Dziś pomysł na ananasa w puszce. Można zrobić z niego wspaniałe słodkie śniadanie czy kolację. Taki ananas jest bardzo aromatyczny z wyraźnie wyczuwalną kokosową nutą. Idealny dla fanów kokosowych wrażeń. Do ich zrobienia zainspirował mnie przepis Majany, która również smaży ananasa 🙂
Składniki:
- puszka ananasów
- 1 jajko
- 8 łyżek mleka kokosowego
- cukier wanilinowy
- 1 płaska łyżka cukru pudru
- 4 czubate łyżki mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki wiórków kokosowych + do posypania
- olej i masło do smażenia
- 5-6 kostek czekolady deserowej (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
Mleko kokosowe po zakupie wstawiamy w chłodne miejsce (np. do spiżarni czy lodówki), aby na wierzchu zebrała się śmietanka. Ananasa odlewamy z zalewy, odsączamy na sitku i kładziemy na papierowym ręczniku, aby wchłonął wilgoć. Jajko ubijamy z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem. Dodajemy 8 łyżek mleka kokosowego (najlepiej gęstej śmietanki z wierzchu). Miksujemy i dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem oraz 2 łyżki wiórków. Ananasy maczamy w cieście i smażymy na gorącym oleju z dodatkiem masła. Możemy polać je czekoladą – kilka kostek czekolady rozpuszczamy w mikrofalówce (lub na parze) i mieszamy z łyżeczką jogurtu – polewamy delikatnie ananasy i posypujemy wiórkami.
Przepis dodaję do durszlakowej akcji prowadzonej przez Alex27 – Kokosowe szaleństwo!
Poezjo, masz Ty litość?! ;D
Ktoś tu lubi ananasa 😉 Pozdrawiam Patyska!
Nie myślałam, że tak można! Świetne!
Takiego smażonego ananasa chętnie bym zjadła 🙂 Oj tak 🙂
Właśnie jednego wcinam na surowo i zastanawiam się co bym z nim zrobiła gdybym miała kuchnie. Twój wygląda pysznie kusząco:)
O jak fajowo,że też takiego ananaska lubisz:)
Pyszny,prawda? Cieszę się,ze Cię zainspirowałam.Miło mi:)
Pozdrawiam ciepło:)
Majana
Pyszny Majanko, ekstra pomysł