Tortille to popularne na całym świecie meksykańskie placki z mąki kukurydzianej lub pszennej. Można je jeść samodzielnie – maczane w salsie lub sosie, ale najsmaczniejsze są zawijane z różnymi nadzieniami. Niezawodne połączenie to zawinięty w tortillę kurczak z sałatą i warzywami – tak zwany wrap. Tortille świetnie sprawdzają się na rodzinny obiad, a także łatwo można je zapakować do pracy czy szkoły. Ja tym razem zamiast na zwykłym smalcu przygotowałam ziołowe tortille na smalczyku roślinnym Smakowita Pajda z dodatkiem ziół ogrodowych. Wyszły znacznie lepsze od tych sklepowych. Przy okazji miałam okazję wypróbowania nowego produktu jakim jest smalczyk roślinny. Ziołowe tortilleChoć nazwa powoduje na twarzy uśmieszek, to smalczyk w gotowaniu sprawdził się świetnie. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie, że w jej składzie nie ma żadnych konserwantów, a ona sama nie zawiera cholesterolu.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 20 g smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z cebulką i ziołami ogrodowymi (lub zwykły smalec lub masło)
  • 200 ml gorącej wody
  • pół łyżeczki soli

Dodatkowo na wrapy:

  • pierś z kurczaka lub indyka
  • przyprawa do kurczaka
  • dowolna sałata lub mieszanka
  • warzywa: pomidor, awokado, kiełki lub inne
  • 3 łyżki jogurtu
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pół ząbka czosnku
  • papryka w proszku
  • zioła prowansalskie

Ze składników na tortille zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Można zrobić to ręcznie lub wrzucić wszystko do malaksera i pulsacyjnie wymieszać – kulę z ciasta nakrywamy folią i wstawiamy na 30 minut do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie i sos. Sałatę myjemy (można też skorzystać z gotowych mieszanek, zazwyczaj są już umyte), warzywa kroimy na mniejsze części. W miseczce należy wymieszać jogurt z majonezem i sokiem z cytryny. Wyciskamy czosnek. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi, papryką w proszku, solą oraz pieprzem. Odstawiamy aby sos się przegryzł. Pierś z drobiu kroimy w kostkę, oprószamy solą i mieszanką przypraw do kurczaka. Smażymy na niewielkiej ilości oleju. Przekładamy do miseczki i nakrywamy.

 Ziołowe tortille  Ziołowe tortille

Stolnicę lub blat podsypujemy mąką. Odrywamy niewielkie kawałki ciasta (ok. 8 – 9 kawałków) i jak najcieniej wałkujemy okrągłe placki na mniej więcej wielkość dna naszej patelni. Nieprzywierającą patelnię bardzo mocno rozgrzewamy. Na suchą kładziemy placek i smażymy po 40-60 sekund z każdej strony, aż tortilla zacznie mieć od spodu bąble i brązowe plamki. Odkładamy na talerz i smażymy w ten sposób kolejne placki. Gotowe układamy jedna na drugiej – dzięki temu placki zaparują i bez problemu dadzą się składać – wierzch przykrywamy ściereczką. Bezpośrednio przed jedzeniem ziołowe tortille smarujemy sosem, kładziemy kawałki kurczaka, sałatę i warzywa – nie zbyt dużo, aby dała się złożyć. Zwijamy poprzez założenie na środek lewego boku, następnie zagięcie dołu, a na końcu złożenie prawego boku.

Przepis na ziołowe tortille bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!