Boczniaki w sosie sojowym ze szpinakiem i nerkowcami – coś szybkiego na pyszny wege obiad. Przy dobrej organizacji przygotujemy go w 15 minut! Grzyby w takiej wersji są nie tylko sycące, ale i bardzo aromatyczne. Limonka i imbir nadają im orzeźwiającego smaku, zaś nerkowce przyjemnej chrupkości. Do dania najlepiej pasuje sypki ryż, lecz boczniaki można podać także same lub z ulubioną kaszą.
Boczniaki w sosie sojowym:
- 400 – 500 g boczniaków
- 50 g świeżego szpinaku (2 duże garści)
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 cm kawałek imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka soku wyciśniętego z limonki
- 1/3 łyżeczki chilli w proszku
- 2-3 łyżki oleju arachidowego lub rzepakowego
- garść orzechów nerkowca
- do podania: ryż np.: jaśminowy czy basmati
Boczniaki kroimy na paseczki. Imbir i czosnek drobno siekamy. W kubeczku łączymy składniki sosu: sos sojowy, miód, sok z limonki oraz chilli – dokładnie mieszamy. Ryż gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu. W czasie gdy ryż się gotuje, rozgrzewamy w woku (lub na bardzo dużej patelni) olej. Podsmażamy na nim posiekany imbir i czosnek przez ok. 30 sekund. Dodajemy boczniaki i smażymy na dużym ogniu co jakiś czas mieszając przez ok. 5 minut. Powinny zmniejszyć swoją objętość. Dodajemy szpinak i smażymy jeszcze ok. 2-3 minuty. Do grzybów wlewamy przygotowany wcześniej sos. Mieszamy, aby wszystkie boczniaki nabrały smaku od sosu. Podsmażamy razem jeszcze chwilę i podajemy z ugotowanym ryżem i posiekanymi oraz podprażonymi na suchej patelni orzechami nerkowca.


Bardzo apetyczne, poproszę miseczkę:)
niezwykle aromatyczne danie! 🙂
Świetny przepis!
Zrobione, właśnie wcinam, pycha 🙂 dziękuję za przepis!
Apetycznie to wygląda. To już wiem co przygotować na weekendowy obiad 🙂
Pyszne danie! Zrobiłam bez szpinaku bo nigdzie nie mogłam dostać. Przepis do wielokrotnego powtórzenia 🙂 Dziękuję i pozdrawiam!
testuje przepisy z Twojego bloga; jutro planuje zrobic to danie. Mam tylko szpinak mrozony, powinnam go wczesniej rozmrozic czy rozmrazac podczas przygotowania na patelni razem z boczniakami?
Rozmrożony i odparowany na suchej patelni – inaczej boczniaki będą się gotować, zamiast smażyć
zrobione, supe przepis, idealne proporcje. oceniam na 5 gwiazdek, max