Szybkie bułeczki 30-minutowePieczywo w sklepie wykupione? Ostatnio to wcale nierzadki widok! Nie pomaga też niehandlowa niedziela, gdy zapomnieliśmy kupić chleb wcześniej. Dla tych, co wolą rano dłużej pospać, niż żmudnie wyrabiać tradycyjny chleb, mam przepis na błyskawiczne bułeczki, które można zrobić i upiec nawet w 30 minut. Najlepsze są jeszcze ciepłe. Gdy mamy mikser planetarny zrobią się praktycznie same. Jak spróbujecie, nie zechcecie więcej dmuchanych bułek ze sklepu.

Bułeczki 30-minutowe:

  • 3 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 lekko czubate łyżeczki suchych drożdży instant
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 3 pełne łyżki masła (⅓ szklanki rozpuszczonego)
  • 1 nieduże jajko (s/m)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • do posypania: płatki owsiane, słonecznik, sezam, czarnuszka, mak lub pestki dyni

Rozpuszczamy masło, dolewamy mleko i lekko podgrzewamy (tak, aby płyn był ciepły – nie gorący). W dużej misce (np. miksera) mieszamy ze sobą mąkę (3 szklanki), drożdże instant, cukier i sól. Wlewamy ciepłe mleko z masłem oraz wbijamy jajko. Mieszamy i wyrabiamy przez co najmniej 5 minut na jednolite ciasto – gdyby było zbyt lepiące, dodajemy dodatkowe 2 łyżki mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10 minut. Nagrzewamy piekarnik do 220°C (lub ok. 200 z termoobiegiem). Z ciasta formujemy niewielkie kulki (u mnie 12 małych bułeczek), lekko spłaszczamy, smarujemy mlekiem i posypujemy ziarnami. Pieczemy ok. 12 minut – do zarumienienia.

Błyskawiczne bułeczki 30-minutowe

Bułeczki 30-minutowe na śniadanie

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!