Proste, pieczone klopsiki z teriyaki (domowym!) to danie które może przypaść do gustu nie tylko dorosłym, ale także dzieciom. Dodatek ananasa nadaje im nie tylko ciekawego smaku, ale także wilgotności. Należy użyć do nich mielonego mięsa z kurczaka lub indyka, ale wyjdą także z mięsa wieprzowego. Ananasowe klopsiki z teriyakiMożemy je podawać tradycyjnie z sypkim ryżem, lub nabić je na wykałaczki jako pojedyncze porcje do schrupania. Bo obiad nie musi być nudny! A najlepsze jest to, że przygotujemy całe danie w niecałe pół godziny.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z kurczaka lub indyka
  • 3-4 plastry ananasa
  • 1 cebula dymka
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 czubate łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Sos teriyaki:

  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki soku wyciśniętego z ananasa
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka skrobi (mąki) ziemniaczanej
  • sezam do posypania

Ananasa rozdrabniamy (w malakserze lub siekamy drobno nożem), a następnie wyciskamy z niego sok wprost do szklanki (potrzebujemy 1/4 szklanki soku – do sosu). Sok odstawiamy, a ananasa dodajemy do mięsa. Dorzucamy zblendowane: czosnki, dymkę oraz imbir (można także drobno posiekać lub zetrzeć na tarce). Solimy i pieprzymy. Bułkę tartą zalewamy mlekiem, mieszamy i dodajemy do mięsa. Wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej masy. Dłońmi wysmarowanymi olejem kształtujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blasze wyłożonej papierem lub folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230°C (220°C z termoobiegiem) przez 15 minut.

W tym czasie do rondelka wlewamy sok, który wycisnęliśmy z ananasa, dolewamy wodę i sos sojowy. Dosypujemy cukier, wyciskamy czosnek i trzemy imbir. Gdy sos się zagotuje skrobię rozrabiamy z łyżką wody i dodajemy, aby sos się zagęścił. Gotujemy ok. 3-5 minut na małym ogniu. Sosem polewamy upieczone klopsiki. Posypujemy ziarnami sezamu i ewentualnie dymką. Klopsiki teriyaki podajemy z sypkim ryżem.

Ananasowe klopsiki z teriyaki

Ananasowe klopsiki z teriyaki

Przepis zainspirowany klopsikami z Just a Taste.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!