Tortille to popularne na całym świecie meksykańskie placki z mąki kukurydzianej lub pszennej. Można je jeść samodzielnie – maczane w salsie lub sosie, ale najsmaczniejsze są zawijane z różnymi nadzieniami. Niezawodne połączenie to zawinięty w tortillę kurczak z sałatą i warzywami – tak zwany wrap. Tortille świetnie sprawdzają się na rodzinny obiad, a także łatwo można je zapakować do pracy czy szkoły. Ja tym razem zamiast na zwykłym smalcu przygotowałam ziołowe tortille na smalczyku roślinnym Smakowita Pajda z dodatkiem ziół ogrodowych. Wyszły znacznie lepsze od tych sklepowych. Przy okazji miałam okazję wypróbowania nowego produktu jakim jest smalczyk roślinny. Choć nazwa powoduje na twarzy uśmieszek, to smalczyk w gotowaniu sprawdził się świetnie. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie, że w jej składzie nie ma żadnych konserwantów, a ona sama nie zawiera cholesterolu.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 20 g smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z cebulką i ziołami ogrodowymi (lub zwykły smalec lub masło)
- 200 ml gorącej wody
- pół łyżeczki soli
Dodatkowo na wrapy:
- pierś z kurczaka lub indyka
- przyprawa do kurczaka
- dowolna sałata lub mieszanka
- warzywa: pomidor, awokado, kiełki lub inne
- 3 łyżki jogurtu
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- pół ząbka czosnku
- papryka w proszku
- zioła prowansalskie
Ze składników na tortille zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Można zrobić to ręcznie lub wrzucić wszystko do malaksera i pulsacyjnie wymieszać – kulę z ciasta nakrywamy folią i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie i sos. Sałatę myjemy (można też skorzystać z gotowych mieszanek, zazwyczaj są już umyte), warzywa kroimy na mniejsze części. W miseczce należy wymieszać jogurt z majonezem i sokiem z cytryny. Wyciskamy czosnek. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi, papryką w proszku, solą oraz pieprzem. Odstawiamy aby sos się przegryzł. Pierś z drobiu kroimy w kostkę, oprószamy solą i mieszanką przypraw do kurczaka. Smażymy na niewielkiej ilości oleju. Przekładamy do miseczki i nakrywamy.
Stolnicę lub blat podsypujemy mąką. Odrywamy niewielkie kawałki ciasta (ok. 8 – 9 kawałków) i jak najcieniej wałkujemy okrągłe placki na mniej więcej wielkość dna naszej patelni. Nieprzywierającą patelnię bardzo mocno rozgrzewamy. Na suchą kładziemy placek i smażymy po 40-60 sekund z każdej strony, aż tortilla zacznie mieć od spodu bąble i brązowe plamki. Odkładamy na talerz i smażymy w ten sposób kolejne placki. Gotowe układamy jedna na drugiej – dzięki temu placki zaparują i bez problemu dadzą się składać – wierzch przykrywamy ściereczką. Bezpośrednio przed jedzeniem ziołowe tortille smarujemy sosem, kładziemy kawałki kurczaka, sałatę i warzywa – nie zbyt dużo, aby dała się złożyć. Zwijamy poprzez założenie na środek lewego boku, następnie zagięcie dołu, a na końcu złożenie prawego boku.
Przepis na ziołowe tortille bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
Hmmmm, ja jeszcze nie robiłam sama tortilli, ale patrząc po tym przepisie, muszę to nadrobić i to koniecznie już wkrótce 🙂
Ojjj uwielbiam tortillę. Chociaż placuszków nigdy sama nie robiłam, chyba czas to zmienić!
Mmmmmm, ale smakowity pomysł!
Widzę, że u wszystkich tylko nie u mnie szaleje smakowita pajda 🙂 Ale bardzo fajny pomysł na tortille. Też wolę takie samemu robione 🙂
Tak, dostałam od producenta cały zapas, to trzeba jakoś kreatywnie wykorzystać 🙂
Uwielbiam takie domowe tortilki 😀 Musi mieć bardzo ciekawy smak z tym smalczykiem 🙂
Pyszna propozycja.
Kochana, te tortille jem Ci z ręki 😉
Jakie smakowite ! Mogłabym je jeść codziennie tak jak makaron 😀 !
Ostatnio tortillę to jadłam dość dawno. Z rok temu. Lubię z dużą ilością warzyw, a do tego indyk. Pychota
imprezowy hit! 🙂
Raz w zyciu robilam tortille i wyszly ok, ale nie rewelacyjnie ;(. Obecnie bardziej zadawalam sie kupnymi 😉 Ale Twoje sa bardzo smakowite i chyba czas zamienic kupne na domowe 😉
Spójrz na skład kupnych i gwarantuję, że najdzie Cię ochota na domowe 🙂
i takiego przepisu szukałam:) dzięki!
Wyglądają cudownie te tortille 🙂 Zapachniało mi wiosną od tych kolorów 🙂
Prawdziwe pyszności!
mmm, wygląda smakowicie i zdrowo!lubię to! 🙂
Ostatnio robiłam wrapy, ale tortilli sama nie piekłam, muszę spróbować!
Przyznam, że nigdy nie piekłam, teraz na pewno zrobię. Najlepsze domowe i smacznie nafaszerowane 🙂
Tortilla to coś dla mnie…Twoja wygląda bardzo kusząco:))
Zachciało mi się takiej tortilli 🙂 Pysznie zrobione!
pięknie Ci wyszły na tym smalczyku 🙂 zjadłabym!!
Nie robiłam nigdy w domu, bo miałam przekonanie że to się nie uda. Super że robisz je sama i że podzieliłaś się tym przepisem. Od tej chwili tez będę je robiła sama, bo rzeczywiście skład kupowanych jest „przebogaty”
Również uwielbiam tortillę, szczególnie tą domową ze świeżymi ziołami, aromatycznym kurczakiem i jakimś pysznym sosem. Aż ślinka cieknie. OStatnio fajny przepis znalazłam na http://www.sprawdzonydrob.pl/ pozdrawiam!~;)
Tortille smakowicie się prezentują.:)
jej jak one cudnie wyglądają
Śliczne zdjęcia. Można mały kawałeczek…..
Super pomysł na pyszną przekąskę :)!
zrobiłam!, Genialne, Genialne! mąż cały czas mówi „ale one naturalne, pyszne” :):) dzięki za przepis.
Bardzo się cieszę, to najlepsza rekomendacja 🙂
ten smalczyk dodaje się do ciasta czy smaży na nim placki? bo piszesz, że smażymy na suchej patelni
Dodaje się do ciasta
Dzięki za odp. Masz może jakiś sposób na przechowywanie tych tortilli?Chciałabym zrobić ich więcej a użyć dopiero następnego dnia, albo później?
U mnie zawsze schodziły na świeżo i takie polecam 🙂 Chyba najlepiej je zwinąć w rulon, owinąć folią aluminiową i trzymać w lodówce.
Jejku coś wspaniałego…
Pytanie, czy konieczna jest mąka kukurydziana? Raz robilam domowe tortille, ale wyszły jak mega twarde placki…
Można dać taką samą ilość mąki pszennej. Z tego przepisu nigdy nie wyszły mi twarde. Usmażone układam od razu jedna na drugiej i nakrywam ściereczką – dzięki temu są elastyczne, bo zmiękczają się same parując.
Dziękuję bardzo za odpowiedź, przepis na pewno przetestuję 😉