Żeberka z piekarnika w amerykańskim stylu

Kupiłam bardzo chude i ładne żeberka. Od razu wiedziałam jak je przygotuję – w ketchupie! Żeberka z piekarnika w amerykańskim stylu (w sezonie można przygotować danie także na grillu) to bardzo proste danie z kilku składników, które może nawet macie w domu. Są błyskawiczne, nie licząc pieczenia przygotujemy je w 5 minut. Główne skrzypce w marynacie gra swojski ketchup (choć chyba powinnam pisać keczup?). Żeberka smarujemy trzykrotnie sosem na jego bazie, dzięki temu są bardzo wilgotne i aromatyczne. Żeberka z piekarnika pieczoneRazem z żeberkami proponuję upiec duże cząstki ziemniaków (wymieszanych z olejem i ulubionymi przyprawami). Można je także podać z bardzo prostą surówką z białej kapusty – na którą także podaję przepis.

Żeberka z piekarnika (dla 4 osób):

  • ok. 1 kg chudych żeberek wieprzowych
  • 125 ml ketchupu dobrej jakości (pół szklanki)
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 i 1/2 łyżeczki musztardy dijon
  • 1/3 łyżeczki chili w proszku
  • sól morska i świeżo mielony pieprz

Surówka z białej kapusty:

  • 1/3 główki białej kapusty (najlepsza jest młoda)
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 1 marchewka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • duża szczypta soli

Żeberka z piekarnika: Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Żeberka rozcinamy na dwie części. Posypujemy solą i pieprzem. Do szklanki wlewamy keczup. Dodajemy do niego miód, sos sojowy, oliwę, ocet i musztardę. Wsypujemy chili w proszku, szczyptę soli oraz pieprzu. Wyciskamy dwa ząbki czosnku. Marynatę dokładnie mieszamy. Smarujemy żeberka za pomocą silikonowego pędzelka obficie z obu stron i układamy na blaszce z rusztem (jeśli nie mamy rusztu możemy poukładać żeberka na rulonach ze zgniecionej folii aluminiowej lub na obranych marchewkach). Wkładamy do piekarnika na 30 minut (ja w tym samym czasie piekę połówki ziemniaków, wymieszanych z olejem, solą i przyprawami). Po tym czasie żeberka wyjmujemy, smarujemy ponownie marynatą z obu stron i wkładamy na kolejne 30 minut. Po upieczeniu smarujemy marynatą ostatni raz i zostawiamy na 5 minut do przestygnięcia. Dzielimy na cztery porcje i podajemy.

Surówka z białej kapusty: Kapustę obieramy z przednich liści i wycinamy głąb. Kroimy na jak najcieńsze paseczki. Do kapusty ścieramy na dużych oczkach obraną marchewkę i dodajemy posiekany koperek. Solimy, dodajemy cukier i ugniatamy (mocno ściskając dłońmi) kapustę, aż puści soki. Wlewamy olej, mieszamy i spróbujemy czy trzeba dodatkowo doprawić solą lub cukrem.

Żeberka z piekarnika pieczone

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

29 Odpowiedzi na Żeberka z piekarnika w amerykańskim stylu

  1. Marzena napisał/a:

    Ale danie. Mój mąż byłby zachwycony a i ja zjadłabym ze smakiem. Super propozycja :-) życzę miłego dnia :-)

  2. Ania napisał/a:

    te żeberka muszą być pychota! :)

  3. Megly napisał/a:

    Przypomniał mi się pamietny wyjazd do Zakopanego. Pamiętam tam jak zamówiłam sobie właśnie żeberka- Mamuniu chyba 30cm. Były w samu cudowne, a wyglądały identycznie jak te Twoje. Ach. Zjadłoby się. Ja tam się nie przejmuje, że żeberka trochę tłustsze, bo rekompensują to wspaniałym mięsnym smakiem- jednym z moich ulubionych. Pyszności. Pozdrawiam.

