Schłodzone ciasta latem smakują najlepiej. Gdy są z sezonowymi owocami, to w ogóle pełnia szczęścia. Dziś dzielę się z wami dwukolorowym sernikiem bez pieczenia, który szybko stał się hitem w moim domu. Do przygotowania sernika tym razem użyłam twarogu sernikowego z Mascarpone Président (do kupienia w sklepach Auchan, Leclerc, Tesco czy niektórych Biedronkach) – jak sama nazwa wskazuje, jest on wzbogacony o włoski serek mascarpone, dzięki czemu serniki na jego bazie są wyjątkowo kremowe i nie wymagają dodawania tłuszczu do masy. Ma bardzo dobry skład i świetnie nadaje się do serników zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mój jest z truskawkami, choć maliny czy jagody także się sprawdzą. Wygląda efektownie, smakuje bosko, a robi się go prosto i szybko. Moi goście nie mogli się oprzeć niejednej dokładce – to najlepsza rekomendacja.
Błyskawiczny dwukolorowy sernik na zimno z truskawkami:
- 1 kg twarogu sernikowego z Mascarpone Président
- 1 szklanka śmietany kremówki 30% (250 ml)
- 3 lekko czubate łyżki żelatyny
- ¾ szklanki cukru pudru
- 250 g truskawek (lub np.: malin, jagód)
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 120 g herbatników
- 70 g rozpuszczonego masła
- owoce do przybrania
Herbatniki rozkruszamy na pył w malakserze (ewentualnie w foliowej torbie wałkiem). Odkładamy dwie łyżki do dekoracji. Do reszty dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy, aż powstaną mokre okruchy. Wykładamy nimi dno okrągłej formy 22-24 cm i dociskamy szklanką. Wkładamy do lodówki.
Truskawki obieramy z szypułek myjemy i blendujemy na gładką masę wraz z dmowa łyżkami cukru z wanilią. Odkładamy. Żelatynę wsypujemy do garnuszka. Zalewamy 4 łyżkami zimnej wody, mieszamy i zostawiamy na 3 minuty do napęcznienia. Po tym czasie wlewamy do żelatyny połowę śmietanki (125 ml) i podgrzewamy na małym ogniu – cały czas mieszając – aż żelatyna rozpuści się (nie dopuszczamy do zagotowania, rozpuści się w ciepłej wodzie). Odstawiamy do ostudzenia.
Twaróg sernikowy z Mascarpone Président miksujemy wraz z cukrem pudrem. Dodajemy cienką strużką ostudzoną śmietankę z żelatyną i cały czas miksujemy. Dzielimy masę na dwie części – do jednej dodajemy zmiksowane truskawki, a do drugiej pozostałą śmietankę (można ją lekko ubić, ale niekoniecznie). Mieszamy obie masy łyżką lub szpatułką do połączenia. Wykładamy jedną masę do foremki i wstawiamy na 10 minut do zamrażarki lub lodówki. Następnie wykładamy drugą. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Ozdabiamy odłożonymi herbatnikami i owocami.
Cudowny! Lekki! Zrobiłam szybciutko, chociaż mój nie wygląda tak pięknie jak ten ze zdjęcia. Dziękuję za przepis. Będę korzystać dalej.
Sernik jak marzenie ! Z pewnością musi być pyszny i orzeźwiający 🙂
Sernik prezentuje się przepysznie
Pytanie z innej beczki z Twojego przepisuna nalewke. Z orzechow czy w lipcu teraz mozna zrobic taka nalewke czy juz za pozno ? Bo sa opinie ze w czerwcu trzeba bylo
Wygląda bardzo apetycznie. Muszę wypróbować przepis ponieważ moje dziecko uwielbia serniki :).
Przy tak długim gotowaniu warto zadbać o swoje stawy i stać na macie ergonomicznej. Zdecydowanie polecam, a zwłaszcza do kuchni matę Premium Power