Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

Zupa pieczarkowa z serkiem topionymDostałam od babci siatkę pieczarek. Zastanawiałam się jak je wykorzystać i przypomniałam sobie, że dawno nie było uwielbianej przez nas zupy pieczarkowej. Jest bardzo aromatyczna i sycąca. Nie powala wyglądem, ale nadrabia smakiem. A właśnie smaku dodaje jej niezwykły dodatek… topiony serek. Zupy nie trzeba blendować – wystarczy drobno zetrzeć pieczarki na tarce – jeśli chcemy uzyskać konsystencję kremu możemy oczywiście to zrobić.

Składniki:

  • 1,5 l bulionu warzywnego (lub drobiowego)
  • ok. 50-70 dag pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • makaron typu wstążki
  • 200 g topionego serka o smaku śmietankowym
  • 1-2 łyżki tymianku lub koperku – w zależności od preferencji (ja miałam akurat świeży tymianek, ale może być suszony)
  • sól, pieprz

Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej (tej o grubszych oczkach). Solimy. Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na łyżce oliwy wraz z pieczarkami przez ok. 5-7 minut – aż odparuje z nich woda. Bulion zagotowujemy i wrzucamy do niego przesmażone pieczarki (omijamy wytopioną wodę). Rozpuszczamy w zupie pokrojone na mniejsze części serki. Mieszamy do czasu, aż serki rozpuszczą się. Gotujemy przez ok. 10-15 minut na małym ogniu. Przyprawiamy solidnie solą, pieprzem i tymiankiem (lub koperkiem).  Jeśli zupa pieczarkowa jest podawana od razu – warto ugotować w niej makaron – co dodatkowo ją zagęści. Zupa pieczarkowa z serkiem topionym


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

27 Odpowiedzi na Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

  1. Inspirowane smakiem napisał/a:

    Wygląda bardzo fajnie! Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam. Chyba czas najwyższy. 🙂

  2. Dorka napisał/a:

    Świetny pomysł na szybkie danie. Na pewno wykorzystam w tym tygodniu

  3. Bartolini Bartłomiej napisał/a:

    Równie dobrym dodatkiem są drobne pulpeciki dodawane w trakcie gotowania. Ja przepis z serkiem topionym stosuję już od pewnego czasu i szczerze nie wyobrażam sobie już pieczarkowej bez niego 🙂

  4. Dzikowiec napisał/a:

    Uwielbiam dodatek topionego serka w zupach, sosach. Wczoraj gotowałam niemal identyczną 🙂

  5. Ania napisał/a:

    też dodaję serek topiony do pieczarek:) fajny posmak daje:D

  6. Patyska napisał/a:

    Jak to nie powala wyglądem? Na Twoich zdjęciach wszystko dobrze wychodzi 🙂

  7. Magda napisał/a:

    Pychota, bardzo lubię zupę pieczarkową. 🙂

  8. Samantha napisał/a:

    Przepyszna zupka, z chęcią bym zjadła !!!

  9. KulinarnaJa napisał/a:

    Mmm moja ulubiona, uwielbiam zagęszczać ją serkami!

  10. Pastelle napisał/a:

    Jak to nie powala wyglądem… Jest meega apetyczna 🙂

  11. 3 cytryny napisał/a:

    Mnie też się podoba. Nigdy nie dodawałam do pieczarkowej serka, więc wykorzystam ten pomysł z pewnością 😉

  12. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Muszę koniecznie spróbować bo bardzo apetycznie wygląda :)!

  13. kamillla napisał/a:

    wlasnie ja robie zobaczymy czy taka dobra 😛

  14. kamillla napisał/a:

    wyszla pyszna, tylko moje kostki rosolowe byly o smaku prowansalskim i dodalam jeszcze szczypiorek, ale polecam, naprawde dobra

  15. Marcelina napisał/a:

    ….bardzo spodobal mi sie ten przepis i stronka tez jest bardzo ladnie i ciekawie prowadzona ,gratuluje ,podziwiam i dziekuje. Zupka juz „dochodzi” wiec ide juz zagladnac i zajadac .:)

  16. Bogusia napisał/a:

    Ta zupa jest przepyszna, bardzo grzybowa, a serki dodają jej „głębi” 😉 Łatwa w przygotowaniu, więc pewnie wyjdzie każdemu, pycha!

  17. Marta napisał/a:

    Cudowna – zrobiłam, nie namęczyłam się a najadła się cała rodzina 🙂

    Pozdrawiam.

  18. Alicja napisał/a:

    Dzisiaj i ja wypróbuję Twój przepis, ale zamiast makaronu dodam grzanki:)

  19. Serenka napisał/a:

    Z serem topionym pieczarkowej jeszcze nie jadłam, na pewno spróbuję, dzięki za przepis

  20. Archie napisał/a:

    Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)