Zupa krem z białych szparagów z łososiem

Zupa krem z białych szparagów z łososiemZupa krem z białych szparagów z łososiem wędzonym i ugotowanym jajkiem. Niezwykle delikatna i kremowa, bardzo prosta do przygotowania. Do tego domowy groszek ptysiowy. Rozpływa się w ustach. Robiłam już ją w tym sezonie kilkukrotnie. Białe szparagi idealnie nadają się do zup – są bardzo łagodne, a słonawy łosoś świetnie przełamuje słodycz zupy. Jeśli dokładnie obierzemy szparagi i odłamiemy zdrewniałe części, nie potrzeba przecierać jej przez sito. Dzięki sytym dodatkom zupa może stanowić lekki, wiosenny obiad. Warto czekać na nią cały rok i w szparagowym sezonie cieszyć się jej wyjątkowym smakiem.

Składniki:

  • 1 pęczek białych szparagów
  • 750 ml domowego bulionu warzywnego (3 szklanki)
  • 75 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • duża szczypta gałki muszkatołowej
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek do podsmażenia cebuli
  • dodatkowo: koperek
  • dodatkowo: jajko ugotowane na półtwardo lub twardo
  • dodatkowo: wędzony łosoś
  • dodatkowo: groszek ptysiowy lub grzanki

Szparagi myjemy, odcinamy główki (zostawiamy je na później) obieramy skórkę obieraczką do warzyw i odłamujemy końce (szparag sam pęknie w miejscu gdzie jest zdrewniały). Obrane szparagi kroimy na 2 cm paski. Cebulę kroimy w półplasterki i podsmażamy na oliwie, aż będzie szklista. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

Bulion warzywny zagotowujemy. Dodajemy szparagi, pokrojone ziemniaki i podsmażoną cebulę. Przykrywamy i gotujemy 15 minut. Po tym czasie do zupy dodajemy główki od szparagów i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Główki wyławiamy (posłużą do dekoracji). A resztę zupy blendujemy na aksamitny krem. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Dodajemy śmietanę. Rozlewamy do miseczek. Dekorujemy łososiem, cząstką jajka, główkami szparagów, posypujemy koperkiem. Zupę z białych szparagów podajemy z groszkiem lub grzankami.

Zupa krem z białych szparagów z łososiem


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

22 Odpowiedzi na Zupa krem z białych szparagów z łososiem

  1. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Szkoda, że mam awersję do łososia… Chociaż ten groszek ptysiowy dalej mnie kusi, chyba wykorzystam go do mojego kremu z zielonych szparagów:)

  2. Patyska napisał/a:

    Och, Nata… w następnym wcieleniu się z Tobą ożenię :)

  3. Marzena napisał/a:

    Robię i lubię, ale do tej pory robiłam bez łososia. Chętnie wykorzystam Twój pomysł:-)

  4. Łucja napisał/a:

    Wygląda przepysznie, z łososiem musi smakować wybornie !

  5. iza napisał/a:

    bardzo elegancko wygląda

  6. ladylaura. napisał/a:

    Wygląda cudownie z tym groszkiem pysio.

  7. Wygląda wspaniale i pewnie tak smakuje – muszę w końcu spróbować takiej zupki! : )

  8. Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Nie dość, że smacznie ją ugotowałaś, że ma moje ulubione składniki, to jeszcze tak ładnie ją prezentujesz :) Extra :)

  9. skoraq cooks napisał/a:

    Ojej, szparagowe pyszności nam tu dziś serwujesz Natalio :-)

  10. Królowa Karo napisał/a:

    Zupa z dodatkiem łososia… Mmmm… aż zapragnęłam ją zrobić.

  11. Świetna zupa! Sprawia takie luksusowe wrażenie :)

  12. dżemdżus napisał/a:

    Z podwójna porcja łososia poproszę :)

  13. Ola in the kitchen napisał/a:

    Zupy szparagowej z dodatkiem łososia jeszcze nie jadłam, jestem ciekawa jak smakuje? :} Wygląda świetnie!

  14. Pati napisał/a:

    Pięknie podana, a łosoś to taka kropeczka nad i

  15. Ojej, zupa idealna dla mnie, przepadłam :P

  16. Doskonałe połączenie i wyborne smaki !!!

  17. JustInka napisał/a:

    Oj, ponieważ tegoroczny maj to moje szparagowe odkrycie na pewno zrobię tą zupkę :)

  18. Dzikowiec napisał/a:

    Połączenie białych szparagów z łososiem jest genialne. Zupa wygląda niezwykle apetycznie!

  19. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Smakowite połączenie :) !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)