Bitki wieprzowe z szynki są mniej znane niż te z karkówki czy tradycyjne wołowe. A szynka wieprzowa to chude, niedrogie i smaczne mięso, które warto wykorzystywać w kuchni nie tylko w postaci pieczeni. Same bitki to jeden z najprostszych pomysłów na szynkę. Aromatyczne mięso w sosie świetnie nadaje się na codzienny obiad. Ja bitki podałam z kluskami śląskimi – takie są moim zdaniem najsmaczniejsze, ale równie dobrze można podać je z ugotowanymi, tłuczonymi, młodymi ziemniakami lub z makaronem czy z ulubioną kaszą. To kto nabrał ochoty?
Bitki wieprzowe z szynki:
- 600 g szynki wieprzowej
- 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina (można pominąć)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku (najlepiej wędzonej)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki tymianku
- 3 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 6-8 ziaren ziela angielskiego
- mąka do obtoczenia
- klarowane masło do smażenia
- natka pietruszki do posypania
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na cienkie, pół-centymetrowe plastry – można je delikatnie rozbić płaską stroną tłuczka. Posypujemy solą i pieprzem, a następnie każdy plaster obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło. Gdy będzie gorące, smażymy mięso po ok. 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone kawałki przekładamy do szerokiego garnka. Gdy wszystkie bitki będą usmażone na patelnię wlewamy białe wino (jeśli nie używamy zastępujemy wodą) i łopatką zeskrobujemy wszystko co przywarło do dna. Wlewamy zawartość patelni do garnka z mięsem. Zalewamy bitki wodą tak, aby przykryła całe mięso. Włączamy ogień. Wrzucamy do środka liście laurowe, ziele angielskie, wyciśnięte ząbki czosnku oraz tymianek. Dodajemy koncentrat i paprykę. Zagotowujemy i dusimy na małym ogniu pod częściowym przykryciem przez 60-70 minut. Doprawiamy sos solą i pieprzem. Jeśli lubimy, sos możemy zagęścić mąką, ale taki naturalny jest wspaniały. Danie podajemy posypane pokrojoną natką pietruszki.
Właśnie mięcho bulgocze w garnku, zapowiada się pysznie 🙂
Jestem ciekawa jak wyszło 🙂
Pysznie! Mężu był zadowolony; ) dorzuciłam tylko kilka pieczarek, które czekały w lodówce na swoje pięć minut 🙂
Pyszna sprawa! Uwielbiam sos który wychodzi z mięska i zawsze rozrabiam go troszkę więcej bo z przepisu nie wychodzi aż tak dużo:)
Tak powinien wyglądać obiad! 🙂
pyszny klasyczny obiad 🙂
Wygląda to tak pysznie, a do tego mam kawał szynki w zamrażalniku…. chyba już wiem, co jutro na obiad 🙂
Wypróbowałam przepis i jestem zachwycona. Pychotka 😉
Uwielbiam takie obiady! Zaraz żonie wyślę link żeby nie zapomniała o obiedzie 🙂
zawsze narobie sobie smaku bedac w pracy… 🙂 juz wiem co bede jadla w weekend
Bitki rozpływają się w ustach! Niestety, nie odważyłam się jeszcze na zrobienie klusek śląskich
Wczoraj zrobiłam, Wyszły pyszne , kruchutkie mięsko . Tylkjo jak dla mnie troszkę za rzadki sos ale w smaku pycha. Polecam …
Polecam! Nie dawałam wina (nie miałam) i tymianku (bo nie lubię). Wyszło super pysznie!
I jeszcze dodam, że po usmażeniu robiłam w szybkowarze. 20 minut. Mniam!
Wlasnie robie wszystko jak z przepisu (bez wina:() juz zapowiada sie naprawde extra. Dzwonie po znajomych i zapraszam na obiad. Dzia:))