  4. marcela napisał/a:

    MNIAM! COŚ PYSZNEGO! kocham żeberka!

  5. ivka napisał/a:

    Za takie danie mój mąż tydzień nosiłby mnie na rękach :)

  6. Poproszę dokładkę napisał/a:

    nie lubię żeberek, ale mój chłopak na pewno byłby zadowolony :-) )

  7. Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Żeberka, kruche, mięsiste…ummm czego chcieć więcej. Pysznie przyrządziłaś i smakowicie podałaś. wspaniały przepis :)

  8. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Ja się ostatnio zakochałam w żeberkach zapiekanych pod tartymi ziemniakami (tzw. baba ziemniaczana na żeberkach). Te też wyglądają super!

  9. ladylaura. napisał/a:

    Ale cudowne ,pychaaa!.

  10. Marcelina napisał/a:

    To musi być dobre! Wyglądają wyśmienicie :)

  11. Kulinarna Fuzja napisał/a:

    Za takie żeberka mój facet dałby się pokroić ;) !

  12. Małgosia-napiecyku napisał/a:

    Piękny kawałek miecha, mój mąż zawsze cieszy się na taki obiad :)

  13. To się nazywa konkretny obiad :) Pysznie wygląda!

  14. Salvador Dali napisał/a:

    koocham żeberka, ale do tej pory jadłam takie pocięte, z patelni-duszone..
    Chyba skuszę się na Twoją pieczoną wersję, bo wyglądają nieziemsko!

  15. Twój Raj napisał/a:

    Żeberka że palce lizać, ale najgorzej że ja chwilowo mam nadzieję że tylko chwilowo niestety spożywać takiego mięska nie mogę !!!! To przynajmniej tylko na razie popatrzę, mniam mniam !!!!

  16. bardzo apetyczne żeberka. pozdrawiam ciepło!:)

  17. dżemdżus napisał/a:

    Przepięknie przypieczone, aż trudno uwierzyć że nie miały do czynienia z otwartym ogniem :)

  18. Magda C. napisał/a:

    Wyglądają genialnie i ten sos!

  19. iza napisał/a:

    wyśmienicie wyglądają

  20. Monika napisał/a:

    Czy moge dzien wczesniej jakos zamarynowac te zeberka? Dziekuje za odpowiedz

    • Można posolić, popieprzyć i posmarować cienko marynatą – tak przygotowane mogą postać zawinięte w folię w lodówce na noc. Przed pieczeniem posmarować ponownie i dalej jak w przepisie

  21. Glazura jest tu najwazniesza, tak pysznie wyglądają, że z przyjemnoscią spróbowałabym !

  22. Monika napisał/a:

    Bardzo dobre a nawet przepyszne!!!!
    Mojemu mezowi ktory nie przepada za zeberkami rowniez przypadly do gustu. POLECAM

  23. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Mój Małżonek jak widzi coś takiego na talerzu to uśmiech nie schodzi mu z twarzy :)

  24. Dorota napisał/a:

    Okropnie apetyczny zapach pieczonego miesa z nuta slodkiego ketchupu rozpanoszyl sie po naszym mieszkaniu, moi ciekawscy synowie stoja przed piekarnikem i wygladaja… ☺ciekawe czy ich tato odgadnie po zapahu

  25. Dorota napisał/a:

    Okropnie apetyczny zapach pieczonego miesa z nuta slodkiego ketchupu rozpanoszyl sie po naszym mieszkaniu, moi ciekawscy synowie stoja przed piekarnikem i wygladaja… ☺ciekawe czy ich tato odgadnie po zapachu co bedzie dzis na kolacje?

  26. kriss napisał/a:

    Hmm właśnie wyciągnąłem żeberka z piekarnika. Chyba za dużo dodałem chili do marynaty i fakt wyszły mocno hot. Dla prawdziwego faceta w sam raz.

  27. Tomek napisał/a:

    Kapitalny i prosty przepis, dzisiaj zrobilem zeberka wg niego. Pyszne!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)