Budyń jaglany to jedno z moich ulubionych śniadań. Od niedawna. Kiedyś śniadanie kojarzyło mi się jedynie z kanapkami, jajecznicą na maśle lub słodką drożdżówką. Gdy nastąpiła moda na koktajle, owsianki i inne zdrowe nowinki, podchodziłam do niej nieco sceptycznie. Do czasu, aż w mojej kuchni na dobre zagościła kasza jaglana – najzdrowsza z kasz. Okazało się, że doskonale sprawdza się w wersji na słodko. Budyń „czekoladowy” z kaszy jaglanej nie jest dosładzany cukrem – słodzimy go jedynie daktylami, a niepowtarzalnego charakteru nadaje mu kakao i zbożowa kawa INKA, która nie tylko podkreśla smak, ale jest dodatkowym źródłem błonnika. Do tego pełne witamin świeże owoce, odżywcze orzechy i otrzymujemy śniadanie, które jest nie tylko zdrowe, ale też doskonale smakuje i syci na bardzo długo.
Budyń jaglany (2 duże lub 3 małe porcje):
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej (najlepiej ekologicznej)
- ok. 20 dużych lub 25 małych suszonych daktyli
- 3 szklanki mleka sojowego waniliowego (lub migdałowego albo krowiego)
- 1 łyżka oleju kokosowego (lub masła albo pomijamy)
- 1 łyżka gorzkiego kakao (lub karobu)
- 1 łyżka kawy zbożowej (u mnie INKA klasyczna)
- dowolne świeże owoce: np. maliny, borówki, banany
- dowolne siekane orzechy: np. migdały, orzechy laskowe
- opcjonalnie dla ozdoby: jadalne kwiaty, wiórki kokosowe
Kaszę jaglaną wsypujemy do suchego garnka i stawiamy na ogień. Prażymy – często potrząsając, aż kasza zacznie ładnie pachnieć i wydawać ciche dźwięki pękania. Przesypujemy ją wtedy na sitko i przelewamy wrzątkiem z czajnika. Dzięki temu straci goryczkę. Do garnka, w którym prażyliśmy kaszę, wlewamy mleko i wsypujemy przelaną wrzątkiem kaszę jaglaną. Wrzucamy daktyle (jeśli mają pestki, należy je wcześniej wyjąć), dodajemy olej kokosowy, kawę INKĘ i kakao. Gotujemy ok. 15 minut lub do czasu, aż kasza będzie miękka. Wtedy zestawiamy ją z ognia i ręcznym blenderem miksujemy na gładko. Przelewamy do miseczek i ozdabiamy świeżymi owocami oraz bakaliami. Taki budyń możemy jeść na ciepło i na zimno.
Co znalazło się na moim budyniu jaglanym? Maliny, borówki, miechunka, siekane migdały, wiórki kokosowe i jadalne kwiaty – uczta nie tylko dla żołądka, ale i dla oczu!
Wpis zawiera lokowanie produktu


apetycznie! aż ślinka leci na sam widok!
Uczta dla oczu, zdjęcia piękne a budyń bardzo zdrowy:)
Wygląda pięknie, widać, że masz do tego talent 🙂
Piękne zdjęcie widzę już wiosnę, mnóstwo kolorów:)
z dodatkiem kawy musi świetnie smakować! 🙂
Bardzo lubię zdrowe czekoladowe desery. A budyń z kaszą jaglaną i daktylami wygląda pysznie i zdrowo! Świetny skład. Koniecznie muszę spróbować. Na pewno doda energii i poprawi nastrój. Pozdrawiam:)
A można zamiast kaszy jaglanej użyć płatków jaglanych, kasza mi się skończyła.
nie za duzo daktyli?