Butter chicken – indyjskie curry z kurczaka krok po kroku

Butter chicken, czyli kurczak w maśle to rodzaj indyjskiego czerwonego curry z kurczaka. Swój smak zawdzięcza korzennym przyprawom smażonym na klarowanym masełku. Pomidorowo-maślany sos zawiera zmiksowane orzechy nerkowca, które sprawiają, że ten rodzaj curry jest bardzo delikatny. Indyjskie przyprawy mam zawsze w domu – gdy najdzie nas duży głód robię curry i mam najbardziej aromatyczny obiad świata na dwa dni. To przez zapach przypraw pokochałam kilka lat temu kuchnię indyjską. Gdy nie mam siły gotować to właśnie “butter chicken” wybieram najczęściej w menu indyjskich knajpek. Jest ono bardzo gęste, kremowe i co odróżnia je od innych – niezwykle łagodne, przy zachowaniu hinduskich smaków. Aby łatwiej było poznać tę kuchnię osobom, które nie miały z nią styczności – pokazuję jak zrobić butter chicken krok po kroku. Teraz, gdy mamy pachnące, świeże malinowe pomidory curry jest jeszcze lepsze.

Butter Chicken - czerwone, indyjskie curry z kurczakaMarynata:

  • 2 łyżki gęstego jogurtu (np. greckiego)
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
  • 1/2 łyżki świeżego, startego imbiru
  • 1/2 łyżki wyciśniętego czosnku
  • 1/2 łyżeczki mieszanki garam masala
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chili
  • opcjonalnie: kilka kropli czerwonego barwnika
  • duża szczypta soli morskiej

Butter chicken:

  • 1/2 kg filetów z udek lub piersi z kurczaka
  • 2 czubate łyżki klarowanego masła
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 6 średnich pomidorów malinowych
  • 4 całe strączki zielonego kardamonu
  • 1/2 łyżki wyciśniętego czosnku
  • 1/2 łyżki świeżego, tartego imbiru
  • 1 łyżeczka mieszanki garam masala
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki
  • 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów nerkowca
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru trzcinowego

Butter Chicken - czerwone, indyjskie curry z kurczaka

Marynata: Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Kurczaka kroimy w 2 centymetrową kostkę, delikatnie solimy i wrzucamy do marynaty. Obtaczamy tak, aby wszystkie kawałki były oblepione i zostawiamy na 30 minut.

Butter Chicken - czerwone, indyjskie curry z kurczaka

Kawałki kurczaka rozkładamy na papierze do pieczenia lub folii. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (najlepiej z opcją grzania górnego lub grilla). Pieczemy przez 10 minut i odstawiamy.

Butter Chicken - czerwone, indyjskie curry z kurczaka

Pomidory wkładamy do dużej miski lub garnka i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na trzy minuty. Przelewamy je zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Wykrawamy gniazda nasienne i kroimy miąższ w kostkę. Następnie miksujemy na gładko. Wyjmujemy i odmierzamy sobie wszystkie przyprawy potrzebne do dania (jeśli mamy kozieradkę, kmin rzymski lub kolendrę w postaci niezmielonej – mielimy za pomocą moździerza). Wyciskamy czosnek i ścieramy imbir. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Orzechy nerkowca blendujemy na proszek. Teraz możemy zacząć robić curry.

Butter Chicken - czerwone, indyjskie curry z kurczaka

W woku lub szerokiej patelni rozpuszczamy na dużym ogniu dwie czubate łyżki klarowanego masła. Dodajemy cebulę i smażymy ok. dwie minuty. Następnie dorzucamy imbir i czosnek. Mieszamy i podsmażamy kolejną minutę. Dodajemy przyprawy w proszku: garam masalę, chili, kolendrę, kozieradkę i kmin rzymski. Podsmażamy ok. trzy minuty ciągle mieszając.

Butter Chicken - czerwone, indyjskie curry z kurczaka

Po tym czasie wlewamy pomidory. Dodajemy nerkowce, cukier oraz całe strączki (ziarna) kardamonu. Mieszamy, zmniejszamy ogień i zostawiamy na 10 minut (co jakiś czas należy mieszać).

Butter Chicken - czerwone, indyjskie curry z kurczaka

Teraz możemy dodać śmietanę i sól do smaku (ok. jednej łyżeczki). Mieszamy i wrzucamy kawałki kurczaka. Gotujemy go w sosie ok. 10 minut. Przed podaniem wyławiamy kardamon. Danie możemy zabarwić na żółto dodając odrobinę kurkumy. Gotowe curry posypujemy listkami kolendry lub pietruszki (ja nie miałam, więc użyłam suszonej kolendry).

Butter Chicken - czerwone, indyjskie curry z kurczaka

Butter chicken, jak większość indyjskich curry podajemy z ugotowanym na sypko ryżem basmati (ten ze zdjęcia ugotowałam z kilkoma strąkami kardamonu) lub z chlebkami naan lub roti.

Butter Chicken - czerwone, indyjskie curry z kurczaka

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

38 Odpowiedzi na Butter chicken – indyjskie curry z kurczaka krok po kroku

  1. Natalia - Poezja Smaku Pati napisał/a:

    Chętnie bym spróbowała, bo prawdę mówiąc taka kuchnia jest mi obca…

  2. Natalia - Poezja Smaku ivka napisał/a:

    Uwielbiam takie dania! Z tak dokładnymi wskazówkami butter chicken musi się udać 🙂

  3. Bardzo ładny butter chicken, powoli robię się głodny 🙂

  4. Natalia - Poezja Smaku JustInka napisał/a:

    Pięknie wygląda 🙂 Szczególnie sposób podania w tym garnku pól na pół z ryżem!

