Koniec lata to czas pachnących i soczystych pomidorów. Przygotowana z nich zupa pomidorowa powinna zagościć teraz w każdym domu – o tej porze będzie po prostu najsmaczniejsza. Krem z pieczonych pomidorów to dla mnie ideał takiej sezonowej pomidorówki. Prosty do przyrządzenia, a jednocześnie urzekający swoim smakiem. Jego tajemnica tkwi w podpieczeniu warzyw w piekarniku – są wtedy wyraziste i słodkie – pyszne.
Składniki:
- 5-6 dużych pomidorów
- 5-6 dużych ząbków czosnku
- 1 duża czerwona papryka
- 2 cebule
- 1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego
- garść liści bazylii
- oliwa z oliwek
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
- słodka śmietanka – opcjonalnie
Pomidory myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na połówki. Obie cebule obieramy i także kroimy na połówki. Paprykę po umyciu pozbawiamy gniazda nasiennego z pestkami, a następnie kroimy również na dwie części. Wszystkie warzywa układamy na dużej blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia (pomidory skórą do dołu, papryka skórą do góry). Między nimi układamy ząbki czosnku w łupinach (nieobrane). Całość skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem (ja rozdrobniłam całe ziarna w moździerzu). Blachę wkładamy na niską półkę piekarnika nagrzanego do 190ºC na 45 minut. Po tym czasie warzywa odstawiamy do ostudzenia. Gdy przestaną parzyć, zdejmujemy skórkę z pomidorów, papryki i czosnku. Wszystko przekładamy do garnka, dodajemy bazylię i blendujemy na gładką masę. Dodajemy bulion i zagotowujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Rozlewamy na talerze – możemy doprawić kleksem śmietanki. Podajemy z grzankami czosnkowymi.
najlepsze co może być 🙂 robię bardzo podobnie!
Muszę i ja spróbować wersji z pieczonymi pomidorami, bo wszyscy tę wersję zachwalają 🙂
Jest pyszna 🙂
Taka zupa musi być wspaniała w smaku, niom 🙂
Uwielbiam kremy, ale z pieczonych pomidorów jeszcze nie robiłam. Coś wspaniałego!
Zupy z pieczonych warzyw są fantastyczne!
Na pewno podpieczone pomidory nadały zupie inny smak, mam jeszcze sporo pomidorów na działce więc przepis zapisuję do wypróbowania:)
Tak, jest bardzo słodka i wyrazista 🙂 z własnych pomidorów będzie smakować najbardziej 🙂
Takiej zupy jeszcze nie jadłam, ale wygląda obłędnie.
Ostatnio jak miałam mnóstwo pomidorów od mamy to też robiłam – pyszna sprawa.
piękny kolor !
Kwintesencja jesieni! Pyszna zupka 🙂
Jak ja lubię takie zupy 🙂
Pysznie, aromatycznie i kolorowo:)
Zachwycający kolor i domyślam się jak pysznie musi smakować, pozdrowienia 🙂
Uwielbiam, ostatnio robię zupę z pomidorów co kilka dni, teraz są najlepsze 🙂
O! miałam dzisiaj podobną zupkę na obiad 😀 Polecam każdemu!
wygląda apetycznie, z pieczonych jeszcze nie robiłam, ale ciągle się przymierzam:)
Odrobinke zmodyfikowałam- dodałam troszkę serka marscapone, zioła prowensalskie, włoszczyznę z bulionu i mięte. Wyszło wspaniałe! Najlepsza zupa pomidorowa ever :))))