Zapiekanka z kurczaka

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (5 głosów, średnia: 4,20 z 5)
Loading ... Loading ...

Proste dania są najlepsze. Zrobienie tego dania nie wymaga żadnych zdolności kulinarnych, dlatego polecam każdemu.  Zapiekanka jest bardzo delikatna, ale z wyraźnie wyczuwalnym aromatem leśnych grzybów. W przepisie napisałam, że potrzebny jest makaron penne, ale równie dobrze mogą być świderki lub kokardki. Przepis na makaronową zapiekankę z kurczaka z grzybami dostałam od cioci.

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • ok. 250 gram makaronu penne (rurki)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 pomidory
  • 10 dkg suszonych grzybów
  • 0,5 litra śmietany 30%
  • łyżka masła
  • łyżeczka tymianku
  • pieprz, sól

Łamiemy suszone grzyby na mniejsze części do miseczki i zalewamy ciepłą wodą (nie wrzątkiem!) do namoczenia (ok. 15 minut). Gotujemy pół opakowania makaronu penne (na opakowaniu znajdziemy czas gotowania) w słonej wodzie.  Gdy makaron będzie się gotował, solimy i pieprzymy pierś z kurczaka, a następnie kroimy ją w kostkę. Podsmażamy na patelni i zdejmujemy do żaroodpornego naczynia. Na łyżce masła podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i 2 ząbki drobno pokrojonego lub wyciśniętego czosnku. Odlewamy grzyby i dodajemy do cebuli. Kroimy pomidory w kostkę (jeśli chcemy pomidory bez skórki należy je zalać wrzącą wodą z czajnika i dopiero zdjąć skórkę) i dodajemy do składników na patelni. Zalewamy wszystko śmietaną. Dodajemy tymianek oraz solimy i pieprzymy do smaku. Pozwólmy składnikom się poddusić przez chwilę. Odlany makaron wsypujemy do żaroodpornego naczynia, gdzie mamy już usmażonego kurczaka. Zalewamy całość zawartością patelni. Dokładnie mieszamy. Najlepiej naczynie przykryć folią aluminiową na czas pieczenia i zdjąć ją na 10 minut przed końcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 20-25 minut.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

2 Odpowiedzi na Zapiekanka z kurczaka

  1. Alex napisał/a:

    Koniecznie muszę wypróbować. Uwielbiam grzyby a przepis wydaje się bardzo prosty.

    • Alex napisał/a:

      Dziś zrobiłam zapiekankę drugi raz, ale tym razem ze świeżych grzybków. Polecam!! Przepyszny przepis :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)