StrogonowTo nie jest tradycyjna wersja słynnej zupy, ale jej szybka i prosta odmiana – dla zapracowanych, którzy nie mają czasu przyrządzić wywaru. Może nie najzdrowsza, bo na pół-produktach, ale bardzo ją lubię. Mięciutka wołowinka, papryka, pieczarki – wszystko razem jest jakby dla siebie stworzone. Zupa a’la Strogonow jest na tyle sycąca,  że sama w sobie będzie stanowiła pełnowartościowy obiad – a nawet dwa lub trzy – zupy, na pewno starczy jeszcze na później :).

Składniki:

  • 600 – 700 g miękkiej wołowiny (np. rostbef, polędwica)
  • 600 g pieczarek
  • 3 kolorowe papryki
  • 3 kostki bulionu cielęcego Knorr
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 opakowania sosu pieczeniowego ciemnego bez glutaminianu
  • sól, pieprz
  • papryka ostra w proszku
  • do smażenia: sklarowane masło lub margaryna w płynie (można zastąpić olejem)
Gotujemy około 3 litrów wody i dodajemy kostki bulionowe. Mięso kroimy w paski, lekko solimy i posypujemy pieprzem, rumienimy na patelni i dodajemy do bulionu. Pieczarki i paprykę należy pokroić w kostkę, przesmażyć i dodać do wywaru. Całość trzeba gotować, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą papryką do smaku. Zagęszczamy dodając sosy pieczeniowe.
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!