Bułki do hamburgerówGumowate bułki z fast foodów i supermarketów są niesmacznym tworem chemicznym. Co innego bułka zrobiona samodzielnie. Przepis, który podaję idealnie nadaje się na bułki do hamburgerów. Są puszyste, mięciutkie, fajnie zarumienione z wierzchu i obowiązkowo posypane sezamem (lub makiem jeśli nie lubicie sezamu). Po upieczeniu i wystudzeniu (jeśli nie zjecie jeszcze ciepłych na kanapki), wystarczy taką bułeczkę przekroić na pół  i położyć na chwilę na silnie rozgrzanej patelni grillowej lub żeliwnej z odrobiną oliwy. Tak przygotowana będzie stanowiła podstawę perfekcyjnego burgera – mięsnego lub wegetariańskiego.

Bułki do hamburgerów:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 1 średnie jajko + 1 do posmarowania wierzchu
  • 2 lekko czubate łyżeczki drożdży instant
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 4 łyżki mleka
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka oleju
  • garść ziaren sezamu

Do mleka dodajemy masło i podgrzewamy, aż masło się rozpuści – dodajemy wodę – mikstura powinna być letnia (lekko ciepła). W dużej misce mieszamy mąkę z drożdżami, solą i cukrem. Dodajemy jedno jajko i płynne składniki, mieszamy w jedną stronę, aż wszystko się połączy. Wyrabiamy na jednolite i elastyczne ciasto – jeśli jest lepiące podsypujemy dodatkową mąką. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

Ciasto uderzamy pięścią, aby uwolnić powietrze. Dzielimy na 8 części, formujemy okrągłe bułki i układamy na blasze z kilkucentymetrowymi odstępami. Zostawiamy nakryte ściereczką na 45 minut. Po tym czasie jajko roztrzepujemy z łyżeczką oleju. Bardzo delikatnie smarujemy bułeczki za pomocą pędzelka. Posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C (najlepiej z termoobiegiem) i pieczemy 15-18 minut.

Bułki do hamburgerów

W następnym wpisie przepis na perfekcyjny wkład 🙂

Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
279 kcal 2708 kcal
Węglowodany
45 g 433 g
w tym cukry
1 g 11 g
Tłuszcz
6 g 62 g
w tym kwasy tł. nasycone
2 g 20 g
Białko
9 g 89 g
Sól
0 g 0 g
Błonnik
2 g 19 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!