Prosta babka cytrynowa, która powinna posmakować każdemu, kto lubi piaskowe ciasta. Robi się ją z przewagą mąki ziemniaczanej i oczywiście z cytryną – żaden tam kisiel czy sztuczny aromat. Masło nadaje smak, a olej wilgotności. Z przepisu wychodzi niewielka babka (piekłam w foremce 22-23 cm). Świetna zarówno na wielkanocny stół jak i na co dzień – do herbaty. Jak byłam mała uwielbiałam takie ciasta – teraz ponownie do nich powracam.
Babka cytrynowa – składniki:
- 4 duże jajka
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/4 kostki masła (50 g)
- 1/4 szklanki oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z dwóch niewoskowanych cytryn
- sok wyciśnięty z jednej, całej cytryny
- szczypta soli
- opcjonalnie: cukier puder do lukru lub posypania
Cytryny i jajka przelewamy przez jedną minutę wrzątkiem. Masło rozpuszczamy. Dodajemy do ciepłego masła olej, ścieramy do nich skórkę z cytryn i wyciskamy sok z jednej. Białka oddzielamy od żółtek. Dwa żółtka i dwa całe jajka ubijamy z cukrem pudrem, a gdy będą puszyste dolewamy powoli tłuszcz. Dodajemy stopniowo do masy przesiane przez sito mąki i proszek – ciągle miksując. Na końcu ubijamy dwa pozostałe białka ze szczyptą soli. Dodajemy połowę ubitych białek do masy i delikatnie mieszamy szpatułką. Dodajemy resztę i ponownie delikatnie mieszamy od dna do góry, aż do połączenia. Wlewamy do małej foremki na babkę (22-23 cm) wysmarowanej dokładnie masłem i wysypanej bułką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C-170°C (w opcji góra-dół) i pieczemy ok. 40-50 minut (a najlepiej do suchego patyczka). Gotowa babka cytrynowa świetnie smakuje polana lukrem cytrynowym (1 niepełna szklanka cukru pudru rozmieszana, ze stopniowo dodawanym sokiem z cytryny, może być też przegotowana woda) lub po prostu można delikatnie posypać ją cukrem pudrem.
uwielbiam cytrynowe wypieki
Wygląda niebiańsko…
Wporzo ta babeczka, ja lubię piaskowe. A myślisz, że ona na mój gust wystarczająco słodka? 😉
Jeśli lubicie słodkie to polecam polać ją lukrem tradycyjnym 🙂
polałam ja lukrem i jest pyszna ale zapomniałam dodać proszku do pieczenia ale i tak jest najlepsza
Cytrynowa baba jest najlepsza 🙂
Robię bardzo podobną:) Taka babka to pozycja obowiązkowa na Wielkanoc🙂
Wygląda przepięknie 🙂
no właśnie.. a ja piaskowych nie lubię 🙁 ale zawsze zachwyca mnie postawność babek- wyglądają przepięknie! I piekę je, bo rodzina lubi, a dla mnie oko cieszy 🙂
Delikatna i puszysta ,cudna.
Pyszna, bardzo delikatna, piękne zdjęcia 🙂
Dla mnie doskonała 🙂
Apetyczna babeczka! Wygląda bardzo delikatnie! 🙂
Teraz są modne spódniczki w takim kształcie jak babka- śliczna, apetyczna i naturalna. Ja juz nie pasuję do takich spódniczek- wiek;) Ale zachwycałabym się taką upieczoną. Wesołych i smacznych świąt:)
Ale piękna! i na pewno pyszna, z pewnością ją upiekę 😀 Zapraszam 🙂
: stworzonabygotowac.blogspot.com
Bardzo radosna:D Taka żółciutka:) Świetna:) Porywam kawałek:)
Nie pozostaje nic innego jak spróbowac. Wyglada rewelacyjnie i jestem pewna, ze tak smakuje.
Mmmm, takie babki z nutką cytrynową to jedne z najlepszych ich wersji 😉
„Jak widzę taka babę to kwiczę” jak śpiewa klasyk. Piękny kolor i kształt. Idealnie będzie się prezentować pośród wszelakiego jadła na stole świątecznym. Wszystkiego dobrego, ciepła i radości oraz pomyślności z okazji Wielkanocy 🙂
Uwielbiam cytrynowe baby 😉
Kusisz, tylko tyle można napisać jak się patrzy na babeczkę 🙂
Jest przepiękna nie tylko zewnątrz ale najbardziej w przekroju! Cudny delikatny, pastelowy kolorek 🙂
zapomniałaś o proszku do pieczenia w opisie
Dzięki, dodajemy go oczywiście wraz z mąką
proponuje edytować opis …. mało kto sięga do komentarzy 🙂 …..
Emi, od razu edytowałam 🙂
wygląda przepysznie 🙂 wygląda delikatnie i aż czuć cytrynę 😉
Babka cytrynowa wygląda wprost zjawiskowo i jest idealna na zbliżające się Święta Wielkanocne, brawo !!!
wygląda mega ! 🙂
Nie wiem, co zrobiłam źle…Nie wyrosła, jak należy i jest w środku zakalec. Za mało proszku, czy za ciepły piekarnik??! Nie mam pojęcia.
W tej babce istotne sa trzy elementy: przelanie jajek wrzątkiem (nie mogą być zimne z lodówki), przesianie mąki przez sito (ziemniaczana ma tendencje do zbijania się) oraz dokładne ubicie jajek i białek. Warto też użyć świeżego proszku – takie otwarte mogą wietrzeć i tracić właściwości
Jak dla mnie babka idealna i nie bardzo słodka ! Cytryny uwielbiam, a polana jeszcze lukrem cytrynowym prze pyszna ! ! Wyszła idealnie ! 🙂
Babka bardzo pyszna. Jak wszystko w tym blogu. Na zdjeciu nie wygada idealnie, gdyz ukroilam ciepla. WESOLYCH SWIAT!!!!!!!
Uwielbiam cytrynową babkę 😀
Super przepis, wyśmienite 😀
MMM babka pycha ładnie wyrosła polecam zrobić świetny przepis 🙂
pyszna babka cytrynowa
Wyszedl zakalec ! Piekę godzine i w środku jest płynna zmarnowalam tylko produkty odradzam ten przepis 🙂 robilam wszystko jak w przepisie
No to surowa w środku czy zakalec? To, że po godzinie ciasto jest płynne to wina formy lub piekarnika a nie przepisu…
Edit trzymalam 20 min dłużej i wyszla pyszna 🙂 gora trochę przepieczona