak dla mnie bez oliwek. Bo po prostu nie lubię. Ale to nie problem, zawsze można czymś innym zastąpić, np suszonymi pomidorami – pychba
Tak, można zastąpić ulubionym składnikiem – pomidory sprawdzą się na pewno
Chętnie bym zrobiła ten chlebek, ale nie cierpię oliwek 😛 Można je pominąć? 🙂
Można pominąć, można zastąpić czymś innym 🙂
super! Widziałam gdzieś podobny, a raz miałam okazję jeść chleb tego typu-nie dość, że smak powala, to jeszcze ten zapach ^^
pyszny domowy chlebek 😀 uwielbiam!
Eh a ja ciągle choruję i nie mogłam świętować tego dnia:( Twój chlebek wygląda smakowicie:))
Życzę dużo zdrowia 🙂
Wspaniały… 🙂
Wygląda zjawiskowo !
Wspaniały chleb ,z oliwkami jeszcze nie piekłam.
Cudowny, oliwkowy chlebek. Gratulacje! 🙂
Chlebek z oliwkami, na pewno był bardzo smaczny:)
Wspaniały z oliwkami, pozdrawiam 🙂
Z oliwkami na pewno pyszny był! Świetnie się prezentuje. Pozdrawiam ciepło:)
Witam Natalio chciałam zapytać czy swieże drożdże można zastąpić suszonymi jakoś mam większe doświadczenie z suszonymi a świeże kilka razy mnie zawiodły w sensie że ciasto słabo rosło pozdrawiam.
Można zamiast 25 g świeżych trzeba użyć 7 g suszonych
A chlebek super wygląda ja spróbowałabym z suszonymi pomidorami drobniutko pokrojonymi ale nie wiem czy to dobry pomysł co o tym sądzisz?
Pomidory suszone jak najbardziej pasują
Dzięki za odpowiedź a chlebek będę piekła na następny tydzień bo będzie długi weekend i napiszę co mi się udało wyczarować.A tak w ogóle bardzo lubię twoje pszepisy są naprawdę godne uwagi i polecenia poza tym rewelka fotki co dodatkowo sprzyja aby je wypróbować,pozdrawiam.
Jaką mąką najlepiej zastąpić mąkę pszenną?
Np. orkiszową – tu jest przepis specjalnie pod taką mąkę, cebulkę można zastąpić oliwkami https://www.poezja-smaku.pl/orkiszowy-chlebek-z-cebulka/
Robiłam kiedyś chlebek z oliwkami, był pyszny. Twój chlebek wygląda tak bardzo domowo aż chce się jeść 🙂 Pozdrawiam
Wlasnie siedzi w piekarniku, wersja bezglutenowa, ciekawe… co to bedzie…