Zupa marchewkowa z paluchami i prażoną marchewką

Zupa marchewkowaCudownie rozgrzewająca zupa marchewkowa o konsystencji kremu z aromatem rozgrzewającego imbiru i cynamonu. Jako dodatek – chrupiące prażynki z marchewki i puszyste paluchy z ciasta francuskiego. Czego chcieć więcej?

Składniki:

  • 1 kg marchewek
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 cm korzenia imbiru
  • 1/3 łyżeczki chili w proszku
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka gęstej śmietany lub jogurtu
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • ciasto francuskie
  • 1 żółtko
  • do posypania: sezam / mak / sól morska / ziarna dyni / ziarna słonecznika

Marchewki obieramy i zostawiamy jedną. Resztę kroimy na mniejsze części i gotujemy w bulionie ok. 30 minut na małym ogniu. W tym czasie pozostałą marchewkę traktujemy obieraczką do warzyw – obierając ją całą na cienkie paseczki (jeśli nasza obieraczka robi grube paski musimy je dodatkowo pokroić nożem). Takie cienkie paseczki z marchwi wkładamy do nagrzanego do 100 ºC piekarnika i prażymy przez ok. 40 minut, aż będą całkowicie suche. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na szklisto wraz z wyciśniętym ząbkiem czosnku i startym imbirem na oliwie z oliwek z dodatkiem łyżki masła. Dodajemy ją do ugotowanej marchewki i blendujemy wszystko na krem. Przyprawiamy chili, kurkumą, gałką, cynamonem oraz solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez 15 minut, aż smaki przegryzą się. Na koniec dodajemy łyżkę gęstej śmietany lub jogurtu. Gdy marchewka upraży się, wyjmujemy ją i podnosimy temperaturę piekarnika do 200ºC. Ciasto francuskie kroimy na paski, które smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Posypujemy ciasto sezamem lub makiem albo solą morską i skręcamy, aby powstały świderki. Wstawiamy na ok. 12-15 minut do piekarnika. Przed samym podaniem zupę posypujemy ziarnami dyni lub słoneczka (można je potrzymać przez ok. 1 minutę na suchej, gorącej patelni – będą smaczniejsze). Na wierzch układamy kępkę prażonej marchewki (nie posypujemy całej zupy, bo marchewka szybko namoknie). W zupie maczamy paluchy z ciasta francuskiego i zajadamy 🙂

Zupa marchewkowa

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

4 Odpowiedzi na Zupa marchewkowa z paluchami i prażoną marchewką

  1. Natalia - Poezja Smaku Elexis napisał/a:

    Chętnie bym taką zjadła:) U mnie dzisiaj też zupa- krem:) Pozdrawiam gorąco!

  2. Natalia - Poezja Smaku wiosenka27 napisał/a:

    Pyszna musi być taka zupka:)

  3. Natalia - Poezja Smaku Majana napisał/a:

    Piękny ma kolor! Świetna zupowa propozycja. CHętnie bym zjadła taką zupkę:)
    Pozdrowienia 🙂

  4. Natalia - Poezja Smaku megi napisał/a:

    Zupy kremowe są pyszne, a marchewkowa to już wogóle! 😛

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)