Cudownie rozgrzewająca zupa marchewkowa o konsystencji kremu z aromatem rozgrzewającego imbiru i cynamonu. Jako dodatek – chrupiące prażynki z marchewki i puszyste paluchy z ciasta francuskiego. Czego chcieć więcej?
Składniki:
- 1 kg marchewek
- 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3-4 cm korzenia imbiru
- 1/3 łyżeczki chili w proszku
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka kurkumy
- szczypta gałki muszkatołowej
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka gęstej śmietany lub jogurtu
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- ciasto francuskie
- 1 żółtko
- do posypania: sezam / mak / sól morska / ziarna dyni / ziarna słonecznika
Marchewki obieramy i zostawiamy jedną. Resztę kroimy na mniejsze części i gotujemy w bulionie ok. 30 minut na małym ogniu. W tym czasie pozostałą marchewkę traktujemy obieraczką do warzyw – obierając ją całą na cienkie paseczki (jeśli nasza obieraczka robi grube paski musimy je dodatkowo pokroić nożem). Takie cienkie paseczki z marchwi wkładamy do nagrzanego do 100 ºC piekarnika i prażymy przez ok. 40 minut, aż będą całkowicie suche. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na szklisto wraz z wyciśniętym ząbkiem czosnku i startym imbirem na oliwie z oliwek z dodatkiem łyżki masła. Dodajemy ją do ugotowanej marchewki i blendujemy wszystko na krem. Przyprawiamy chili, kurkumą, gałką, cynamonem oraz solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez 15 minut, aż smaki przegryzą się. Na koniec dodajemy łyżkę gęstej śmietany lub jogurtu. Gdy marchewka upraży się, wyjmujemy ją i podnosimy temperaturę piekarnika do 200ºC. Ciasto francuskie kroimy na paski, które smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Posypujemy ciasto sezamem lub makiem albo solą morską i skręcamy, aby powstały świderki. Wstawiamy na ok. 12-15 minut do piekarnika. Przed samym podaniem zupę posypujemy ziarnami dyni lub słoneczka (można je potrzymać przez ok. 1 minutę na suchej, gorącej patelni – będą smaczniejsze). Na wierzch układamy kępkę prażonej marchewki (nie posypujemy całej zupy, bo marchewka szybko namoknie). W zupie maczamy paluchy z ciasta francuskiego i zajadamy 🙂
Chętnie bym taką zjadła:) U mnie dzisiaj też zupa- krem:) Pozdrawiam gorąco!
Pyszna musi być taka zupka:)
Piękny ma kolor! Świetna zupowa propozycja. CHętnie bym zjadła taką zupkę:)
Pozdrowienia 🙂
Zupy kremowe są pyszne, a marchewkowa to już wogóle! 😛