Bakłażan po azjatyckuBakłażan po azjatycku to takie połączenie aromatycznego ramenu z daniem typu stir-fry. Sycące, gęste, rozgrzewające – kryje się w nim mnóstwo smaków. Chińska potrawka z bakłażana w towarzystwie szpinaku idealnie sprawdzi się na wegetariański obiad w chłodne dni. Można zajadać łyżką, pałeczkami lub siorbać z miseczki. Jeśli lubicie orientalne smaki – musicie wypróbować bakłażana w takim wydaniu.

Bakłażan po azjatycku:

  • 1 średni bakłażan
  • ok. 50 g świeżego szpinaku “baby”
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub z kurczaka (500 ml)
  • 2 szalotki
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryczki chilli (bez pestek)
  • 3-4 cm kawałek imbiru
  • 3 łyżki mirinu lub sake
  • 1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 4 łyżki oleju
  • 100-150 g makaronu typu udon czy chow-mein
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
  • świeża kolendra do posypania

Bakłażanowi odcinamy końcówki i kroimy go w kostkę o boku ok. 1,5 – 2 cm. Posypujemy kawałki warzywa solą, władamy do durszlaka i zostawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie płuczemy chwilę zimną wodą i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem.

Szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Chilli pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę. Imbir obieramy i trzemy na tarce. Czosnek obieramy i drobno siekamy.

W woku rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i gdy będzie bardzo gorący, wrzucamy bakłażana. Podsmażamy ok. 5 minut, aż kawałki zaczną stawać się złoto-brązowe. Wyjmujemy bakłażana na talerz, dodajemy olej do woka i podsmażamy szalotki. Po minucie dorzucamy chilli, czosnek, mieloną trawę cytrynową i imbir. Podsmażamy razem, mieszając ok. 2 minuty. Dodajemy z powrotem bakłażana i wlewamy bulion z kurczaka. Przyprawiamy mirinem (lub sake), sosem sojowym i rybnym oraz cukrem trzcinowym. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Gotujemy ok. 10 minut. Następnie dodajemy surowy makaron udon lub chow mein, układamy na wierzchu szpinak (szybko zmniejszy swoją objętość) i gotujemy ok. 6-8 minut lub do czasu, aż makaron zmięknie i wchłonie część płynu. Nakładamy danie do dwóch misek i posypujemy kolendrą.

Bakłażan po azjatycku

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych