Zdrowe, czekoladowe ciasto z fasoli na oleju rzepakowym

Ciasto czekoladowe bez mąki, na bazie czerwonej fasoli z dodatkiem oleju rzepakowego. Można zrobić z masą lub bez. W sam raz dla osób, które są na diecie bezglutenowej (użyjmy tylko bezglutenowego proszku do pieczenia). Czerwona fasola jest bardzo bogata w białko i substancje odżywcze, natomiast olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3, dlatego wypieki z nim należą do tych najzdrowszych. Ciasto czekoladowe z fasoli na oleju rzepakowymTaki deser możemy jeść bez wyrzutów sumienia, choć nie trzeba jeść go wiele – jest bardzo sycący. A fasola? Nikt się nie domyśli, że przemyciliście ją do kremu i ciasta!

Ciasto:

  • 1 puszka czerwonej fasoli (400 g)
  • 3 jajka
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g)
  • 1/2 szklanki cukru (80 g)
  • 1 łyżeczka kawy instant
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok i skórka z połowy pomarańczy
  • szczypta soli

Krem:

  • 1/2 puszki białej fasoli (200 g)
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 czubate łyżki mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka malibu
  • 1 łyżka miodu
  • kilka dużych, świeżych truskawek

Piekarnik nagrzewamy do 175°C. Czekoladę trzemy na tarce lub drobno siekamy. Do malaksera lub robota kuchennego wsypujemy puszkę odsączonej na sitku i przepłukanej czerwonej fasoli. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy jajka, kakao, olej rzepakowy, cukier, kawę, proszek, sok i skórkę z pomarańczy oraz sól. Ponownie blendujemy, aż składniki się połączą. Dodajemy startą czekoladę i mieszamy łyżką. Przekładamy do okrągłej formy o średnicy 18 cm wyłożonej papierem (lub małej keksówki). Czekoladowe ciasto z fasoli pieczemy przez ok. 45 minut.

W tym czasie przygotowujemy krem. Białą fasolę odsączamy z zalewy i bardzo dokładnie płuczemy. Wiórki blendujemy przez ok. 3 minuty, następnie dodajemy przepłukaną fasolę, miód, malibu oraz 2 czubate łyżki śmietanki, która się zbiera na wierzchu mleka kokosowego. Ponownie miksujemy. Masę przekładamy na wystudzone ciasto czekoladowe. Dekorujemy świeżymi truskawkami przekrojonymi na połówki. Wkładamy ciasto na co najmniej dwie godziny do lodówki – masa się przegryzie i zyska kokosowy aromat.

Ciasto czekoladowe z fasoli na oleju rzepakowym


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

38 Odpowiedzi na Zdrowe, czekoladowe ciasto z fasoli na oleju rzepakowym

  1. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Będąc na diecie zajadałam się fasolowym ciastem i bardzo miło je wspominam :))

  2. Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Ale namieszałaś 🙂 I to cudnie. Bardzo ciekawy przepis. Takie połączenie składników mnie intryguje 🙂

  3. Patyska napisał/a:

    Kurde, nie lubię tego rodzaju wymodów, ale skoro polecasz, to chyba nie mam wyboru 😉

  4. Voyagedegustacje napisał/a:

    takiego cuda jeszcze nie jadłam!

  5. iza napisał/a:

    jak cudnie wygląda

  6. Michał napisał/a:

    ciasto z fasoli… naprawdę świetny pomysł. Podoba mi się 🙂

  7. Łucja napisał/a:

    Wygląda przepysznie 🙂 i jakie zdrowe! Mam podobny przepis od cioci na takie ciacho, ale jeszcze go nie upiekłam!

  8. bielinka napisał/a:

    cudne! 🙂

  9. wenus-lifestyle napisał/a:

    Świetna patera! A ciasto pierwsza klasa! Na pewno takie przygotuję – wygląda wspaniale 😉
    Jak ujędrnić ciało w 2 tygodnie – zapraszam! 🙂

  10. studentka na diecie napisał/a:

    robiłam kiedyś notorycznie to ciasto 😀 jest pyszne ;))

  11. ladylaura. napisał/a:

    Wspaniały i tyle.

  12. zjedz_mnie napisał/a:

    Robiłam podobne ciasto, świetnie smakuje 🙂

  13. Królowa Karo napisał/a:

    No właśnie słyszałam o tym cieście i mam ochotę je wypróbować, bo próbowałam już ciast z marchewką, cukinią, buraczkami, ale z fasolą jeszcze nie.

  14. Magda C. napisał/a:

    Wygląda genialnie! Ciekawa jestem dodatku fasoli 🙂

  15. JustInka napisał/a:

    Wygląda obłędnie! Gdyby nie przepis nigdy bym nie pomyślała nawet, że może być z fasoli.

  16. Ciążowe Zachcianki napisał/a:

    Ale pomysł! Wygląda wspaniale, poproszę kawałeczek:)

  17. Marzena napisał/a:

    Ale jestem ciekawa jak smakuje;-)

  18. Świetne, takiego ciasta jeszcze nie jadłam! 🙂

  19. Dla mnie to zupełna nowość. Nigdy nie jadłam ciasta z fasolą. Bardzo ciekawy przepis i ciasto wygląda wspaniale : )

  20. Kaś napisał/a:

    wygląda mega! uwielbiam czekoladowe na fasoli
    ps miło było dziś poznać 🙂

  21. napiecyku napisał/a:

    Kiedyś piekłam…wyszedł zakalec, nie mam szczęścia do tzw. zdrowych przepisów :))

  22. dżemdżus napisał/a:

    Kradnę przepis (z racji diety ograniczam produkty mączne) taki deser to jest dla mnie idealny. Ciasto bez maki, słodkie, pyszne i pięknie podane. Prześliczna patera na ciasto.

  23. Kasia napisał/a:

    Kiedyś jadłam właśnie ciasto czekoladowe bez mąki i było cudne! Bardzo się cieszę, że dziś znalazłam ten przepis 😀
    dodaję do listy: do upieczenia!:)

  24. Intrygująco ale na pewno spróbuję i pięknie wygląda 🙂

  25. skoraq cooks napisał/a:

    Koniecznie muszę takie ciasto zrobić, koniecznie 😀

  26. Sosna napisał/a:

    Wow, chciałbym spróbować jak smakuje fasola w cieście 😀

  27. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Ale obłędnie czekoladowe…. i to z fasolą… super 🙂

  28. Aga napisał/a:

    Wygląda pięknie, a fasoli nie czuć 🙂

  29. Ewelina napisał/a:

    Dziękuję za to ciasto! W ciągu kilku tygodni robiłam je na różne okazje, najczęściej w foremkach na muffiny i znikało w sekundę, wywołując zachwyt wśród wszystkich, którzy go próbowali 🙂 Szybkie, zdrowe i przepyszne!

  30. Dominika napisał/a:

    Super:) A czy można dodać do niego owoce? Np. śliwki?

  31. Kasia napisał/a:

    Idealne!!!!! Rewelacja, jak mam ochotę :(( oj, niebawem zrobię!

  32. Michał napisał/a:

    Zamiast czekolady / kakao można również użyć karobu, świetnie smakuje a nie zawiera kofeiny 🙂

  33. marta napisał/a:

    Ciekawy, innowacyjny przepis, robiłam już 3 razy i goście zawsze są zaskoczeni, gdy się dowiadują, że nie ma mąki,a jest fasola. Jutro mam zamiar znowu je upiec. Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)