Babkę piernikową z poniższego przepisu miałam przyjemność przygotować w showroomie firmy Samsung, gdzie zaproszono mnie w celu przetestowania piekarnika z technologią Dual Cook. Takie piekarniki mają specjalny separator, za pomocą którego możemy podzielić wnętrze na dwie niezależne komory. W każdej możemy piec w innej temperaturze i używając innego trybu. To bardzo ekonomiczne rozwiązanie (na jedno ciasto rozgrzewamy tylko część piekarnika) i oprócz energii świetnie pozwala zaoszczędzić także czas – możemy np.: upiec nie tylko dwa zupełnie różne wypieki na raz, ale także przygotować jednocześnie np.: ciasto i pieczeń. Zapachy nie mieszają się, a czas i temperaturę pieczenia można określić oddzielnie dla każdej komory. Przyznam, że przed Świętami takie rozwiązanie bardzo, ale to bardzo by mi się przydało!

Babka piernikowaJeśli lubicie piec, ale istotna jest dla Was także oszczędność czasu, to pokochacie babkę piernikową. Babka piernikowa to ciasto, które możemy przygotować nawet na ostatnią chwilę, gdyż robi się ją bardzo prosto. Wystarczy składniki suche wymieszać z mokrymi – zupełnie tak jak na muffiny. Babka jest wilgotna od powideł i smakiem wprowadza w świąteczny nastrój. Ja uwielbiam korzenne smaki, dlatego wypieki z przyprawą do piernika przygotowuję przez cały rok. Można do niej użyć dowolnej foremki z kominem – ja wykorzystałam formę w choinki. Babkę warto obficie oprószyć cukrem pudrem, ale równie pyszna jest z polewą kakaową czy toffi.

Babka piernikowa:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 3/4 szklanki zaparzonej mocnej kawy
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki powideł śliwkowych
  • 2 duże jajka
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 czubata łyżka przyprawy do piernika
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • cukier puder do oprószenia

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Do dużej miski dodajemy składniki suche: obie mąki, cukier, kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy łyżką do połączenia. W drugiej misce łączymy składniki mokre: jajka, powidła, olej i na końcu: zaparzoną kawę (może być ciepła, ale nie gorąca). Składniki mokre mieszamy łyżką lub bardzo krótko mikserem. Wlewamy składniki suche do mokrych i mieszamy łyżką do połączenia się (nie dłużej). Przelewamy ciasto do niewielkiej, natłuszczonej formy z kominem (może być ozdobna) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 45-50 minut (do suchego patyczka). Przed podaniem posypujemy obficie cukrem pudrem.

Babka piernikowa

Babka piernikowa

Babka piernikowa

Babka piernikowa

Babka piernikowa

PS: Jeśli zainteresował Was taki piekarnik (który do tego sam się czyści!), to właśnie trwa świąteczna promocja – do każdego piekarnika Samsung w prezencie można odebrać zestaw do domowych wypieków od firm Bakalland i Delecta 🙂

We wpisie wykorzystano sprzęt marki Samsung

Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
353 kcal 3211 kcal
Węglowodany
46 g 421 g
w tym cukry
21 g 192 g
Tłuszcz
16 g 144 g
w tym kwasy tł. nasycone
2 g 15 g
Białko
6 g 53 g
Sól
0 g 1 g
Błonnik
2 g 16 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!