Zapiekane jajka z warzywami

Zapiekane jajka z warzywamiGdy mamy dość zwykłej jajecznicy, możemy dla urozmaicenia zrobić ją w piekarniku. Oczywiście z dodatkiem ulubionych warzyw. Możemy je zapiec zarówno w dużym, żaroodpornym naczyniu jak i w pojedynczych kokilkach. Tak podane śniadanie nie tylko pięknie będzie wyglądało, ale na pewno poprawi nam humor na resztę dnia.

Podaję składniki na osobę – jak robimy jajka w dużym naczyniu dla wszystkich, to oczywiście zwiększamy ilość wprost proporcjonalnie do liczby osób. Możemy użyć innych warzyw, np. cebuli czy papryki – pełna dowolność.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2  łyżki mleka
  • 2-3 plasterki szynki
  • pół małego pomidora
  • kilka małych różyczek brokuła
  • szczypiorek
  • masło
  • sól, pieprz

Nagrzewamy piekarnik do 200ºC. Naczynie smarujemy masłem. Wbijamy do niego jajka, dolewamy mleko i roztrzepujemy lekko widelcem. Szynkę i pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do jajek. Dodajemy też brokuła i szczypiorek, oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Na wierzch układamy kilka wiórków z masła. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut (albo dłużej jeśli mamy głębokie naczynie, lub lubimy mocno ścięte jajka)


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)