Często mam problem, co zrobić z mięsa mielonego – i tu na ratunek przychodzą kuchnie świata. Orientalne, azjatyckie klopsiki podane na ryżu były strzałem w dziesiątkę! Mają niespotykany smak, a to dzięki glazurze opartej na chińskim sosie hoisin. Sos hoisin (w Polsce spotykany także pod nazwą „sos do kaczki po pekińsku”) można kupić w działach orientalnych hipermarketów, zamówić w internecie lub przygotować samemu. Warto go mieć – mając w zapasie słoik, danie dla ok. 6 osób przygotujemy bardzo szybko.
Składniki:
- ok. 90 dag mielonego mięsa wieprzowego
- 3/4 szklanki bułki tartej
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 4 wyciśnięte ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 3 dymki lub pęczek szczypiorku
- 1,5 łyżeczki soli
- świeżo zmielony pieprz
- sezam do posypania
Glazura:
- 2/3 szklanki sosu hoisin (200 gramowy słoik)
- 4 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka startego imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 wyciśnięte ząbki czosnku
Do mięsa mielonego dodajemy jajka, bułkę tartą, wyciśnięte ząbki czosnku, posiekaną dymkę (lub szczypiorek), olej sezamowy i starty na tarce imbir. Dokładnie wyrabiamy, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy ponownie. Piekarnik nagrzewamy do 200ºC. Z mięsa formujemy kulki wielkością zbliżone do orzecha włoskiego. Z podanej ilości mięsa wyjdzie ok. 35 sztuk. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 12-15 minut. W tym czasie przygotowujemy sos. Na dużą patelnię wlewamy sos hoisin, ocet ryżowy, olej sezamowy i sos sojowy. Wyciskamy czosnek i trzemy imbir. Mieszamy i podgrzewamy do zagotowania. Do sosu wkładamy gorące klopsiki i mieszamy tak, aby wszystkie oblepiły się sosem. Klopsiki podajemy na ryżu posypane sezamem oraz zielonymi częściami dymki lub szczypiorkiem. W azjatyckie klopsiki możemy wbić wykałaczki lub patyczki koktajlowe – będą wtedy świetną przekąską na imprezy czy sylwestra.
Przepis oryginalny: BlogChef.
Ja z mielonego chyba najbardziej lubię burgery i spaghetti. 🙂 Czasem do jakiejś zapiekanki. A za kuchnią azjatycką nie przepadam niestety.. Chociaż prezentują się pięknie. 🙂
Ja uwielbiam taką kuchnię – jest bardzo różnorodna – szczególnie potrawy z woka (które oczywiście nie mają nic wspólnego z chińszczyzną znaną z osiedlowych barów) 🙂
Ale pięknie ujęte!
Uwielbiam dania na bazie sosu hoisin, więc i na te klopsiki zerkam śliniąc się niemiłosiernie 🙂
świetne te kotleciki, bardzo kuszące.
Rewelacyjny pomysł na danie obiadowe:) muszę wykorzystać bo prezentuje się genialnie:)
świetne te klopsiki 🙂 jestem ciekawa smaku 🙂
Muszą świetnie smakować, bo wyglądają obłędnie! 🙂
świetny pomysł!:) lubię takie orientalne smaki:)
różne wariacje lubię z mięsa. Twoje klopsiki wyglądają obłędnie:)
Nie używałam hoisinu chyba z 10 lat… Twoje klopsiki to zmienią 🙂
A dla mnie ten sos to dopiero niedawne odkrycie 🙂
Świetna alternatywa dla zwykłego mielonego:)
Tez czesto mam problem co zrobic z miesa mielonego- ale te kulki wygladaja swietnie:-)poezja:-)
Smakowite klopsiki:)
Pyszne muszą być w takiej wersji orientalnej 🙂
Naprawdę bardzo fajna propozycja na mielone 😀 Mniam pysznie wyglądają!
Cudnie podane i smaki przepyszne, pozdrawiam 🙂
Ale aromatyczne klopsiki 🙂