Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

Zupa dyniowa to prawdziwa kulinarna rozkosz. Krem ma piękny jesienny kolor, wspaniałą konsystencję i smak, który zachwycił całą moją rodzinę. Na pewno polubią ją fani curry i mleczka kokosowego.Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym Ja podałam ją z krewetkami – jeśli za nimi nie przepadacie to oczywiście zupa smakuje równie dobrze bez nich. Zupa dyniowa syci i rozgrzewa, więc z powodzeniem możemy potraktować ją jako danie główne.

Składniki:

  • 2 szklanki puree z dyni*
  • ok. 2 szklanki bulionu warzywnego lub wołowego
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1 duży ugotowany ziemniak
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1 czerwona papryczka chili (można zastąpić chili w proszku)
  • 1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej (można pominąć)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka ziaren kolendry (mielonych lub roztartych w moździerzu)
  • 1 łyżka masła
  • pestki dyni do dekoracji
  • opcjonalnie: krewetki
  • opcjonalnie kiełki
  • sól, pieprz

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie lub oleju z dodatkiem łyżki masła w garnku do zupy. Gdy się zeszkli, dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku i pokrojoną w drobną kostkę papryczkę chili. Wrzucamy dyniowe puree i rozcieńczamy bulionem (ok. 2 – 2,5 szklanki) oraz mleczkiem kokosowym (ok. pół puszki) do uzyskania satysfakcjonującej nas konsystencji. Dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka i blendujemy zupę na krem. Porządnie solimy (dynia jest dość mdła) oraz pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem. Przyprawiamy startym imbirem, trawą cytrynową, curry, kurkumą, gałką lub ewentualnie chili w proszku (jeśli zupa jest za mało ostra). Jeśli lubimy polecam też dodać do zupy łyżeczkę roztartego kuminu (kminu rzymskiego). Zupa z dyni jest już gotowa. Przyozdabiamy ją kiełkami i pestkami dyni. Można także podać na wierzchu krewetki przesmażone na maśle z czosnkiem przez 1-2 minuty.

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

* Puree z dyni można przyrządzić je na dwa sposoby. Pierwszy to pokrojenie dyni (wraz ze skórką) na duże kawałki lub plastry (pestki należy wydrążyć łyżką) i upieczenie pod folią aluminiową przez ok. 30-40 minut w piekarniku w 180ºC. Potem należy tylko odkroić skórkę i zblendować dynię na gładką masę. Drugi to ugotowanie pokrojonej dyni do miękkości. Następnie trzeba odkroić skórkę i zblendować (ewentualnie rozgnieść widelcem). Gdyby masa była wodnista – nadmiar wody należy odcisnąć. Jeśli używamy dyni odmiany hokkaido – nie ma potrzeby zdejmowania skórki. Puree z dyni można wykorzystać na wiele sposobów do niemal wszystkich dań z użyciem dyni.

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

30 Odpowiedzi na Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

  1. Natalia - Poezja Smaku Majana napisał/a:

    Wspaniały, słoneczny kolor . Pyszna jest dyniowa.
    Pozdrawiam:)

  2. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Wygląda wspaniale! Uwielbiam dyniową 🙂

  3. Natalia - Poezja Smaku wiosenka27 napisał/a:

    Dużo słyszałam o takiej zupie i muszę spróbować:)

  4. Och… idealna 🙂 W sam raz na jesienne dni 🙂

  5. Natalia - Poezja Smaku Salvador Dali napisał/a:

    dobrze, że napisałaś, że oprócz krewetek też pasuje coś innego 😀
    Wiem, że z nimi prezentuje się wyśmienicie, ale jakoś nie lubię 🙁
    Ale ma piękny kolor! <3

  6. Zdecydowanie moje smaki, bardzo apetycznie wygląda 🙂

  7. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    poproszę porcję!:) wygląda bosko:)

  8. Natalia - Poezja Smaku lutka40 napisał/a:

    Piękny kolor !
    Pewnie genialnie smakuje

  9. Zupa dyniowa i te pestki do dekoracji..pycha!

  10. Natalia - Poezja Smaku ELA.M napisał/a:

    Można odrobinę skosztować.
    Piękny kolor jesieni:)

  11. Natalia - Poezja Smaku Ola in the kitchen napisał/a:

    Mniam, mniam moje smaki 😀

  12. Natalia - Poezja Smaku Łucja napisał/a:

    pyszna i aromatyczna 🙂 pięknie się prezentuje!

  13. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    z mleczkiem kokosowym ojj to musi byc pyszna

  14. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    Mam dynię i nie zawaham się jej użyć, żeby przygotować tak pyszną zupę i to z moim ulubionym mleczkiem kokosowym! Wygląda przepysznie!

  15. Natalia - Poezja Smaku Tata napisał/a:

    Kupiłem wszystkie składniki i jutro próba generalna. Mam nadzieję, że będzie chociaż zbliżona do Twojej w domu.

  16. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Krem z dyni należy do moich ulubionych 🙂 Ale dodanie tych krewetek do dla mnie idealne wykończenie 🙂

  17. Natalia - Poezja Smaku olimpia napisał/a:

    Pyszna, rozgrzewająca zupka!!

  18. Pingback: Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym | Poezja smaku | kuchnia-zdrowie

  19. Natalia - Poezja Smaku Ewcia napisał/a:

    Takie proporcje wszystkiego na ile mniej więcej porcji starcza?

  20. Natalia - Poezja Smaku kasia napisał/a:

    Jesienny numer jeden!

  21. Natalia - Poezja Smaku aniaaaa napisał/a:

    Ogromne podziękowanie w końcu udało mi się z Waszą pomocą stworzyć zupę dyniową w jakiej się zakochałam. DZIĘKUJE :*

  22. Natalia - Poezja Smaku Justyna napisał/a:

    Zupa wygląda cudownie. Na pewno spróbuję. Ile porcji wychodzi z takiego przepisu?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)