Zapiekane jajka z warzywamiGdy mamy dość zwykłej jajecznicy, możemy dla urozmaicenia zrobić ją w piekarniku. Oczywiście z dodatkiem ulubionych warzyw. Możemy je zapiec zarówno w dużym, żaroodpornym naczyniu jak i w pojedynczych kokilkach. Tak podane śniadanie nie tylko pięknie będzie wyglądało, ale na pewno poprawi nam humor na resztę dnia.

Podaję składniki na osobę – jak robimy jajka w dużym naczyniu dla wszystkich, to oczywiście zwiększamy ilość wprost proporcjonalnie do liczby osób. Możemy użyć innych warzyw, np. cebuli czy papryki – pełna dowolność.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2  łyżki mleka
  • 2-3 plasterki szynki
  • pół małego pomidora
  • kilka małych różyczek brokuła
  • szczypiorek
  • masło
  • sól, pieprz

Nagrzewamy piekarnik do 200ºC. Naczynie smarujemy masłem. Wbijamy do niego jajka, dolewamy mleko i roztrzepujemy lekko widelcem. Szynkę i pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do jajek. Dodajemy też brokuła i szczypiorek, oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Na wierzch układamy kilka wiórków z masła. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut (albo dłużej jeśli mamy głębokie naczynie, lub lubimy mocno ścięte jajka)

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!