Dziś ostatni z przepisów przygotowanych we współpracy z portalem zpierwszegotloczenia.pl. Łososiowa powinna wspaniale wpasować się w świąteczne klimaty obok barszczu i grzybowej. Zupę rybną nie każdy lubi. Wersja z łososiem jest delikatna i powinna posmakować nawet dzieciom. Doskonale syci w zimne i śnieżne dni, a do tego jest szybka i prosta.
Składniki:
- 500 g filetu łososia ze skórą
- 1 por
- 1 duża marchewka
- 2 duże ziemniaki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oleju Kujawskiego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 liść laurowy
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
- 100-150 ml śmietany 30%
- pęczek koperku
- sól, świeżo zmielony pieprz
Rybę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Skórę odcinamy i odkładamy. Łososia solimy z obu stron, kroimy w grubą na 2cm kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i zostawiamy na 15 minut.
W garnku rozgrzewamy olej i masło. Gdy będą gorące wrzucamy do środka obrane i pokrojone w plasterki por i marchewkę. Podsmażamy przez 2 minuty, dodajemy słodką oraz ostrą paprykę i zalewamy dwoma litrami wrzątku. Dodajemy sos rybny. Dorzucamy skórę z łososia, liść i ziele. Dusimy przez 15-20 minut. Po tym czasie dodajemy rybę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zostawiamy na kolejne 15 minut. Wyławiamy skórę i wyrzucamy. Dodajemy koncentrat, a następnie wkrawamy do środka pęczek koperku. Zupę rybną z łososiem przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Zdejmujemy z ognia i wlewamy śmietankę.
Przepis ukazał się także w Bożonarodzeniowym e-booku na 2013 rok, przygotowanym we współpracy z ZT Kruszwica i portalem zpierwszegotlocznia.pl E-book jest darmowy i zawiera 50 świątecznych przepisów, przygotowanych przez 5 blogerek. Kliknij na banner po prawej, aby go pobrać. |
Ebook super, ściągnęłam sobie 🙂
Właśnie… zupa rybna, dlaczego mi to nie przyszło do głowy 🙂
Tak, u mnie występuje na wigilijnym stole zupa rybna – oczywiście z karpia. Osobiście z chęcią bym ją wymieniła na taką z łososia, bo z karpia jest dość intensywna, no ale to tradycja 😛
Taką zupkę zjadłabym z chęcią 🙂
Rybną jadłam parę razy dobrą… w restauracji. Sama jakoś się nie zabrałam, może teraz:)
Nigdy nie jadłam zupy rybnej. Ryby w całości uwielbiam, ale w postaci zupy jakoś nie mogę się skusić. Piękne zdjęcia
nigdy nie jadłam zupy rybnej; ciekawa jestem smaku bo pieknie sie prezentuje
Dla mnie nowośc ,jeszcze takiej nie jadłam .Wygląda na bardzo smaczną
Nigdy nie jadłam takiej zupy. Wygląda ślicznie! Zjadłabym z przyjemnością 🙂
o kurde! Zawsze dziwnie mi się kojarzyły, że śmierdzą, że brzydki kolor..
A pierwszy raz widzę jej zdjęcie i nie wygląda źle! Ciekawe jak smak? ;D
Ta jest bardzo delikatna, ponieważ gotowana bez głów i ości – w sam raz dla nieprzekonanych
Osobiście nie przepadam za zupą rybną, ale muszę napisać, że zaintrygowałaś mnie tym łososiem, bo akurat jego uwielbiam. Będę musiała wypróbować przepis : )
Wow, takiej zupy nie jadłam jeszcze, jest fenomenalna! 🙂
Właśnie chodzi mi po głowie świąteczna zupa z łososiem. Nieco inna, ciekawe, czy wyjdzie równie dobrze, jak Twoja 🙂
Znając Twoje przepisy jestem pewna, że będzie doskonała!
Bardzo lubimy rybną zupę. Wywar do niej na wywarze z rybich głów gotujemy tak by więcej smaku jej dodać.Doprawiając anyż, szafran i rozmaryn jeszcze dodajemy.
Pozdrawiam serdecznie i przedświątecznie
Taki wywar jest zdecydowanie najlepszy – niestety nie każdy przepada za intensywnym smakiem rybnego bulionu dlatego łososiowa to wersja light 🙂
sama nigdy nie robiłam takiej zupy, a przepis jest bardzo zachęcający! aż jestem ciekawa smaku 😀
ciekawy przepis:) gratuluję e-booka:)
Nigdy nie próbowałam zupy z łososia, być może jest bardziej delikatna od tradycyjnej, wypróbuję Natalko przepis. Zachwyca kolorem, pozdrawiam 🙂
Ciekawy przepis. Aż trudno uwierzyć, że kiedyś nie lubiłem zupy rybnej, w ogóle nie przepadałem za gotowanymi rybami. Przełomem była zupa przyrządzona z dorsza z dodatkiem mleka kokosowego.
Jeszcze nie próbowała z łososia zupy, chyba pora spróbować 😀
A co z ziemniakami ten przepis jest nie kompletny !
„Po tym czasie dodajemy rybę i pokrojone w kostkę ziemniaki.” – wszystko jest napisane
Zupa pyszna!!!
A skąd ten sos rybny wziąć ?
Można go bez problemu dostać w dużych sklepach – w dziale orientalnym/chińskim w buteleczkach
Pyszna wlasne sie zajadam.
Ta zupa jest obłędna. Rewelacyjny przepis
Super wygląda a jeszcze lepiej smakuje.Robiłam i robię
Fenomen w smaku
Zupę robiłam już chyba z 50 razy. Jest obłędnie pyszna. Nawet koledzy synów co to „ja ryby nie lubię ” zjadali aż się uszy trzęsły. Dzięki za ten przepis:) A, na koniec dodaję parę krewetek, dla towarzystwa;)