Budyń czekoladowyJak byłam mała często jadałam budyń na słodkie śniadania i kolacje. U mojego męża był raczej deserem. O budyniu przypomniał mi wpis na blogu relishmeals.blogspot.com. Połączyłam ten przepis z budyniem Nigelli Lawson, aby uzyskać smak doskonały. Okazało się, że domowy budyń może smakować lepiej niż ten z torebki. Przygotowuje się go bardzo szybko! Składniki na dwie nieduże porcje.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki (30%)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki cukru trzcinowego lub cukru pudru
  • 1 żółtko (można pominąć, ale polecam zostawić)
  • dodatki: tarta czekolada, cukier lub ekstrakt waniliowy, posiekane orzechy, owoce

Szklankę mleka wraz z kremówką podgrzewamy w garnuszku. Do pozostałej pół szklanki dodajemy mąkę, kakao, żółtko i cukier. Rozcieramy łyżką lub blendujemy na gładką pastę. Dla pewności, aby nie było grudek, możemy przelać przez sitko. Gdy w garnuszku mleko jest już gorące, wlewamy pastę kakaową i cały czas mieszamy do uzyskania porządanej gęstości. Rozlewamy do miseczek i posypujemy czekoladą, orzechami lub owocami.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!