Babka piaskowa - ciasto piaskoweBabka piaskowa to ciasto idealne do kawy czy herbaty. Często wychodzi jednak za sucha. Z tego przepisu wychodzi najlepsza – jest bardzo wilgotna i zachowuje świeżość nawet na drugi czy trzeci dzień. Jej sekret to odrobina wódki i dodatek mąki ziemniaczanej. To proste ciasto piaskowe jest tak smaczne, że za jednym posiedzeniem potrafię zjeść połowę. Super smakuje z polewą kakaową czy z lukrem cytrynowym (3/4 szklanki cukru pudru należy rozetrzeć z 2 łyżkami soku z cytryny i polać babkę), ale ja, żeby ograniczyć cukier, zazwyczaj podaję ją sauté. I tak jest genialna.

Babka piaskowa – bardzo wilgotna:

  • 7 żółtek z ekologicznych jajek
  • 4 białka z ekologicznych jajek
  • 1 kostka miękkiego masła (w temp. pokojowej, 200 g)
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej tortowej (180 g)
  • 1 i 1/4 szklanki cukru trzcinowego (250 g)
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej (70 g)
  • 3 łyżki wódki (lub innego mocnego alkoholu)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • skórka otarta z połowy cytryny wyparzonej wrzątkiem

Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, aż zwiększą swoją objętość. Stopniowo dodajemy miękkie masło (musi być zupełnie miękkie). Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo, powoli miksując. Mieszamy ze sobą: wódkę, (bez obaw – alkohol wyparuje), skórkę otartą z cytryny i sok wyciśnięty z połowy owocu, a następnie dodajemy do masy i miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli do czasu, aż będą sztywne. Dodajemy połowę do reszty składników i mieszamy delikatnie szpatułką lub łyżką, aż połączą się z masą. Następnie dodajemy pozostałe białka i znowu bardzo delikatnie mieszamy. Przekładamy do 1 długiej keksówki (30×11 cm mierzone od góry) wyłożonej papierem (ewentualnie do dwóch małych keksówek), wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50-55 minut w 170-180°C z termoobiegiem (190°C bez termoobiegu).

Babka piaskowa - ciasto piaskowe

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych