Błyskawiczny solony karmelSolony karmel ma smak, któremu nie sposób się oprzeć. Karmel jednak nie zawsze wychodzi – trzeba być bardzo uważnym, aby się nie scukrzył lub nie spalił. Ostatnio wypróbowałam znacznie prostszą metodę, za pomocą której przygotujemy przepyszny, solony sos karmelowy. A pomoże nam w tym mikrofalówka. W 5 minut uzyskamy idealny sos. Taki solony karmel jest wręcz idealny do lodów i kawy. Świetnie sprawdzi jako dodatek do ciast np. szarlotki czy sernika. Gofry z bitą śmietaną polane takim sosem też będą się śniły po nocach.

Błyskawiczny solony karmel z mikrofalówki:

  • 50 g dobrej jakości masła (1/4 kostki)
  • 200 g cukru trzcinowego (1 szklanka)
  • 125 ml śmietanki kremówki (1/2 szklanki)
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej

Potrzebujemy naczynia (ponad 0,5 litrowego), które można podgrzewać w mikrofali (może być np. żaroodporny słoik). Masło kroimy na małe kawałki i wrzucamy do naczynia. Nastawiamy mikrofalówkę na małą moc i rozpuszczamy (moc musi być mała – inaczej masło wybuchnie, warto też robić to w turach co 0,5 minuty – wyłączając na chwilę mikrofalówkę). Do rozpuszczonego masła dodajemy kremówkę, cukier i sól. Mieszamy. Nastawiamy mikrofalówkę na średnią moc i podgrzewamy 1,5 minuty. Płyn powinien być bardzo ciepły. Po tym czasie dokładnie mieszamy karmel do czasu, aż cukier się rozpuści. Wstawiamy z powrotem do mikrofali i podgrzewamy następne 1,5 minuty (w połowie wyłączając na chwilę mikrofalę, aby całość nie wykipiała). Wyjmujemy i mieszamy. Sos powinien być gładki – jeśli nie jest, podgrzewamy jeszcze minutę, aż się zagotuje (obserwujmy, czy nie zaczyna kipieć). Gotowy karmel wyjmujemy i zostawiamy do przestudzenia (jeśli potrzebujemy gorący – możemy już go używać, ale w miarę stygnięcia karmel pięknie zgęstnieje). Gotowy karmel możemy przechowywać w lodówce przez ok. tydzień. Jeśli zbyt mocno zgęstniał, wystarczy podgrzać go w mikrofali.

Błyskawiczny solony karmel

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych