Burgery indycze z cheddarem i słodkim sosem chilliBurgery indycze z cheddarem i słodkim sosem chilli robiłam już trzy razy w ciągu ostatniego miesiąca, ponieważ w smaku są równie wspaniałe jak te wołowe. Mięso indycze doskonale orzeźwił dodatek kolendry i mięty, zaś odrobina słodkiego sosu chilli dodała mu wilgotności i wyrazistości. Dojrzewający irlandzki cheddar, rozpływający się na mięsie, dopełnił całości. Burgery w smaku są delikatne, wilgotne i bardzo sycące – idealny domowy fast-food.

Burgery indycze z cheddarem:

  • 500 g mielonego mięsa z udźca indyka
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili + do podania
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1 wyciśnięty ząbek czosnku
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki posiekanej natki kolendry
  • 2 łyżki posiekanych liści mięty lub bazylii
  • 1 czerwona papryczka chilli (bez pestek; można pominąć)
  • 4 cebule dymki (białe części) lub 2 szalotki
  • 4 grube plastry cheddara (użyłam irlandzkiego Kerrygold Vintage Cheddar)
  • 1 pomidor
  • 2 ogórki konserwowe
  • roszponka, rukola, szpinak lub dowolna sałata
  • 4 łyżki majonezu light
  • 4 bułki pszenno-żytnie
  • 2-3 łyżki oleju (do smażenia)
  • sól morska, świeżo mielony pieprz

Do mielonego mięsa z indyka dodajemy słodki sos chilli, musztardę, starty na tarce o drobnych oczkach imbir, wyciśnięty ząbek czosnku oraz bułkę tartą. Kolendrę i miętę (ewentualnie bazylię), chilli oraz dymki (białe części) drobno siekamy i dodajemy do reszty. Przyprawiamy mięso solą i pieprzem, dokładnie mieszamy, a następnie wyrabiamy przez chwilę dłonią. Dzielimy masę na cztery równe części. Z każdej formujemy zwilżonymi dłońmi burgery o średnicy mniej więcej takiej, jaką mają nasze bułki. Na patelni z nieprzywierającą powierzchnią rozgrzewamy olej. Smażymy burgery przez ok. 4-5 minut z pierwszej strony i ok. 3-4 z drugiej. Przekładamy na dużą blachę do pieczenia. Na wierzchu burgerów układamy cheddar. Obok kładziemy przekrojone na pół bułki. W piekarniku rozgrzewamy górną grzałkę lub grill do 180°C. Zapiekamy bułki i burgery do czasu, aż ser się zacznie topić. Podajemy burgery ze słodkim sosem chilli, majonezem, plasterkami pomidora, pokrojonymi ogórkami oraz dowolną zieleniną (u mnie roszponka).

Burgery indycze z cheddarem i słodkim sosem chilli

Burgery indycze z cheddarem i słodkim sosem chilli

Burgery indycze z cheddarem i słodkim sosem chilli

Wpis zawiera lokowanie produktu
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych