Zupa pieczarkowa z serkiem topionymDostałam od babci siatkę pieczarek. Zastanawiałam się jak je wykorzystać i przypomniałam sobie, że dawno nie było uwielbianej przez nas zupy pieczarkowej. Jest bardzo aromatyczna i sycąca. Nie powala wyglądem, ale nadrabia smakiem. A właśnie smaku dodaje jej niezwykły dodatek… topiony serek. Zupy nie trzeba blendować – wystarczy drobno zetrzeć pieczarki na tarce – jeśli chcemy uzyskać konsystencję kremu możemy oczywiście to zrobić.

Składniki:

  • 1,5 l bulionu warzywnego (lub drobiowego)
  • ok. 50-70 dag pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • makaron typu wstążki
  • 200 g topionego serka o smaku śmietankowym
  • 1-2 łyżki tymianku lub koperku – w zależności od preferencji (ja miałam akurat świeży tymianek, ale może być suszony)
  • sól, pieprz

Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej (tej o grubszych oczkach). Solimy. Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na łyżce oliwy wraz z pieczarkami przez ok. 5-7 minut – aż odparuje z nich woda. Bulion zagotowujemy i wrzucamy do niego przesmażone pieczarki (omijamy wytopioną wodę). Rozpuszczamy w zupie pokrojone na mniejsze części serki. Mieszamy do czasu, aż serki rozpuszczą się. Gotujemy przez ok. 10-15 minut na małym ogniu. Przyprawiamy solidnie solą, pieprzem i tymiankiem (lub koperkiem).  Jeśli zupa pieczarkowa jest podawana od razu – warto ugotować w niej makaron – co dodatkowo ją zagęści. Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!