Zdrowe, czekoladowe ciasto z fasoli na oleju rzepakowym

Ciasto czekoladowe bez mąki, na bazie czerwonej fasoli z dodatkiem oleju rzepakowego. Można zrobić z masą lub bez. W sam raz dla osób, które są na diecie bezglutenowej (użyjmy tylko bezglutenowego proszku do pieczenia). Czerwona fasola jest bardzo bogata w białko i substancje odżywcze, natomiast olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3, dlatego wypieki z nim należą do tych najzdrowszych. Ciasto czekoladowe z fasoli na oleju rzepakowymTaki deser możemy jeść bez wyrzutów sumienia, choć nie trzeba jeść go wiele – jest bardzo sycący. A fasola? Nikt się nie domyśli, że przemyciliście ją do kremu i ciasta!

Ciasto:

  • 1 puszka czerwonej fasoli (400 g)
  • 3 jajka
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g)
  • 1/2 szklanki cukru (80 g)
  • 1 łyżeczka kawy instant
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok i skórka z połowy pomarańczy
  • szczypta soli

Krem:

  • 1/2 puszki białej fasoli (200 g)
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 czubate łyżki mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka malibu
  • 1 łyżka miodu
  • kilka dużych, świeżych truskawek

Piekarnik nagrzewamy do 175°C. Czekoladę trzemy na tarce lub drobno siekamy. Do malaksera lub robota kuchennego wsypujemy puszkę odsączonej na sitku i przepłukanej czerwonej fasoli. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy jajka, kakao, olej rzepakowy, cukier, kawę, proszek, sok i skórkę z pomarańczy oraz sól. Ponownie blendujemy, aż składniki się połączą. Dodajemy startą czekoladę i mieszamy łyżką. Przekładamy do okrągłej formy o średnicy 18 cm wyłożonej papierem (lub małej keksówki). Czekoladowe ciasto z fasoli pieczemy przez ok. 45 minut.

W tym czasie przygotowujemy krem. Białą fasolę odsączamy z zalewy i bardzo dokładnie płuczemy. Wiórki blendujemy przez ok. 3 minuty, następnie dodajemy przepłukaną fasolę, miód, malibu oraz 2 czubate łyżki śmietanki, która się zbiera na wierzchu mleka kokosowego. Ponownie miksujemy. Masę przekładamy na wystudzone ciasto czekoladowe. Dekorujemy świeżymi truskawkami przekrojonymi na połówki. Wkładamy ciasto na co najmniej dwie godziny do lodówki – masa się przegryzie i zyska kokosowy aromat.

Ciasto czekoladowe z fasoli na oleju rzepakowym

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

38 Odpowiedzi na Zdrowe, czekoladowe ciasto z fasoli na oleju rzepakowym

  1. Natalia - Poezja Smaku Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Będąc na diecie zajadałam się fasolowym ciastem i bardzo miło je wspominam :))

  2. Natalia - Poezja Smaku Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Ale namieszałaś 🙂 I to cudnie. Bardzo ciekawy przepis. Takie połączenie składników mnie intryguje 🙂

  3. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Kurde, nie lubię tego rodzaju wymodów, ale skoro polecasz, to chyba nie mam wyboru 😉

  4. Natalia - Poezja Smaku Voyagedegustacje napisał/a:

    takiego cuda jeszcze nie jadłam!

  5. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    jak cudnie wygląda

  6. Natalia - Poezja Smaku Michał napisał/a:

    ciasto z fasoli… naprawdę świetny pomysł. Podoba mi się 🙂

  7. Natalia - Poezja Smaku Łucja napisał/a:

    Wygląda przepysznie 🙂 i jakie zdrowe! Mam podobny przepis od cioci na takie ciacho, ale jeszcze go nie upiekłam!

  8. Natalia - Poezja Smaku wenus-lifestyle napisał/a:

    Świetna patera! A ciasto pierwsza klasa! Na pewno takie przygotuję – wygląda wspaniale 😉
    Jak ujędrnić ciało w 2 tygodnie – zapraszam! 🙂

  9. Natalia - Poezja Smaku studentka na diecie napisał/a:

    robiłam kiedyś notorycznie to ciasto 😀 jest pyszne ;))

  10. Natalia - Poezja Smaku ladylaura. napisał/a:

    Wspaniały i tyle.

