Baba ziemniaczana z cukiniąBaba ziemniaczana lub kartoflana, kartoflak, pyrczok, rejbak, tarciuch, bugaj czy nagus – jak zwał, tak zwał. Kaloryczna, ale pyszna – jako dziecko zaliczałam babkę do ulubionych potraw. W moim rodzinnym domu do dziś jest robiona tradycyjnie – z dużą ilością słoniny i resztkami pieczonego mięsa. Ja przygotowuję wersję lekko odchudzoną – z samym boczkiem (możemy zastąpić wiejską kiełbaską) z dodatkiem cukinii, która nadaje babie ziemniaczanej wilgotności (o możliwości jej dodania wyczytałam na mniammniam.com).

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków (z dużą ilością skrobii)
  • 0,5 kg cukinii po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych
  • 200 g wędzonego boczku
  • 2 średnie cebule
  • 0,5 szklanki gorącego mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • olej do wysmarowania formy

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o dużych lub małych oczkach wg preferencji (możemy także zetrzeć w specjalnej maszynie). Zalewamy bardzo gorącym mlekiem i mieszamy. Cukinię obieramy, odcinamy końcówki i wydrążamy gniazda nasienne (jeśli są młode – nie trzeba wydrążać). Ścieramy na tarce i odciskamy nadmiar wody. Dodajemy do ziemniaków i odstawiamy na około 15 minut.

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni. W międzyczasie kroimy cebule w kostkę. Gdy boczek zacznie się lekko rumienić, dodajemy cebule, lekko solimy i podsmażamy 2-3 minuty. Zestawiamy z ognia.

Ziemniaki przyciskamy i wylewamy nadmiar wody. Dodajemy jajka i śmietanę. Mieszamy. Dodajemy kaszę manną i przyprawy: majeranek, bardzo drobno rozkruszone liście laurowe, mielone ziele oraz solidną porcję pieprzu i soli. Ponownie mieszamy. Na końcu dodajemy zawartość patelni i mieszamy po raz ostatni. Jeśli znów wytrąci się woda – nie wylewamy jej. Żaroodporne naczynie smarujemy olejem. Wykładamy babę ziemniaczaną i wyrównujemy wierzch – powinna mieć ok. 5 cm wysokości. Lekko skrapiamy olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C na ok. 1 – 1,5 godziny. Baba ziemniaczana doskonale smakuje sama oraz z sosami grzybowymi i gulaszowymi. Można odsmażać ją na patelni.

Baba ziemniaczana z cukinią

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!