Babka piaskowa to ciasto idealne do kawy czy herbaty. Często wychodzi jednak za sucha. Z tego przepisu wychodzi najlepsza – jest bardzo wilgotna i zachowuje świeżość nawet na drugi czy trzeci dzień. Jej sekret to odrobina wódki i dodatek mąki ziemniaczanej. To proste ciasto piaskowe jest tak smaczne, że za jednym posiedzeniem potrafię zjeść połowę. Super smakuje z polewą kakaową czy z lukrem cytrynowym (3/4 szklanki cukru pudru należy rozetrzeć z 2 łyżkami soku z cytryny i polać babkę), ale ja, żeby ograniczyć cukier, zazwyczaj podaję ją sauté. I tak jest genialna.
Babka piaskowa – bardzo wilgotna:
- 7 żółtek z ekologicznych jajek
- 4 białka z ekologicznych jajek
- 1 kostka miękkiego masła (w temp. pokojowej, 200 g)
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej tortowej (180 g)
- 1 i 1/4 szklanki cukru trzcinowego (250 g)
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej (70 g)
- 3 łyżki wódki (lub innego mocnego alkoholu)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- skórka otarta z połowy cytryny wyparzonej wrzątkiem
Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, aż zwiększą swoją objętość. Stopniowo dodajemy miękkie masło (musi być zupełnie miękkie). Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo, powoli miksując. Mieszamy ze sobą: wódkę, (bez obaw – alkohol wyparuje), skórkę otartą z cytryny i sok wyciśnięty z połowy owocu, a następnie dodajemy do masy i miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli do czasu, aż będą sztywne. Dodajemy połowę do reszty składników i mieszamy delikatnie szpatułką lub łyżką, aż połączą się z masą. Następnie dodajemy pozostałe białka i znowu bardzo delikatnie mieszamy. Przekładamy do 1 długiej keksówki (30×11 cm mierzone od góry) wyłożonej papierem (ewentualnie do dwóch małych keksówek), wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50-55 minut w 170-180°C z termoobiegiem (190°C bez termoobiegu).


Uwielbiam wszystkie babki piaskowe, marmurkowe, drożdżowe ale takiego przepisu nie znałam, na pewno wypróbuję!
uwielbiam babki piaskowe <3
Chyba muszę wypróbować 🙂
Chcę ją! 🙂
pyszna klasyka 🙂
Musi być naprawdę dobra!:)
Przepis wydaje się na tyle prosty, że spróbuję zrobić to ciasto sama :)))
Dzięki, jest pyszna!!
Ale dałam 170 g cukru zwykłego i jest ok, 250 to wg mnie za dużo, osobo ograniczająca cukier 😉 Lukier też sobie darowałam.
Faktycznie, na trzeci dzień nie jest sucha.
Robię już drugi raz, zostało dużo białek- jutro piegus 🙂
Jak smakuje nam z mniejszą ilością cukru to tylko lepiej ^_^
Nieskomplikowany przepis a efekt powalający 🙂
Jedyny przepis, który mnie nie zawiódł…ciasto wychodzi pyszne. Oczywiscie ograniczyłam cukier. Świetnie sprawdziło się jako ciasto do ciasta ze śliwkami. polecam. Dziękuję.
Witam, chciałabym zastosować ten przepis, ale w formie mini babek do koszyczka, jak długo muszę je piec? I czy w takiej samej temp? Pozdrawiam
ok. 20-25 minut w zależności od wielkości mini babek – najlepiej sprawdzać wykałaczką czy są już upieczone
Dziękuje za pomoc, czy powinnam je wysmarować masłem i opruszyc maka? Foremki są sylikonowe.
napewno nie zaszkodzi wysmarowac, to tak dla pewnosci a zapewne wyjmie sie babeczki w calosci
Pierwszy raz robiłam i gdyby nie 10.minut za długo w pierakniku wyszlaby idealna. Lepszej nie jadłam. Na święta zrobię nie jedną Z resztą jak murzynek ,który robię z Pani przepisu już kilka lat i zawsze wychodzi pyszny.
Jestem uczulona na cytrusy…
Czy bez soku z cytryny nie będzie ciasto zbyt gęste?
Czy ewentualnie mogę dodać coś innego?
Można pominąć lub dodać naturalny ekstrakt np waniliowy, migdałowy
Witam swietny przepis, babka wychodzi taka jaka ja i moja rodzina lubimy, pomimo tego ze piekłem babke pierwszy raz w życiu. w zwiazku z tym że mam troszkę wiekszą foremke zwiększyłem propoecję o do 1i1/3 .
Podrawiam
Super
Upiekłam zgodnie z przepisem dwa
Wyrosły pięknie
Czy próbował ktoś piec w formie na babkę? Czy jednak tylko keksówka? Piekłam już w normalnej formie, ale chciałabym wypróbować taką foremkę z dziurka i nie wiem czy to dobry pomysł i czy wyjdzie tak dobrze jak poprzednia.
Bardzo fajny przepis. Babka rewolucja. Ja zamiast cytryny dałam pomarańcza.
Czy można dodać kakao żeby zrobić dwukolorową babkę ?
Tak