Pieczywo w sklepie wykupione? Ostatnio to wcale nierzadki widok! Nie pomaga też niehandlowa niedziela, gdy zapomnieliśmy kupić chleb wcześniej. Dla tych, co wolą rano dłużej pospać, niż żmudnie wyrabiać tradycyjny chleb, mam przepis na błyskawiczne bułeczki, które można zrobić i upiec nawet w 30 minut. Najlepsze są jeszcze ciepłe. Gdy mamy mikser planetarny zrobią się praktycznie same. Jak spróbujecie, nie zechcecie więcej dmuchanych bułek ze sklepu.
Bułeczki 30-minutowe:
- 3 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
- 2 lekko czubate łyżeczki suchych drożdży instant
- 1 szklanka mleka (250 ml)
- 3 pełne łyżki masła (⅓ szklanki rozpuszczonego)
- 1 nieduże jajko (s/m)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- do posypania: płatki owsiane, słonecznik, sezam, czarnuszka, mak lub pestki dyni
Rozpuszczamy masło, dolewamy mleko i lekko podgrzewamy (tak, aby płyn był ciepły – nie gorący). W dużej misce (np. miksera) mieszamy ze sobą mąkę (3 szklanki), drożdże instant, cukier i sól. Wlewamy ciepłe mleko z masłem oraz wbijamy jajko. Mieszamy i wyrabiamy przez co najmniej 5 minut na jednolite ciasto – gdyby było zbyt lepiące, dodajemy dodatkowe 2 łyżki mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10 minut. Nagrzewamy piekarnik do 220°C (lub ok. 200 z termoobiegiem). Z ciasta formujemy niewielkie kulki (u mnie 12 małych bułeczek), lekko spłaszczamy, smarujemy mlekiem i posypujemy ziarnami. Pieczemy ok. 12 minut – do zarumienienia.
A mozna zrobic wieczorem i upiec rano? To juz dla fest leniwych 😉
Można spróbować – po uformowaniu należałoby je włożyć do lodówki, a rano piec chwilę dłużej. Ale nie próbowałam więc nie ręczę za efekt 🙂
O kurcze, idealnie! Ja jestem takim małym leniuszkiem – a o niedzielach niehandlowych zapominam notorycznie i potem jest wtopa 😀 Dzięki!
A jak ktoś chciałby robić ze świeżych drożdży to ile musiałby ich użyć? 🙂
20 g – ale trzeba zrobić najpierw rozczyn 🙂
Szkoda że pani nie da konkretnej instrukcji jak zrobić jak się ma drożdże świeże…bo rozczyn wiem jak zrobi ale co dalej ?
Jak mamy rozczyn to dalej tak jak w przepisie 🙂
Tak zrobiłam ale coś ciasto słabo rośnie:(
Ważne, aby płyn był ciepły – inaczej nie będą rosnąć. Gdy w pomieszczeniu jest zimno czas rośnięcia może się także wydłużyć
Mam pytanie w kolejnym już poście;) Jaka jest pojemność szklanki ? Nigdzie nie mogę znaleźć informacji ,a dużo fajnych przepisów znalazłam tu do wykorzystania;)
Pozdrawiam serdecznie Ilona
Zawsze 250 ml 🙂
Dziękuję bardzo za podpowiedź 😉 Cudnie prowadzony blog, raz jeszcze gratuluję. Ilona
Dzien dobry Pani Natalio! Właśnie piekę te bułeczki na śniadanie, niestety po 12 minutach były kompletnie surowe w srodku. Dopiekłam jeszcze kwadrans, zarumieniły sie ładnie, ale w srodku nadal niedopieczone Czy podany czas i temperatura sa prawidłowe? Zwykle Pani przepisy udają sie znakomicie
Piekłam je kilka razy i po 12 minutach były zawsze gotowe – być może moje były mniejsze 🙁 w 220 st. pieką się błyskawicznie, nie wiem czemu tak długo się piekły :(((
-co znaczy czubata łyzeczka
?? WAGA!! jedna płaska łyżeczka ma 4 g druga 6g -dasz za duzo ciasto przegaruje,bedzie zakalec w bułkach !! i bedzie smierdziec drozadzami –przydała by Ci sie waga chyba
co znaczy 250 g mąki?? każda mąka ma inna gramature -DLA TEGHO NIE WSZYSTKIM WYCHODZĄ !
pszenna wrocławska 220 g
pszenna tortowa -w szklance 250 ml TO TYLKO 170 G !!
Dostałam mnóstwo zdjęć bułeczek więc jednak wychodzą 😉 większość czytelników woli miary szklankowe, jak podaję na szklanki zawsze chodzi o mąkę typ 500
Bułeczki pyszne! Bardzo często korzystam z przepisu!
Dziękuję za przepis. Nigdy nie robiłam wypieków na suchych drożdżach, więc podeszłam do tej kwestii dość sceptycznie. Pewnie każda firma ma inną jakość, ja mam jakieś super ze sklepu ze zdrową żywnością… podsumowując: bułeczki ładnie się upiekły ale słabo urosły, są pyszne… następnym razem dam im więcej urosnąć przed pieczeniem 🙂
Jestem bardzo zadowolona z tego przepisu. Troszeczkę zmieniłam go pod siebie (zamieniłam jedna szklankę mąki pszennej na mąkę pełnoziarnistą i do ciasta dodałam suszona żurawinę), dlatego zostawiłam je na dłużej do wyrośnięcia, ale wyszły mega puszyste i mięciutkie. Przepis na pewno powtórzę ☺️
Bułeczki wyśmienite, proste w przygotowaniu, bardzo smaczne. Idealne na śniadanko
Witam 🙂 skorzystałam z przepisu i jestem zadowolona! 🙂 szukałam czegoś żeby wykorzystać szpinak z suszonymi pomidorami, który mi pozostał z obiadu. Zrobiłam dołki w cieście i włożyłam tam trochę sosu. Odrobine dłużej piekłam. Ciasto robiłam bardzo szybko i wręcz niedbale z tego pośpiechu, a wyszło pyszne! Bardzo bezproblemowy przepis, dziękuję ;D
Dziękuję za przepis 🙂 Komu nie wyrastają, położyć na grzejnik i trochę dłużej niż 10 min 😉
Chyba moje pierwsze bułeczki, chciałam coś szybkiego na śniadanko, niedziela niehandlowa, bułeczki wyszly wyśmienite. Ciasto troche za miękkie, ale prawdopodobnie dodałam więcej masła, to dlatego i musiałem więcej mąki dodać. Efekt końcowy uważam za udany, przepis zostanie że mną na dłużej.
Śliczności!
Wow weszłam w pierwszy z brzegu przepis, który podpowiedział google i jestem zachwycona ❤️ trochę je przetrzymałam i się mocniej spiekły ale i tak jedne z lepszych jakie robiłam
Fajny przepis. U mnie mąka 650 bo taką miałam, zamieniłam też jedną szklankę mąki na pszenną pełnoziarnistą. Ciasto rosło trochę dłużej niż w przepisie. Bułeczki przepyszne, wszyscy zachwyceni super śniadaniem.
Bułeczki pyszne!
Zrobiłam 50/50 z mąka pełnoziarnistą.