Babka piaskowa to ciasto idealne do kawy czy herbaty. Często wychodzi jednak za sucha. Z tego przepisu wychodzi najlepsza – jest bardzo wilgotna i zachowuje świeżość nawet na drugi czy trzeci dzień. Jej sekret to odrobina wódki i dodatek mąki ziemniaczanej. To proste ciasto piaskowe jest tak smaczne, że za jednym posiedzeniem potrafię zjeść połowę. Super smakuje z polewą kakaową czy z lukrem cytrynowym (3/4 szklanki cukru pudru należy rozetrzeć z 2 łyżkami soku z cytryny i polać babkę), ale ja, żeby ograniczyć cukier, zazwyczaj podaję ją sauté. I tak jest genialna.
Babka piaskowa – bardzo wilgotna:
- 7 żółtek z ekologicznych jajek
- 4 białka z ekologicznych jajek
- 1 kostka miękkiego masła (w temp. pokojowej, 200 g)
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej tortowej (180 g)
- 1 i 1/4 szklanki cukru trzcinowego (250 g)
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej (70 g)
- 3 łyżki wódki (lub innego mocnego alkoholu)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- skórka otarta z połowy cytryny wyparzonej wrzątkiem
Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, aż zwiększą swoją objętość. Stopniowo dodajemy miękkie masło (musi być zupełnie miękkie). Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo, powoli miksując. Mieszamy ze sobą: wódkę, (bez obaw – alkohol wyparuje), skórkę otartą z cytryny i sok wyciśnięty z połowy owocu, a następnie dodajemy do masy i miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli do czasu, aż będą sztywne. Dodajemy połowę do reszty składników i mieszamy delikatnie szpatułką lub łyżką, aż połączą się z masą. Następnie dodajemy pozostałe białka i znowu bardzo delikatnie mieszamy. Przekładamy do 1 długiej keksówki (30×11 cm mierzone od góry) wyłożonej papierem (ewentualnie do dwóch małych keksówek), wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50-55 minut w 170-180°C z termoobiegiem (190°C bez termoobiegu).
Uwielbiam wszystkie babki piaskowe, marmurkowe, drożdżowe ale takiego przepisu nie znałam, na pewno wypróbuję!
uwielbiam babki piaskowe <3
Chyba muszę wypróbować 🙂
Chcę ją! 🙂
pyszna klasyka 🙂
ania cnia
Musi być naprawdę dobra!:)
Przepis wydaje się na tyle prosty, że spróbuję zrobić to ciasto sama :)))
Dzięki, jest pyszna!!
Ale dałam 170 g cukru zwykłego i jest ok, 250 to wg mnie za dużo, osobo ograniczająca cukier 😉 Lukier też sobie darowałam.
Faktycznie, na trzeci dzień nie jest sucha.
Robię już drugi raz, zostało dużo białek- jutro piegus 🙂
Jak smakuje nam z mniejszą ilością cukru to tylko lepiej ^_^
Nieskomplikowany przepis a efekt powalający 🙂
Jedyny przepis, który mnie nie zawiódł…ciasto wychodzi pyszne. Oczywiscie ograniczyłam cukier. Świetnie sprawdziło się jako ciasto do ciasta ze śliwkami. polecam. Dziękuję.
Witam, chciałabym zastosować ten przepis, ale w formie mini babek do koszyczka, jak długo muszę je piec? I czy w takiej samej temp? Pozdrawiam
ok. 20-25 minut w zależności od wielkości mini babek – najlepiej sprawdzać wykałaczką czy są już upieczone
Dziękuje za pomoc, czy powinnam je wysmarować masłem i opruszyc maka? Foremki są sylikonowe.
napewno nie zaszkodzi wysmarowac, to tak dla pewnosci a zapewne wyjmie sie babeczki w calosci
Pierwszy raz robiłam i gdyby nie 10.minut za długo w pierakniku wyszlaby idealna. Lepszej nie jadłam. Na święta zrobię nie jedną Z resztą jak murzynek ,który robię z Pani przepisu już kilka lat i zawsze wychodzi pyszny.
Jestem uczulona na cytrusy…
Czy bez soku z cytryny nie będzie ciasto zbyt gęste?
Czy ewentualnie mogę dodać coś innego?
Można pominąć lub dodać naturalny ekstrakt np waniliowy, migdałowy
ci zonitztioncniwzrania
Witam swietny przepis, babka wychodzi taka jaka ja i moja rodzina lubimy, pomimo tego ze piekłem babke pierwszy raz w życiu. w zwiazku z tym że mam troszkę wiekszą foremke zwiększyłem propoecję o do 1i1/3 .
Podrawiam
Super
Upiekłam zgodnie z przepisem dwa
Wyrosły pięknie
Czy próbował ktoś piec w formie na babkę? Czy jednak tylko keksówka? Piekłam już w normalnej formie, ale chciałabym wypróbować taką foremkę z dziurka i nie wiem czy to dobry pomysł i czy wyjdzie tak dobrze jak poprzednia.
Bardzo fajny przepis. Babka rewolucja. Ja zamiast cytryny dałam pomarańcza.
Czy można dodać kakao żeby zrobić dwukolorową babkę ?
Tak