Burgery indycze z cheddarem i słodkim sosem chilli robiłam już trzy razy w ciągu ostatniego miesiąca, ponieważ w smaku są równie wspaniałe jak te wołowe. Mięso indycze doskonale orzeźwił dodatek kolendry i mięty, zaś odrobina słodkiego sosu chilli dodała mu wilgotności i wyrazistości. Dojrzewający irlandzki cheddar, rozpływający się na mięsie, dopełnił całości. Burgery w smaku są delikatne, wilgotne i bardzo sycące – idealny domowy fast-food.
Burgery indycze z cheddarem:
- 500 g mielonego mięsa z udźca indyka
- 2 łyżki słodkiego sosu chili + do podania
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 cm kawałek świeżego imbiru
- 1 wyciśnięty ząbek czosnku
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki posiekanej natki kolendry
- 2 łyżki posiekanych liści mięty lub bazylii
- 1 czerwona papryczka chilli (bez pestek; można pominąć)
- 4 cebule dymki (białe części) lub 2 szalotki
- 4 grube plastry cheddara (użyłam irlandzkiego Kerrygold Vintage Cheddar)
- 1 pomidor
- 2 ogórki konserwowe
- roszponka, rukola, szpinak lub dowolna sałata
- 4 łyżki majonezu light
- 4 bułki pszenno-żytnie
- 2-3 łyżki oleju (do smażenia)
- sól morska, świeżo mielony pieprz
Do mielonego mięsa z indyka dodajemy słodki sos chilli, musztardę, starty na tarce o drobnych oczkach imbir, wyciśnięty ząbek czosnku oraz bułkę tartą. Kolendrę i miętę (ewentualnie bazylię), chilli oraz dymki (białe części) drobno siekamy i dodajemy do reszty. Przyprawiamy mięso solą i pieprzem, dokładnie mieszamy, a następnie wyrabiamy przez chwilę dłonią. Dzielimy masę na cztery równe części. Z każdej formujemy zwilżonymi dłońmi burgery o średnicy mniej więcej takiej, jaką mają nasze bułki. Na patelni z nieprzywierającą powierzchnią rozgrzewamy olej. Smażymy burgery przez ok. 4-5 minut z pierwszej strony i ok. 3-4 z drugiej. Przekładamy na dużą blachę do pieczenia. Na wierzchu burgerów układamy cheddar. Obok kładziemy przekrojone na pół bułki. W piekarniku rozgrzewamy górną grzałkę lub grill do 180°C. Zapiekamy bułki i burgery do czasu, aż ser się zacznie topić. Podajemy burgery ze słodkim sosem chilli, majonezem, plasterkami pomidora, pokrojonymi ogórkami oraz dowolną zieleniną (u mnie roszponka).
Wpis zawiera lokowanie produktu
Pysznie!!!
Zjadłabym taką wspaniałą kompozycję.
Pozdrawiam.
Świetna propozycja 🙂 sos chilli uwielbiam 🙂
Wypasione burgery! Super kompozycja, pycha 🙂
Burgery, że palce lizać!
Wyglądają bardzo apetycznie! 🙂 Super dodatki – nie ma to jak domowy burger! 🙂
Wyglądają tak smakowicie, że mimo późnej pory zrobiłam się głodna 😀
bardzo pysznie wyglądaja
O, zjadłabym z wielką chęcią….
Wygląda smakowicie i pewnie zdecydowanie zdrowsze jest to niż normalny burger 😉
pyszne dodatki do burgera! 🙂