Zupa krem z cukinii z dodatkiem śmietankowego serka topionego. Bardzo prosta zupa, która jest łagodna, lekka i orzeźwiająca. Serek nadaje jej kremowości i wyjątkowego smaku, który powinny polubić nawet dzieci. Cukinia to wyjątkowe, bogate w witaminy warzywo z którego można zrobić niemal wszystko. Bardzo łatwo się ją przyrządza, jest niskokaloryczna i odkwasza organizm, dlatego korzystajmy z cukinii, póki jeszcze są. Zupę polecam podawać z grzankami czosnkowymi (najlepiej z chleba pełnoziarnistego) lub ewentualnie domowymi groszkami ptysiowymi.
Zupa krem z cukinii:
- ok. 5 średnich cukinii lub 6 mniejszych
- ok. 700 ml bulionu warzywnego (może być z domowej kostki)
- 1 duża cebula
- 1 duży lub 2 mniejsze ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki posiekanej świeżej bazylii lub mięty
- 100 g topionego serka śmietankowego
- sól morska, świeżo mielony lub młotkowany pieprz
- oliwa z oliwek
W rondlu o szerokim dnie rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i ziemniaka – obranego i pokrojonego jak na zupę. Lekko solimy, podsmażamy chwilę i dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Cukinie dokładnie myjemy, odcinamy końce i kroimy w kostkę (jeśli używaliśmy bardzo dużych cukinii, które mają pestki, należy je usunąć – małe i średnie cukinie możemy pokroić w całości). Dodajemy na patelnię dodatkową łyżkę oliwy i dorzucamy cukinie. Podsmażamy warzywa co jakiś czas mieszając. Zalewamy bulionem warzywnym – najlepiej do poziomu warzyw. Wrzucamy serek topiony pokrojony na mniejsze części. Gotujemy ok. 10-15 minut pod przykryciem. Po tym czasie dorzucamy zioła i blendujemy całość (najlepiej blenderem ręcznym) na krem. Przyprawiamy porządnie solą i pieprzem. Ozdabiamy ziołami lub kleksem jogurtu. Zupa krem z cukinii najlepiej smakuje z grzankami.
Mmm, cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. 🙂 Chociaż w moim domu najpopularniejsza do lecza.
Uwielbiam zupy kremy. Pysznie i aromatycznie wygląda Twoja zupka 🙂 pozdrawiam cieplutko 🙂
nigdy nie jadłam jak dotąd zupy z cukinii, ale Twoja wygląda po prostu pięknie! tak cudownie kremowa i aksamitna :-))
Przepysznie wygląda 🙂
Wspaniały krem.
Fantastyczny obiad! Z grzankami,mniam!
Mogłabym jeść codziennie 🙂
Przepyszna propozycja, zupy kremy są moimi ulubionymi zupami tej jesieni 🙂
Na taki krem chętnie bym się skusiła 🙂
To się zgadza że cukinia jest bombą witaminową,a twoja zupa wygląda bardzo apetycznie !!!!
Lubię zupy kremy. Lubię zupę z cukinii, ale spróbuję dodać serek. Z pewnością poprawi smak zupy. Pysznie wygląda 🙂
Taką zupą krem mogę się zajadać bez końca 🙂
pięknie podana. Wstyd sie przyznać ale jeszcze nie jadłam
Chętnie bym zjadła tego kremu 🙂
Dla mnie rewelacja!
Ja to zazwyczaj jadam cukinię wydrążoną wraz z mięsem mielonym i sosem pomidorowym, w ten sposób, który Ty prezentujesz jeszcze nie miałam okazji skosztować, choć na pewno to zrobię.
Pozdrawiam
Przepysznie wygląda 🙂
Uwielbiam cukinie, myślę że zupkę zrobię niebawem bo wygląda i na pewno smakuje bosko.
Uwielbiam! Cukinię pokochałam od pierwszego plasterka, a zupa z niej jest jedną z moich ulubionych!
Kremu z cukinii jeszcze nie jadłam, ale biorąc pod uwagę jak smakuje cukinia, to musi być na prawdę pyszny!
Świetny pomysł! I do tego te grzanki. Pyychtoka 🙂
Próbowałam i mogę przyznać iż przepis nie jest taki skomplikowany. Kolejny plus tego przepisu to smak potrawy łagodna delikatna dla podniebienia, dietetyczna ale zarazem daje uczucie sytości co pozwala na mniejsze porcje.
Zupa genialna!!! Bardzo smaczna!!! 🙂
boska zupa!!! uwielbiam cukinię, a pod postacią tej zupy jest ona dla mnie warzywem bogów 😀
Zupa cudo! Ja dodałam jeszcze selera. 🙂