Ryba w chrupiącej panierce to danie za którym wprost przepadam. Kojarzy mi się z morzem, z latem, z wakacjami. Dziś prezentuję niezwykle prosty sposób na wzbogacenie smaku tradycyjnej panierki – ja użyłam jej do dorsza. Możemy jej jednak użyć także do innych ryb czy mięs – schabowe znacznie zyskają na smaku.
Składniki:
- 4 filety z dorsza lub innej ryby
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Panierka:
- pół szklanki płatków kukurydzianych
- pół szklanki bułki tartej
- garść natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki sera (np. parmezanu)
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- mąka
- jajko
Jeśli kupiliśmy mrożoną rybę to najpierw należy ją rozmrozić. Filety myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. solimy i pieprzymy z każdej strony oraz polewamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Odkładamy rybę na 10 minut. Przygotowujemy panierkę. Do blendera lub melaksera wsypujemy płatki, bułkę tartą, starty na drobnej tarce ser, paprykę oraz wrzucamy 2 obrane ząbki czosnku i natkę. Miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą i stworzą pięknie pachnącą, aromatyczną panierkę. Rybę dokładnie otaczamy w mące, a następnie w roztrzepanym jajku. Na końcu obtaczamy ją bardzo dokładnie w powstałej panierce. Filety smażymy na bardzo gorącym oleju na złoty kolor.
obowiązkowo cytrynka do ryby! inaczej miałabyś u mnie minusa hehe 😉 ja ryb jeszcze będę miała dosyć, pracuję w smażalni 🙂 ale Twoje wykonanie godne podziwu, ladniej niz w restauracji
Dziękuję Olu 🙂 Na rybach musisz się znać jak mało kto 🙂
Cudownie podane 🙂 Przepysznie wygląda 🙂
Świetna panierka, jutro piąteczek, będzie dorsz jak u Nati 🙂
Oj ja też chyba jeszcze na piątek przygotuje jednego 🙂
Mmm.. niesamowicie wygląda!!!!
Chociaż przez upał nic się nie chce, to bym pochłonęła. Cudnie wygląda!
idealna rybka w świetnej panierce
Z tym czosneczkiem brzmi bardzo dobrze 🙂
…z dwa tygodnie temu zjedliśmy dorsza przyrządzonego w podobny sposób. Pyszna rzecz tym bardziej że smakował jak …pstrąg z Wisły i to było chyba najdziwniejsze 🙂
Specyficzny dorsz 😉
Fantastyczna panierka, u mnie więcej pietruszki dodałam. Cudownie pachnąca i chrupiąca 🙂 Pozwól, że opublikuję u siebie 🙂