Budyń truskawkowy z kardamonemBudyń truskawkowy to pomysł na pyszny, zdrowy deser lub słodki podwieczorek. Smakuje dużo lepiej niż taki z torebki, a wcale nie wymaga dużo więcej pracy – w dodatku mamy pewność, że na prawdę zawiera owoce, a nie sztuczny aromat. Truskawki, jak wiadomo, należą do jednych z najzdrowszych owoców. Budyń wzbogacony o nutkę kardamonu zyskuje jeszcze ciekawszy smak. Jest dobry zarówno na zimno jak i na ciepło – można zrobić więcej i resztę na później wstawić do lodówki.

Składniki:

  • 1 szklanka zmiksowanych truskawek
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią lub wanilinowego
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu (można pominąć lub zastąpić cynamonem)
  • do przybrania: truskawki
  • do przybrania: kostka gorzkiej czekolady

W rondelku zagotowujemy jedną szklankę mleka wraz ze szklanką zmiksowanych truskawek i cukrem (jeśli chcemy, aby budyń był aksamitny można przetrzeć zmiksowane truskawki przez sito – ja tego nie robię). Do pozostałego mleka dodajemy mąkę ziemniaczaną, żółtko oraz kardamon (lub cynamon). Miksujemy do połączenia. Gdy mleko zacznie się gotować powoli wlewamy masę z żółtkiem i energicznie mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Rozlewamy do miseczek i odstawiamy do przestudzenia. Budyń truskawkowy dekorujemy truskawkami i gorzką czekoladą startą na tarce. Jeśli lubicie budynie, a nie przepadacie za owocowymi smakami, polecam także budyń czekoladowy.

Budyń truskawkowy z kardamonem

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!