Gumowate bułki z fast foodów i supermarketów są niesmacznym tworem chemicznym. Co innego bułka zrobiona samodzielnie. Przepis, który podaję idealnie nadaje się na bułki do hamburgerów. Są puszyste, mięciutkie, fajnie zarumienione z wierzchu i obowiązkowo posypane sezamem (lub makiem jeśli nie lubicie sezamu). Po upieczeniu i wystudzeniu (jeśli nie zjecie jeszcze ciepłych na kanapki), wystarczy taką bułeczkę przekroić na pół i położyć na chwilę na silnie rozgrzanej patelni grillowej lub żeliwnej z odrobiną oliwy. Tak przygotowana będzie stanowiła podstawę perfekcyjnego burgera – mięsnego lub wegetariańskiego.
Bułki do hamburgerów:
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 1 średnie jajko + 1 do posmarowania wierzchu
- 2 lekko czubate łyżeczki drożdży instant
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 4 łyżki mleka
- 3/4 szklanki wody
- 1 łyżeczka oleju
- garść ziaren sezamu
Do mleka dodajemy masło i podgrzewamy, aż masło się rozpuści – dodajemy wodę – mikstura powinna być letnia (lekko ciepła). W dużej misce mieszamy mąkę z drożdżami, solą i cukrem. Dodajemy jedno jajko i płynne składniki, mieszamy w jedną stronę, aż wszystko się połączy. Wyrabiamy na jednolite i elastyczne ciasto – jeśli jest lepiące podsypujemy dodatkową mąką. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Ciasto uderzamy pięścią, aby uwolnić powietrze. Dzielimy na 8 części, formujemy okrągłe bułki i układamy na blasze z kilkucentymetrowymi odstępami. Zostawiamy nakryte ściereczką na 45 minut. Po tym czasie jajko roztrzepujemy z łyżeczką oleju. Bardzo delikatnie smarujemy bułeczki za pomocą pędzelka. Posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C (najlepiej z termoobiegiem) i pieczemy 15-18 minut.
W następnym wpisie przepis na perfekcyjny wkład 🙂
Rewelacja, chodziło mi coś takiego ostatnio po głowie. Przyciągnąłem chyba ten przepis 🙂
Świetne Ci wyszły :-):-):-) pozdrowionka i miłego poniedziałku 🙂
Świetne bułeczki. Nie piekłam, ale mam w planie to zrobić, bo coraz bardziej mnie kuszą 🙂
Wyglądają bardzo apetycznie i coś czuję, że użyłabym ich nie tylko do hamburgerów. CHoć oczywiście taki przepis z hamburgerami warto znać, bo są o niebo lepsze i zdrowsze niż te ze sklepu. Pozdrawiam 🙂
przymierzam się do robienia burgerów, więc takie bułki będą jak znalazł! piękne Ci wyszły, takie równiutkie! 🙂
Domowe bułki jeszcze nigdy nie wyszły mi jak trzeba, a próbowałam wielu różnych przepisów. Twoje prezentują się doskonale więc przepis zapisuję:)
Uwielbiam domowe bułki hamburgerowe, z nimi burger robiony w domu jest jeszcze lepszy 🙂
ale piękne Ci wyszły !!
hamburger z nimi musi nieźle smakować 🙂
Pięknie wyrosły i pachną, aż u mnie 🙂
kuuurkaaa… ale bym teraz zjadła hamburgera.. ślinotok dosłowny!
Oj tak, domowe hamburgerowe bułeczki są o niebo lepsze od tych niedomowych 🙂
Idealne, własnoręczne bułki do hamburgerów są najlepsze!
Jak się widzi taką piękną bułę to odrazu ślinka cieknie i przed oczami ma się już wystającego z niej soczystego wołowego buregra 😀
Chętnie skorzystam z Twojego przepisu, bo bułki hamburgerowe, które robiłam do tej pory jakoś nie specjalnie mi wychodziły, a te wyglądają rewelacyjnie 🙂
Warto poświęcić czas, by przygotować zdrowe pieczywo, które nie śmierdzi octem….
Przydały by mi się do moich burgerów. Smakowicie wyglądają.
Perfekcyjne, aż ślinka leci jak się na nie patrzy 🙂
Piękne, idealne po prostu…
Takie domowe bułki do hamburgerów są najlepsze 🙂
Bardzo apetyczne !
perfekcyjne!!
Pyszne, domowe bułki! Idealnie dobrane proporcje, błyskawicznie się je robi. Moje już czekają na wkład burgerowy 🙂
U mnie zamiast sezamu – pestki słonecznika i czarnuszka. Kilka bułek uformowałam też jako kajzerki. Jedne i drugie wyszły pyszne. Dziękuję za świetny przepis.
Witam! Niestety,gdzie mieszkam nie mozna kupic drożdży w proszku. Czy moge uzyc zwyklych?ile musialabym ich zastosować?
Hamburgerów nie jemy, więc bułki były na śniadanie przepis super, wychodzą przepyszne bułki! Długo szukałam dobrego przepisu na miękkie, pachnące bułki, ten jest idealny! Dziękuję