Butter chicken, czyli kurczak w maśle to rodzaj indyjskiego czerwonego curry z kurczaka. Swój smak zawdzięcza korzennym przyprawom smażonym na klarowanym masełku. Pomidorowo-maślany sos zawiera zmiksowane orzechy nerkowca, które sprawiają, że ten rodzaj curry jest bardzo delikatny. Indyjskie przyprawy mam zawsze w domu – gdy najdzie nas duży głód robię curry i mam najbardziej aromatyczny obiad świata na dwa dni. To przez zapach przypraw pokochałam kilka lat temu kuchnię indyjską. Gdy nie mam siły gotować to właśnie „butter chicken” wybieram najczęściej w menu indyjskich knajpek. Jest ono bardzo gęste, kremowe i co odróżnia je od innych – niezwykle łagodne, przy zachowaniu hinduskich smaków. Aby łatwiej było poznać tę kuchnię osobom, które nie miały z nią styczności – pokazuję jak zrobić butter chicken krok po kroku. Teraz, gdy mamy pachnące, świeże malinowe pomidory curry jest jeszcze lepsze.

Butter Chicken - czerwone, indyjskie curry z kurczakaMarynata:

  • 2 łyżki gęstego jogurtu (np. greckiego)
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
  • 1/2 łyżki świeżego, startego imbiru
  • 1/2 łyżki wyciśniętego czosnku
  • 1/2 łyżeczki mieszanki garam masala
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chili
  • opcjonalnie: kilka kropli czerwonego barwnika
  • duża szczypta soli morskiej

Butter chicken:

  • 1/2 kg filetów z udek lub piersi z kurczaka
  • 2 czubate łyżki klarowanego masła
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 6 średnich pomidorów malinowych
  • 4 całe strączki zielonego kardamonu
  • 1/2 łyżki wyciśniętego czosnku
  • 1/2 łyżki świeżego, tartego imbiru
  • 1 łyżeczka mieszanki garam masala
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki
  • 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów nerkowca
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru trzcinowego

Butter Chicken - czerwone, indyjskie curry z kurczaka

Marynata: Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Kurczaka kroimy w 2 centymetrową kostkę, delikatnie solimy i wrzucamy do marynaty. Obtaczamy tak, aby wszystkie kawałki były oblepione i zostawiamy na 30 minut.

Butter Chicken - czerwone, indyjskie curry z kurczaka

Kawałki kurczaka rozkładamy na papierze do pieczenia lub folii. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (najlepiej z opcją grzania górnego lub grilla). Pieczemy przez 10 minut i odstawiamy.

Butter Chicken - czerwone, indyjskie curry z kurczaka

Pomidory wkładamy do dużej miski lub garnka i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na trzy minuty. Przelewamy je zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Wykrawamy gniazda nasienne i kroimy miąższ w kostkę. Następnie miksujemy na gładko. Wyjmujemy i odmierzamy sobie wszystkie przyprawy potrzebne do dania (jeśli mamy kozieradkę, kmin rzymski lub kolendrę w postaci niezmielonej – mielimy za pomocą moździerza). Wyciskamy czosnek i ścieramy imbir. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Orzechy nerkowca blendujemy na proszek. Teraz możemy zacząć robić curry.

Butter Chicken - czerwone, indyjskie curry z kurczaka

W woku lub szerokiej patelni rozpuszczamy na dużym ogniu dwie czubate łyżki klarowanego masła. Dodajemy cebulę i smażymy ok. dwie minuty. Następnie dorzucamy imbir i czosnek. Mieszamy i podsmażamy kolejną minutę. Dodajemy przyprawy w proszku: garam masalę, chili, kolendrę, kozieradkę i kmin rzymski. Podsmażamy ok. trzy minuty ciągle mieszając.

Butter Chicken - czerwone, indyjskie curry z kurczaka

Po tym czasie wlewamy pomidory. Dodajemy nerkowce, cukier oraz całe strączki (ziarna) kardamonu. Mieszamy, zmniejszamy ogień i zostawiamy na 10 minut (co jakiś czas należy mieszać).

Butter Chicken - czerwone, indyjskie curry z kurczaka

Teraz możemy dodać śmietanę i sól do smaku (ok. jednej łyżeczki). Mieszamy i wrzucamy kawałki kurczaka. Gotujemy go w sosie ok. 10 minut. Przed podaniem wyławiamy kardamon. Danie możemy zabarwić na żółto dodając odrobinę kurkumy. Gotowe curry posypujemy listkami kolendry lub pietruszki (ja nie miałam, więc użyłam suszonej kolendry).

Butter Chicken - czerwone, indyjskie curry z kurczaka

Butter chicken, jak większość indyjskich curry podajemy z ugotowanym na sypko ryżem basmati (ten ze zdjęcia ugotowałam z kilkoma strąkami kardamonu) lub z chlebkami naan lub roti.

Butter Chicken - czerwone, indyjskie curry z kurczaka

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!