Zapiekanka z porami i kurczakiem

Zapiekanka z porami i kurczakiemNa blogach kulinarnych można znaleźć różne wersje zapiekanki z porem. Jest popularna, ponieważ taką zapiekankę przyrządza się błyskawicznie, a jest pyszną propozycją na rodzinny obiad. Ja dziś prezentuję swoją wersję z makaronem  lasagne. Por zazwyczaj jest dodatkiem – a szkoda, to bardzo smaczne warzywo, a ta zapiekanka jest dowodem na to, że świetnie sprawdza się on w roli głównej. Na zdjęciu przedstawiam wam sam bałagan – bo zapiekanka znikała w pośpiechu :)

Składniki:

  • 2 pory
  • podwójna pierś z kurczaka (może być pierś z indyka)
  • cytryna – skórka i 3 łyżki soku
  • cebula
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/3 kostki rosołowej (rozpuszczona w 1/2 szklanki wody)
  • 150-200 ml śmietanki 30%
  • 50 g szynki w plasterkach (ja użyłam polędwicy sopockiej)
  • czubata łyżeczka musztardy
  • garstka żółtego sera (jeśli mamy plasterki to około 2)
  • 1 łyżka mąki
  • kilka płatów makaronu lasagne (u mnie wyszło 6)
  • ciasto francuskie
  • żółtko
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Zaczynamy od pokrojenia kurczaka i szynki w kostkę, a cebuli i porów w miarę cienkie plasterki. Rozgrzewamy piekarnik do 190ºC. Kurczaka smażymy na oliwie z oliwek na dużej patelni, gdy się usmaży odgarniamy go na boki, a na środku smażyły cebulę z ząbkiem czosnku i szynką. Potem robimy miejsce na por. Smażymy. Ścieramy też skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy na patelni i obsmażamy dalej. Dodajemy 1/2 szklanki bulionu stworzonego z 1/3 kostki rosołowej. Następnie dodajemy śmietankę, musztardę, tymianek i 3 łyżki soku z cytryny. Rozpuszczamy w sosie trochę żółtego sera. Bierzemy filiżankę do której wsypujemy czubatą łyżkę mąki i dolewamy kilka łyżek płynu z sosu – mieszamy aż mąka się rozpuści. Otrzymaną masę rozpuszczamy z powrotem w sosie, powinien się zagęścić. Solimy i pieprzymy do smaku. Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą z oliwek. Na dno kładziemy surowe płaty makaronu lasagne, tak aby na siebie nie zachodziły (u mnie zmieściły się trzy). Na nie wlewamy połowę zawartości patelni. Przykrywamy kolejną warstwą makaronu lasagne i wylewamy pozostały sos. Przykrywamy całość ciastem francuskim, które smarujemy żółtkiem. Pieczemy 25-30 minut.


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

10 Odpowiedzi na Zapiekanka z porami i kurczakiem

  1. Marta @ śniadanie napisał/a:

    Na zdjęciu wygląda nieziemsko. Chwilowo nie mam dostępu do piekarnika, nad czym ubolewam, ale będę pamiętała, żeby wypróbować.

  2. asia napisał/a:

    o taaaak, zapiekanka z porem – pyszności :)

  3. wiosenka27 napisał/a:

    Robiłam kiedyś podobną, pyszna była:)

  4. Natalia napisał/a:

    Cieszę się, że nie tylko ja lubię pora :)

  5. Samantha napisał/a:

    Takie zapiekanki są przepyszne, wygląda zachęcająco, pozdrawiam :)

  6. Aska napisał/a:

    Rezwelacja!!! Gorąco polecam to danie:)

  7. Marta napisał/a:

    Zaliczone:) Zapiekanka bardzo smaczna!

  8. Dzikowiec napisał/a:

    Wczoraj podałam ją gościom – byli zachwyceni! Zapiekanka jest przepyszna!!!!

  9. Iwona napisał/a:

    Witam czy zapiekankę można przygotować dzień wcześniej?? i tylko podpiec do podania?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)