Aby babka była smaczna, powinna być wilgotna. Suchelcom mówimy nie. Babka migdałowa z kajmakiem jest wilgotna nawet na drugi czy trzeci dzień – spokojnie można przygotować ją dzień przed podaniem. W smaku to jedna z najlepszych babek! Cudownie migdałowa, delikatna, aż chce się sięgać po następny kawałek! Możecie polać ją tak jak ja – kajmakiem lub użyć polewy czekoladowej. Doskonała do kawy, herbatki czy na odświętny stół wielkanocny.
Babka migdałowa z kajmakiem:
- 100 g mielonych migdałów (zmielone płatki migdałowe lub mąka migdałowa)
- 100 g masła (pół kostki)
- 100 g białej czekolady
- 4 duże jajka
- ½ szklanki maki pszennej
- ½ szklanki cukru lub ksylitolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 czubate łyżki kajmaku
- orzechy lub patki migdałowe do ozdoby
- masło i bułka tarta do wysmarowania formy
Małą formę na babkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Masło rozpuszczamy wraz z czekoladą połamaną na kawałki w kąpieli wodnej (czyli w misce postawionej na garnku z gotującą się małą ilością wody) lub na możliwie najmniejszej mocy palnika. Mieszamy do połączenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żółtka, mielone migdały, mąkę i proszek. Mieszamy łyżką. Białka ubijamy na sztywno mikserem, dosypując pod koniec cukier (lub ksylitol). Ubijamy jeszcze przez dwie minuty i dodajemy delikatnie do masy – najpierw połowę, a gdy masa się rozluźni – pozostałą część. Wykładamy masę do przygotowanej uprzednio formy i pieczemy ok. 35-40 minut. Wyjmujemy i przez ok. 10-15 minut studzimy w formie. Odwracamy babkę, aby wypadła z formy. Kajmak podgrzewamy, aby był bardziej płynny i polewamy górę babki. Posypujemy orzechami lub migdałami.
Wygląda obłędnie – aż ślinka cieknie.
Widzę, że mi się święta w tym roku przeciągną 😉 Jak tylko otworzą sklepy to do razu lecę po produkty i będę piekła 🙂
Witam,
Wlasnie znalazlam Pani przepis, brzmi super ale w jakiej temperaturze Pani piecze to ciasto bo nie ma tej waznej informacji.
Dziekuje