Pizza doskonale sprawdza się nie tylko na domowy obiad, ale także na wszelkie imprezy takie jak parapetówka, sylwester czy kinderbal. Moja ulubiona to pizza klasyczna, jednak gdy nie mamy czasu i ochoty czekać na wyrastanie ciasta, warto skorzystać z poniższego przepisu. Błyskawiczna pizzaBazuje on na proszku do pieczenia (zamiast drożdży) i przepysznym sosie pomidorowym – bez gotowania. Wykorzystuje także fajną sztuczkę Jamiego Olivera na chrupiący spód. Zrobienie jej (wraz z pieczeniem!) nie powinno zająć nam więcej niż 15 minut. Potrzebujemy tylko patelni, którą można wstawiać do piekarnika (z metalową rączką).

Błyskawiczne ciasto na pizzę:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli

Błyskawiczny sos pomidorowy bez gotowania:

  • 390 g krojonych pomidorów z bazylią – z kartonika lub puszki
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz – wg smaku

Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 220ºC (najlepiej w opcji górnego grilla lub grzania tylko górną grzałką). W czasie gdy piekarnik nabiera temperatury – blendujemy pomidory wraz z pozostałymi składnikami sosu. Następnie rozgrzewamy i równomiernie rozprowadzamy 1-2 łyżki oliwy z oliwek na patelni z metalową (lub nadającą się do piekarnika) rączką (ja patelnię smaruję pędzelkiem lub rozprowadzam oliwę papierowym ręcznikiem).  Zagniatamy wszystkie składniki na ciasto – robi się to bardzo szybko – ciasto powinno być lekko lepiące. Podsypujemy blat mąką i wałkiem lub butelką wałkujemy je na średnicę większą niż nasza patelnia.

Gdy ciasto będzie rozwałkowane – a patelnia gorąca, kładziemy na nią ciasto tak aby zajmowało także boki patelni. Niech pizza się podsmaża (ok.5 minut) a my w tym czasie: Smarujemy wierzch pizzy sosem pomidorowym (sos starczy na 3-4 pizze, można mrozić np. w pojemniku na lód). Rozrywamy rękami pół kulki mozzarelli i układamy z niej kleksy na cieście (mozzarella zdecydowanie bardziej się nadaje na pizzę, niż żółty ser), układamy także ulubione składniki np. salami, szynkę, cebulę, paprykę, kukurydzę czy chili. Wierzch bardzo delikatnie skrapiamy oliwą. Podczas gdy kroiliśmy i układaliśmy składniki – spód pizzy ładnie się zarumienił.

Wyłączamy ogień i wkładamy od razu całą patelnię do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 4-5 minut. Po tym czasie za pomocą łopatki zsuwamy pizzę z patelni i wcinamy. Szybka, a wręcz błyskawiczna pizza w 15 minut gotowa!

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!