  11. Natalia - Poezja Smaku zjedz_mnie napisał/a:

    Robiłam podobne ciasto, świetnie smakuje 🙂

  12. Natalia - Poezja Smaku Królowa Karo napisał/a:

    No właśnie słyszałam o tym cieście i mam ochotę je wypróbować, bo próbowałam już ciast z marchewką, cukinią, buraczkami, ale z fasolą jeszcze nie.

  13. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    Wygląda genialnie! Ciekawa jestem dodatku fasoli 🙂

  14. Natalia - Poezja Smaku JustInka napisał/a:

    Wygląda obłędnie! Gdyby nie przepis nigdy bym nie pomyślała nawet, że może być z fasoli.

  15. Ale pomysł! Wygląda wspaniale, poproszę kawałeczek:)

  16. Natalia - Poezja Smaku Marzena napisał/a:

    Ale jestem ciekawa jak smakuje;-)

  17. Świetne, takiego ciasta jeszcze nie jadłam! 🙂

  18. Dla mnie to zupełna nowość. Nigdy nie jadłam ciasta z fasolą. Bardzo ciekawy przepis i ciasto wygląda wspaniale : )

  19. Natalia - Poezja Smaku Kaś napisał/a:

    wygląda mega! uwielbiam czekoladowe na fasoli
    ps miło było dziś poznać 🙂

  20. Natalia - Poezja Smaku napiecyku napisał/a:

    Kiedyś piekłam…wyszedł zakalec, nie mam szczęścia do tzw. zdrowych przepisów :))

  21. Natalia - Poezja Smaku dżemdżus napisał/a:

    Kradnę przepis (z racji diety ograniczam produkty mączne) taki deser to jest dla mnie idealny. Ciasto bez maki, słodkie, pyszne i pięknie podane. Prześliczna patera na ciasto.

  22. Natalia - Poezja Smaku Kasia napisał/a:

    Kiedyś jadłam właśnie ciasto czekoladowe bez mąki i było cudne! Bardzo się cieszę, że dziś znalazłam ten przepis 😀
    dodaję do listy: do upieczenia!:)

  23. Intrygująco ale na pewno spróbuję i pięknie wygląda 🙂

  24. Natalia - Poezja Smaku skoraq cooks napisał/a:

    Koniecznie muszę takie ciasto zrobić, koniecznie 😀

  25. Natalia - Poezja Smaku Sosna napisał/a:

    Wow, chciałbym spróbować jak smakuje fasola w cieście 😀

  26. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Ale obłędnie czekoladowe…. i to z fasolą… super 🙂

  27. Natalia - Poezja Smaku Aga napisał/a:

    Wygląda pięknie, a fasoli nie czuć 🙂

  28. Natalia - Poezja Smaku Ewelina napisał/a:

    Dziękuję za to ciasto! W ciągu kilku tygodni robiłam je na różne okazje, najczęściej w foremkach na muffiny i znikało w sekundę, wywołując zachwyt wśród wszystkich, którzy go próbowali 🙂 Szybkie, zdrowe i przepyszne!

  29. Natalia - Poezja Smaku Dominika napisał/a:

    Super:) A czy można dodać do niego owoce? Np. śliwki?

  30. Natalia - Poezja Smaku Kasia napisał/a:

    Idealne!!!!! Rewelacja, jak mam ochotę :(( oj, niebawem zrobię!

  31. Natalia - Poezja Smaku Michał napisał/a:

    Zamiast czekolady / kakao można również użyć karobu, świetnie smakuje a nie zawiera kofeiny 🙂

  32. Natalia - Poezja Smaku marta napisał/a:

    Ciekawy, innowacyjny przepis, robiłam już 3 razy i goście zawsze są zaskoczeni, gdy się dowiadują, że nie ma mąki,a jest fasola. Jutro mam zamiar znowu je upiec. Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)