Zapiekane jajka z warzywami

Zapiekane jajka z warzywamiGdy mamy dość zwykłej jajecznicy, możemy dla urozmaicenia zrobić ją w piekarniku. Oczywiście z dodatkiem ulubionych warzyw. Możemy je zapiec zarówno w dużym, żaroodpornym naczyniu jak i w pojedynczych kokilkach. Tak podane śniadanie nie tylko pięknie będzie wyglądało, ale na pewno poprawi nam humor na resztę dnia.

Podaję składniki na osobę – jak robimy jajka w dużym naczyniu dla wszystkich, to oczywiście zwiększamy ilość wprost proporcjonalnie do liczby osób. Możemy użyć innych warzyw, np. cebuli czy papryki – pełna dowolność.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2  łyżki mleka
  • 2-3 plasterki szynki
  • pół małego pomidora
  • kilka małych różyczek brokuła
  • szczypiorek
  • masło
  • sól, pieprz

Nagrzewamy piekarnik do 200ºC. Naczynie smarujemy masłem. Wbijamy do niego jajka, dolewamy mleko i roztrzepujemy lekko widelcem. Szynkę i pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do jajek. Dodajemy też brokuła i szczypiorek, oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Na wierzch układamy kilka wiórków z masła. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut (albo dłużej jeśli mamy głębokie naczynie, lub lubimy mocno ścięte jajka)


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)