Zielone leniwe ze szpinakiem w pomidorowym sosie

Każdy zna leniwe pierogi (kluski). Choć wersja tradycyjna do mnie przemawia, można je przyrządzić w dużo zdrowszy i bardziej nowoczesny sposób. Dziś proponuję leniwe ze szpinakiem. Zamiast masła i bułki tartej gotujemy do nich prosty sos pomidorowy. Posypka z odrobiny tartego parmezanu jest kropką nad „i”. Mimo, że roboty jest przy nich mnóstwo (dużo brudnych naczyń, ciasto się lepi i brudzi wszystko wkoło itp.), to warto spróbować takiej odmiany naszej tradycji.

Zielone leniwe ze szpinakiemSkładniki:

  • 1 opakowanie mrożonego, rozdrobnionego szpinaku (45-50 dag)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3-4 średnie, ugotowane ziemniaki (najlepsze z poprzedniego dnia)
  • 250 g (kostka) półtłustego twarogu
  • 1 jajko
  • pół pęczka drobnego szczypiorku
  • max. 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki żytnio-razowej lub pszennej pełnoziarnistej
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Sos pomidorowy:

  • dwa kartoniki pomidorów krojonych (razem ok. 800g)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • bazylia, oregano, tymianek – świeże lub suszone
  • sól, pieprz
  • tarty parmezan – do posypania

Na patelni rozgrzewany łyżkę masła. Wrzucamy zamrożony, połamany na części szpinak. Smażymy do czasu, aż wyparuje woda (ok. 30 minut – w tym czasie nie musimy nic robić). Następnie wciskamy czosnek, mieszamy, zdejmujemy z ognia i wbijamy białko jajka (żółtko zostawiamy na później). Ponownie mieszamy i czekamy, aż wystygnie. W tym czasie ziemniaki i ser przeciskamy przez praskę lub blendujemy na gładką masę. Szczypiorek siekamy i wrzucamy do ziemniaków. Dodajemy pozostałe po szpinaku żółtko. Solimy i doprawiamy gałką. Masę mieszamy. Dodajemy ostudzony szpinak. Dosypujemy szklankę mąki i mieszamy łyżką. Na stolnicę wysypaną mąką przekładamy ciasto. Dodajemy jeszcze pół szklanki mąki razowej i stopniowo pozostałe pół pszennej. Wyrabiamy ciasto*. Będzie lepiące – tak ma być (gdy dodamy za dużo mąki kluski wyjdą twarde). Ciasto dzielimy na 4 części. Podsypujemy dużo mąki na blat i ręce, a następnie wałkujemy z każdej części długi wałek. Nożem tniemy go pod kątem na części (jak na kopytka). Wrzucamy leniwe na osolony wrzątek i gotujemy do wypłynięcia.

Zielone leniwe ze szpinakiem

Gdy kopytka się gotują, szybko zrobimy sos. Krojone pomidory wrzucamy do małego garnka. Dodajemy oliwę i ocet. Wyciskamy do środka dwa ząbki czosnku. Dodajemy ok. 1 łyżeczkę soli. Doprawiamy solidnie ziołami – bazylią, oregano i tymiankiem (ok. po 1 łyżce). Możemy dać też świeże zioła. Lekko pieprzymy. Blendujemy na gładką masę. Podgrzewamy i gotujemy przez 5 minut.

Na gorący sos wykładamy kilka leniwych pierogów. Posypujemy parmezanem (lub innym serem o wyrazistym smaku). Dekorujemy listkami świeżych ziół.

* Istnieje leniwsza wersja. Zamiast wyrabiać ciasto ręką można po wmieszaniu całej mąki, nakładać ciasto za pomocą dwóch, lekko skropionych olejem łyżek i wrzucać prosto na wrzątek – unikamy wtedy wałkowania.


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

25 Odpowiedzi na Zielone leniwe ze szpinakiem w pomidorowym sosie

  1. Na takie nowostki zawsze jestem gotowa :)

  2. Łasuch w kuchni napisał/a:

    A ja akurat dzisiaj mam ochotę na wszystko, co leniwe ;-) A leniwe ze szpinakiem to dopiero musi być coś. no i ten kolor. W połączeniu z pomidorowym sosem wyglądają cudnie :-)

  3. Dzikowiec napisał/a:

    Bardzo fajny pomysł. Uwielbiam wszystko, co można zwać kluskami, do tego szpinak i sos pomidorowy… poezja smaku! :)

  4. Patyska napisał/a:

    Muszą być pyszne! Chociaż takie na słodko, z cynamonem, też są dobre :)

  5. Eliza napisał/a:

    Super! Zielone leniwe kuszą mnie od dłuższego czasu :)

  6. Maggie napisał/a:

    Wiosna wszystko, co zielone, bardzo do mnie przemawia :)

  7. Kamciss napisał/a:

    Pycha! Koniecznie muszę zrobić takie zielone kluseczki :)

  8. Galantyna.pl napisał/a:

    Szpinak i leniwe- ciekawy duet.

  9. Ania napisał/a:

    pysznie wyglądają!:) ostatnio mam fazę na szpinak:)

  10. Majana napisał/a:

    Cudne są. Chętnie bym zjadła takie leniwe :)

  11. Pastelle napisał/a:

    Już same leniwe wyglądają wspaniale, a tu jeszcze ten sos pomidorowy. Takiej wersji jeszcze nie miałam okazji kosztować, ale wiem, że na pewno przypadłaby mi do gustu :)

    • Natalia napisał/a:

      Choć wszystkie kluchy lubiłam polewać tzw. tłuszczykiem z cebulką – to przyznam, ze wersja pomidorowa mnie zaskoczyła na plus :)

  12. Anita napisał/a:

    I ja robiłam takie kluseczki, ktoś u mnie nazwał je szreki co mnie bardzo rozbawiło. W pomidorkach smakują wybornie:)

  13. Natalia k napisał/a:

    wlasnie jestem po przygotowaniu i po zjedzeniu tych malutkich grzeszkow. nie mogla sie oprzec dokladce, a teraz umieram z nadmiaru szcescia, serdecznie dziekuje za przepis

  14. Trzy cytryny napisał/a:

    zbieram się od jakiegoś czasu do przygotowania takich klusków. Teraz mam motywację

  15. Magda napisał/a:

    Bardzo lubię szpinak, uwielbiam pomidory – to danie jest stworzone dla mnie. :)

  16. Pan Deserek :) napisał/a:

    Takich leniwych jeszcze nie jadłem koniecznie muszę wypróbować :)

  17. zjedz_mnie napisał/a:

    Zaciekawił mnie smak leniwych ze szpinakiem, robiłam już kopytka z tym zielskiem, ale przyznam, że nie pokusiłam sie na leniwe. Trzeba spróbować :)

  18. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Kocham szpinak i na pewno się skuszę…:)!

  19. Samantha napisał/a:

    Wyborny sposób na leniwe pierogi, dodatek szpinaku bardzo trafiony ! Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)