  5. Danie pierwsza klasa 🙂 Mi by smakowało 🙂

  6. Natalia - Poezja Smaku Biedroneczka napisał/a:

    Wyszło fantastycznie i pysznie! 🙂

  7. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    ojj zjadłabym sobie z chęcią

  8. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Cudnie obfocony 🙂 Musisz mi takiego zrobić, wpraszam się!

  9. Natalia - Poezja Smaku skoraq cooks napisał/a:

    Oj zjadłabym, a najchętniej to ja bym się wprosiła na taką indyjską ucztę 🙂

  10. Natalia - Poezja Smaku napiecyku napisał/a:

    Kurczak w takiej odsłonie, to przysmak mojego syna, który uwielbia kuchnię orientalną 🙂 Ja również chętnie wproszę się na taki obiad 🙂

  11. Natalia - Poezja Smaku Łucja napisał/a:

    Ponieważ uwielbiam smaki indyjskie a to curry dodatkowo jest łagodne i moje dzieci będą mogły je jeść 🙂 od razu zapisuję do ulubionych i pochwalę się jak zrobię 🙂

  12. Natalia - Poezja Smaku Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Taki instruktarz krok po kroku jest świetny. Teraz bez trudu można sobie tak przygotować pyszne danie. Może i ja się skuszę… Pysznie wygląda 🙂

  13. wspaniałe, indyjskie curry. piękne zdjęcia : )

  14. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Wygląda wprost zachwycająco!

  15. Natalia - Poezja Smaku Królowa Karo napisał/a:

    Nigdy nie robiłam tego dania, ale mam ochotę spróbować.

  16. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    Nigdy tak nie przygotowywałam kurczaka. Muszę spróbować 🙂

  17. Natalia - Poezja Smaku Ewa napisał/a:

    boskie smaki, wiem co jem, bez komentarza, brawo, zdjęcia woow!

  18. Natalia - Poezja Smaku Ola in the kitchen napisał/a:

    Ale zgłodniałam 😀 Danie wygląda bardzo apetycznie!

  19. Natalia - Poezja Smaku Marzena napisał/a:

    Świetnie zobrazowana instrukcja:-)

  20. I ja jestem miłosniczką kuchni indyjskiej, curry także króluje wśród moich przypraw, wspaniałe potrawy można wyczarować. Kurczak znakomity i pięknie podany. Pozdrawiam serdecznie 🙂

  21. Natalia - Poezja Smaku Testujemy Jedzenie napisał/a:

    Czy dostanie zielonego kardamonu w Polsce jest trudne?

  22. Natalia - Poezja Smaku Izabela napisał/a:

    Czy orzechy nerkowa można zastąpić np orzechami ziemnymi lub innymi

  23. Natalia - Poezja Smaku Bogusia napisał/a:

    Zrobiłam pierwszy raz i teraz będę powtarzać nie raz i nie dwa 😉 Tyle składników, a tak pysznie ze sobą pasują.

  24. Natalia - Poezja Smaku Bogusia napisał/a:

    zapomniałam dodać zdjęcie :p

  25. Natalia - Poezja Smaku Asia napisał/a:

    Curry według tego przepisu to moje pierwsze podejście do kuchni indyjskiej, którą zawsze omijałam szerokim łukiem, bo nie przepadam ani za ryżem, ani ostrym smakiem.

    Moje komentarze:
    – jako że nie lubię ostrego, zrezygnowałam ze świeżej papryczki chilli w marynacie, a suszonej w sosie dałam ciut mniej
    – nie udało mi się nigdzie dostać kozieradki, więc ją sobie podarowałam, a kardamon dorwałam w wersji mielonej
    – zamiast kurkumy dodałam przyprawy curry – pomyliło mi się 😛
    – może miałam za duże pomidory, bo mimo że ostatecznie zdecydowałam się wykorzystać pięć a nie sześć, to danie wyszło mało mięsne. Następnym razem zrobię nawet z kilograma kurczaka

    No więc, podsumowując, wyszło zarówno przepyszne jak i przepiękne!

  26. Natalia - Poezja Smaku majohn napisał/a:

    doskonały przepis! Jadałam w restauracji indyjskiej i miałam trochę stracha czy też wyjdzie takie pyszne, ale nie zawiodłam się ,ani żaden inny uczestnik uczty ! Aż się uszy trzęsły !:)

  27. Natalia - Poezja Smaku Anna napisał/a:

    Na ile porcji jest ten przepis?

  28. Natalia - Poezja Smaku Kamila napisał/a:

    Super szczegółowo przedstawiony przepis! Natalio, czy orzechy nerkowca, można zamienić na orzechy włoskie, czy to zupełnie inna bajka?

  29. Natalia - Poezja Smaku Kamila napisał/a:

    Dziękuję! 🙂

  30. Natalia - Poezja Smaku asia napisał/a:

    Wyszło boskie 🙂 Pomidory dałam z puszki bo świeże o tej porze roku są kiepskie i nie dałam kilku przypraw (kozieradka, kumin i kardamon w strączkach) bo nie miałam a i tak wyszło pyszne. A i dałam więcej kurczaka bo u mnie wszyscy są mięsożerni bardzo.Niczym nie ustępowało daniom które jadłam w restauracji indyjskiej. Dziękuję za przepis.

  31. Natalia - Poezja Smaku Marta napisał/a:

    Zrobiłam według przepisu ale daleko temu do butter chicken jaz z hinduskiej restauracji. nie ta tekstura, nie te smaki, za mało przypraw a i tak podwoiłam dawki z przepisu… Szukam dalej ale dzięki 🙂

  32. Natalia - Poezja Smaku Kasia napisał/a:

    Ja zamiast smietany daje mleko kpkosowe i jest przepyszne.Rodzina i znajomi uwielbiaja!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)