Zupa krem z pieczonych pomidorów

Zupa krem z pieczonych pomidorówKoniec lata to czas pachnących i soczystych pomidorów. Przygotowana z nich zupa pomidorowa powinna zagościć teraz w każdym domu – o tej porze będzie po prostu najsmaczniejsza. Krem z pieczonych pomidorów to dla mnie ideał takiej sezonowej pomidorówki. Prosty do przyrządzenia, a jednocześnie urzekający swoim smakiem. Jego tajemnica tkwi w podpieczeniu warzyw w piekarniku – są wtedy wyraziste i słodkie – pyszne.

Składniki:

  • 5-6 dużych pomidorów
  • 5-6 dużych ząbków czosnku
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 cebule
  • 1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego
  • garść liści bazylii
  • oliwa z oliwek
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • słodka śmietanka – opcjonalnie

Pomidory myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na połówki. Obie cebule obieramy i także kroimy na połówki. Paprykę po umyciu pozbawiamy gniazda nasiennego z pestkami, a następnie kroimy również na dwie części. Wszystkie warzywa układamy na dużej blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia (pomidory skórą do dołu, papryka skórą do góry). Między nimi układamy ząbki czosnku w łupinach (nieobrane). Całość skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem (ja rozdrobniłam całe ziarna w moździerzu). Blachę wkładamy na niską półkę piekarnika nagrzanego do 190ºC na 45 minut. Po tym czasie warzywa odstawiamy do ostudzenia. Gdy przestaną parzyć, zdejmujemy skórkę z pomidorów, papryki i czosnku. Wszystko przekładamy do garnka, dodajemy bazylię i blendujemy na gładką masę. Dodajemy bulion i zagotowujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Rozlewamy na talerze – możemy doprawić kleksem śmietanki. Podajemy z grzankami czosnkowymi.

Zupa krem z pieczonych pomidorów

Zupa krem z pieczonych pomidorów

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

19 Odpowiedzi na Zupa krem z pieczonych pomidorów

  1. Natalia - Poezja Smaku Łucja napisał/a:

    najlepsze co może być 🙂 robię bardzo podobnie!

  2. Natalia - Poezja Smaku skoraq cooks napisał/a:

    Muszę i ja spróbować wersji z pieczonymi pomidorami, bo wszyscy tę wersję zachwalają 🙂

  3. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Taka zupa musi być wspaniała w smaku, niom 🙂

  4. Natalia - Poezja Smaku judik napisał/a:

    Uwielbiam kremy, ale z pieczonych pomidorów jeszcze nie robiłam. Coś wspaniałego!

  5. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Zupy z pieczonych warzyw są fantastyczne!

  6. Natalia - Poezja Smaku Ela.M napisał/a:

    Na pewno podpieczone pomidory nadały zupie inny smak, mam jeszcze sporo pomidorów na działce więc przepis zapisuję do wypróbowania:)

  7. Natalia - Poezja Smaku Klaudia napisał/a:

    Takiej zupy jeszcze nie jadłam, ale wygląda obłędnie.

  8. Ostatnio jak miałam mnóstwo pomidorów od mamy to też robiłam – pyszna sprawa.

  9. Natalia - Poezja Smaku lutka40 napisał/a:

    piękny kolor !

  10. Kwintesencja jesieni! Pyszna zupka 🙂

  11. Natalia - Poezja Smaku Asia napisał/a:

    Jak ja lubię takie zupy 🙂

  12. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Pysznie, aromatycznie i kolorowo:)

  13. Zachwycający kolor i domyślam się jak pysznie musi smakować, pozdrowienia 🙂

  14. Natalia - Poezja Smaku Pastelle napisał/a:

    Uwielbiam, ostatnio robię zupę z pomidorów co kilka dni, teraz są najlepsze 🙂

  15. Natalia - Poezja Smaku Ola in the kitchen napisał/a:

    O! miałam dzisiaj podobną zupkę na obiad 😀 Polecam każdemu!

  16. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    wygląda apetycznie, z pieczonych jeszcze nie robiłam, ale ciągle się przymierzam:)

  17. Natalia - Poezja Smaku Karolinka napisał/a:

    Odrobinke zmodyfikowałam- dodałam troszkę serka marscapone, zioła prowensalskie, włoszczyznę z bulionu i mięte. Wyszło wspaniałe! Najlepsza zupa pomidorowa ever :))))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)