Carbonara z piekarnika

Carbonara z piekarnika - tort carbonara, carbonara pieczonaCarbonara z piekarnika to nietypowy pomysł na makaronową zapiekankę. Pieczona carbonara (a raczej a’la carbonara, bo składniki nie są tradycyjne) przypomina nieco makaronowy tort. Jak na tort przystało zapiekanka jest dość kaloryczna, ale za to grzesznie pyszna. Idealny wybór dla tych, którzy ze wszystkich słodyczy najbardziej lubią boczek! Na zewnątrz jest przyjemnie chrupiąca, a w środku wilgotna. Kawałek łatwo jest zabrać ze sobą do pracy na lunch. Ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji! Mniam.

Carbonara z piekarnika:

  • 300 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti
  • 100 g startego parmezanu lub mieszanki twardych serów (np.: parmezan, cheddar, gruyère, bursztyn)
  • 3 duże jajka
  • 250 ml śmietany 36% (1 szklanka)
  • 240 g szynki dojrzewającej (np. szwarcwaldzkiej)
  • 3 gałązki rozmarynu (lub 1 łyżeczka suszonego)
  • oliwa z oliwek
  • mała szczypta soli, świeżo mielony pieprz

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedzamy, krótko przelewamy zimną wodą i zostawiamy na durszlaku do ostygnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180°C (ja piekłam z termoobiegiem). Tortownicę o średnicy 20 cm smarujemy oliwą z oliwek. Wysypujemy ją drobno startym parmezanem. Do dużej miski wbijamy lekko roztrzepane jajka, śmietanę i sporą szczyptę pieprzu. Mieszamy. Dodajemy szynkę porwaną lub pokrojoną na małe kawałki, pozostały starty ser oraz posiekane igiełki rozmarynu. Mieszamy. Możemy dodać odrobinę soli, ale ostrożnie – parmezan i szynka są już same w sobie słone. Do masy dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Przekładamy do przygotowanej tortownicy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30-35 minut, aż zrobi się chrupiąca na zewnątrz. Po wyjęciu z piekarnika odczekujemy 2-3 minuty, odkrajamy nożem brzegi od rantu i wyjmujemy nasz tort na deskę. Podajemy ze świeżą sałatą skropioną winegretem.

Carbonara z piekarnika - tort carbonara, carbonara pieczona

Przepis z książki Jamiego Olivera “Świąteczne przepisy”

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

9 Odpowiedzi na Carbonara z piekarnika

  1. Natalia - Poezja Smaku Lena napisał/a:

    Ciekawy przepis

  2. Natalia - Poezja Smaku gin napisał/a:

    Nie, no ze słodyczy to ja najbardziej lubię słodycze 😉
    Ale za carbonarą i zapiekanym makaronem wprost przepadam, więc już skrzętnie przepis zanotowałam 🙂

  3. Natalia - Poezja Smaku Ewa napisał/a:

    Takie torty są właśnie dla mnie, bo ja ze słodyczy to najbardziej śledzie i boczek!

  4. Natalia - Poezja Smaku Ela napisał/a:

    Rzeczywiście nietypowy pomysł na zapiekankę ale wygląda super! Świetny przepis! Wygląda pysznie. Uwielbiam makaron ale nigdy nie jadłam go w tej postaci. Najwyższy czas wypróbować 🙂

  5. bardzo fajny, nietypowy pomysł 🙂

  6. Natalia - Poezja Smaku Pati napisał/a:

    Wspaniały pomysł na makaron 🙂

  7. Natalia - Poezja Smaku Adam napisał/a:

    Wygląda cudownie! Dla mnie arcydzieło, które na pewno pobudzi moje kubki smakowe. Widać, że danie przygotowane przez człowieka z pasją do gotowanie. Gratuluję 🙂

  8. Natalia - Poezja Smaku Adam napisał/a:

    Świetny pomysł!

  9. Natalia - Poezja Smaku pjanistka napisał/a:

    Wygląda świetnie!!!
    Muszę spróbować!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)