Zupa rybna z łososia

Zupa rybna z łososiaDziś ostatni z przepisów przygotowanych we współpracy z portalem zpierwszegotloczenia.pl. Łososiowa powinna wspaniale wpasować się w świąteczne klimaty obok barszczu i grzybowej. Zupę rybną nie każdy lubi. Wersja z łososiem jest delikatna i powinna posmakować nawet dzieciom. Doskonale syci w zimne i śnieżne dni, a do tego jest szybka i prosta.

Składniki:

  • 500 g filetu łososia ze skórą
  • 1 por
  • 1 duża marchewka
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 liść laurowy
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • 100-150 ml śmietany 30%
  • pęczek koperku
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Rybę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Skórę odcinamy i odkładamy. Łososia solimy z obu stron, kroimy w grubą na 2cm kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i zostawiamy na 15 minut.

W garnku rozgrzewamy olej i masło. Gdy będą gorące wrzucamy do środka obrane i pokrojone w plasterki por i marchewkę. Podsmażamy przez 2 minuty, dodajemy słodką oraz ostrą paprykę i zalewamy dwoma litrami wrzątku. Dodajemy sos rybny. Dorzucamy skórę z łososia, liść i ziele. Dusimy przez 15-20 minut. Po tym czasie dodajemy rybę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zostawiamy na kolejne 15 minut. Wyławiamy skórę i wyrzucamy. Dodajemy koncentrat, a następnie wkrawamy do środka pęczek koperku. Zupę rybną z łososiem przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Zdejmujemy z ognia i wlewamy śmietankę.

Przepis ukazał się także w Bożonarodzeniowym e-booku na 2013 rok, przygotowanym we współpracy z ZT Kruszwica i portalem zpierwszegotlocznia.pl

E-book jest darmowy i zawiera 50 świątecznych przepisów, przygotowanych przez 5 blogerek. Kliknij na banner po prawej, aby go pobrać.

Przepisy kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

29 Odpowiedzi na Zupa rybna z łososia

  1. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Ebook super, ściągnęłam sobie 🙂
    Właśnie… zupa rybna, dlaczego mi to nie przyszło do głowy 🙂

  2. Natalia - Poezja Smaku studentka na diecie napisał/a:

    Tak, u mnie występuje na wigilijnym stole zupa rybna – oczywiście z karpia. Osobiście z chęcią bym ją wymieniła na taką z łososia, bo z karpia jest dość intensywna, no ale to tradycja 😛

  3. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Taką zupkę zjadłabym z chęcią 🙂

  4. Natalia - Poezja Smaku Opalanka napisał/a:

    Rybną jadłam parę razy dobrą… w restauracji. Sama jakoś się nie zabrałam, może teraz:)

  5. Natalia - Poezja Smaku Agnieszka napisał/a:

    Nigdy nie jadłam zupy rybnej. Ryby w całości uwielbiam, ale w postaci zupy jakoś nie mogę się skusić. Piękne zdjęcia

  6. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    nigdy nie jadłam zupy rybnej; ciekawa jestem smaku bo pieknie sie prezentuje

  7. Natalia - Poezja Smaku lutka40 napisał/a:

    Dla mnie nowośc ,jeszcze takiej nie jadłam .Wygląda na bardzo smaczną

  8. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    Nigdy nie jadłam takiej zupy. Wygląda ślicznie! Zjadłabym z przyjemnością 🙂

  9. Natalia - Poezja Smaku Salvador Dali napisał/a:

    o kurde! Zawsze dziwnie mi się kojarzyły, że śmierdzą, że brzydki kolor..
    A pierwszy raz widzę jej zdjęcie i nie wygląda źle! Ciekawe jak smak? ;D

  10. Osobiście nie przepadam za zupą rybną, ale muszę napisać, że zaintrygowałaś mnie tym łososiem, bo akurat jego uwielbiam. Będę musiała wypróbować przepis : )

  11. Wow, takiej zupy nie jadłam jeszcze, jest fenomenalna! 🙂

  12. Natalia - Poezja Smaku Małgosia napisał/a:

    Właśnie chodzi mi po głowie świąteczna zupa z łososiem. Nieco inna, ciekawe, czy wyjdzie równie dobrze, jak Twoja 🙂

  13. Natalia - Poezja Smaku ankawell napisał/a:

    Bardzo lubimy rybną zupę. Wywar do niej na wywarze z rybich głów gotujemy tak by więcej smaku jej dodać.Doprawiając anyż, szafran i rozmaryn jeszcze dodajemy.
    Pozdrawiam serdecznie i przedświątecznie

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Taki wywar jest zdecydowanie najlepszy – niestety nie każdy przepada za intensywnym smakiem rybnego bulionu dlatego łososiowa to wersja light 🙂

  14. Natalia - Poezja Smaku Łucja napisał/a:

    sama nigdy nie robiłam takiej zupy, a przepis jest bardzo zachęcający! aż jestem ciekawa smaku 😀

  15. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    ciekawy przepis:) gratuluję e-booka:)

  16. Nigdy nie próbowałam zupy z łososia, być może jest bardziej delikatna od tradycyjnej, wypróbuję Natalko przepis. Zachwyca kolorem, pozdrawiam 🙂

  17. Pingback: Zupa rybna z łososia | Poezja smaku | kuchnia-zdrowie

  18. Pingback: Zupa rybna z łososia | Poezja smaku | kuchnia-zdrowie

  19. Natalia - Poezja Smaku Zdrowe Odżywianie napisał/a:

    Ciekawy przepis. Aż trudno uwierzyć, że kiedyś nie lubiłem zupy rybnej, w ogóle nie przepadałem za gotowanymi rybami. Przełomem była zupa przyrządzona z dorsza z dodatkiem mleka kokosowego.

  20. Natalia - Poezja Smaku Misiaczka napisał/a:

    Jeszcze nie próbowała z łososia zupy, chyba pora spróbować 😀

  21. Natalia - Poezja Smaku Marek napisał/a:

    A co z ziemniakami ten przepis jest nie kompletny !

  22. Natalia - Poezja Smaku Alina napisał/a:

    Zupa pyszna!!!

  23. Natalia - Poezja Smaku Przemek napisał/a:

    A skąd ten sos rybny wziąć ?

  24. Natalia - Poezja Smaku evita napisał/a:

    Pyszna wlasne sie zajadam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)