Zaparzana babka drożdżowa z czekoladą i cynamonem

Zaparzana babka drożdżowa z czekoladąZaparzana babka drożdżowa z czekoladą i cynamonem – dzięki zaparzaniu mleka, baba jest dłużej świeża od tradycyjnych drożdżowych babek. Z czekoladą ciasto drożdżowe smakuje wybornie! Aby uzyskać waniliowy smak ciasta, użyłam naturalnego ekstraktu z wanilii Bourbon z Madagaskaru. Zaparzana babka jest nieco pracochłonna, ale zdecydowanie warto przygotować ją na Święta. Polecam w wersji z farszem, jak i pustą z dodatkiem rodzynków.

Zaparzana babka drożdżowa:

  • 300 g mąki pszennej (2 szklanki + 2 łyżki)
  • 40 g świeżych drożdży
  • 200 ml mleka (3/4 szklanki)
  • 100 g masła (pół kostki)
  • 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii Bourbon (Dr. Oetkera)
  • 4 żółtka ekologicznych jaj
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli

Farsz czekoladowo-cynamonowy:

  • 100 g czekolady deserowej (1 tabliczka)
  • 80 g miękkiego masła
  • 1 opakowanie cukru trzcinowego z cynamonem z Cejlonu (Dr. Oetkera)
  • 1 łyżka gorzkiego kakao

Pół szklanki mleka zagotowujemy wraz z 2 łyżeczkami naturalnego ekstraktu z wanilii. Wrzącym mlekiem zalewamy 3/4 szklanki mąki. Dokładnie mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia. Z rozkruszonych drożdży, 1 łyżki cukru, 2 łyżek mąki i 1/4 szklanki mleka przygotowujemy zaczyn i zostawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Dodajemy rozczyn do zaparzonej mąki. Mieszamy i zostawiamy na 15 minut. Żółtka miksujemy z połową szklanki cukru, a masło rozpuszczamy. Dodajemy żółtka, masło oraz szczyptę soli do ciasta, a następnie wyrabiając, dosypujemy pozostałą mąkę (1 i 1/4 szklanki) – najlepiej użyć do tego haka miksera. Ciasto należy wyrabiać dość długo, a gdyby było zbyt lepiące, można je podsypać odrobiną mąki. Na blacie podsypanym mąką wałkujemy prostokąt o grubości ok. 1,5 cm.

Przygotowujemy farsz: miękkie masło łączymy z kakao i cukrem trzcinowym z dodatkiem cynamonu z Cejlonu Dr. Oetkera. Dodajemy posiekaną czekoladę. Rozsmarowujemy farsz na cieście zostawiając 2 cm margines. Zwijamy jak na roladę. Formę do babki natłuszczamy i wkładamy do środka wałek z ciasta, oplatając nim komin babki. Łączymy brzegi i zostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Pieczemy w 180°C ok. 40 minut. Gotową babkę warto polać rzadkim lukrem (pół szklanki cukru pudru połączonego z 1 łyżką przegotowanej wody).

Zaparzana babka drożdżowa z czekoladą

Zaparzana babka drożdżowa z czekoladą

Zaparzana babka drożdżowa z czekoladą

Ekstrakty Ze świata Natury

Naturalny ekstrakt Wanilia Bourbon z Madagaskaru to tylko jeden z nowej serii ZE ŚWIATA NATURY Dr. Oetkera. Oprócz niego, do wyboru mamy także Migdał z Maroka, Cytrynę z Sycylii i Pomarańczę z Brazylii – wszystkie ekstrakty są w 100% naturalne i nadają wypiekom oraz deserom niesamowity aromat bez użycia chemii. Jeśli nie przygotowujecie ekstraktów sami, to mogę je zdecydowanie polecić – skład broni się sam. Cieszę się, że taki produkt pojawił się na rynku. Do serii należą też cukry smakowe: trzcinowy z cynamonem z Cejlonu, z wanilią Bourbon, z ekologiczną skórką cytrynową oraz z ekologiczną skórką pomarańczową.


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

5 Odpowiedzi na Zaparzana babka drożdżowa z czekoladą i cynamonem

  1. gin napisał/a:

    Fantastyczna! 🙂 Prawdziwa królowa wielkanocnego stołu 🙂

  2. marika napisał/a:

    W jakiej sieci sklepów są dostępne te nowe produkty Dr Oetkera? Ja jeszcze nigdzie nie widziałam.

  3. Magdalena napisał/a:

    Nie spotkałam się z tymi nowymi produktami. Przepis na babkę bardzo ciekawy. Wygląda przepięknie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)