Wytrawna tarta z cukinią i porem (quiche)

Tarta cukiniowaWytrawna tarta (albo jak kto woli quiche – czyt. kisz, czyli tarta z masą jajeczno-śmietanową) to świetny pomysł na lekki, letni obiad lub na wykwintną kolację. Tu głównym składnikiem jest cukinia. Teraz w sezonie smakuje ona zdecydowanie najlepiej, dlatego warto wykorzystać jej smakowe walory. Quiche można przyrządzić zarówno w wersji wegetariańskiej jak i mięsnej. Do tego można jeść go na ciepło jak i na zimno. Niezwykle uniwersalne danie. A do tego jak smakuje! Tarta baaardzo szybko znikała ze stołu…

Ciasto:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 100 g masła
  • 1 jajko i 1 żółtko
  • duża szczypta soli
  • 3 łyżki zimnej wody

Wszystkie wymienione składniki na ciasto kruche zagniatamy (możemy to także zrobić szybciej w melakserze). Owijamy je folią streczową i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut w celu schłodzenia. Po wyjęciu rozwałkowujemy ciasto pomiędzy dwoma kawałkami folii (nie będzie się przylepiać do wałka i stolnicy) w okrągły kształt. Rozwałkowane ciasto wkładamy do specjalnej formy na tartę lub do zwykłej tortownicy ok. 26 cm (w tortownicy brzegi ciasta powinny sięgać do połowy wysokości). Nakłuwamy ciasto widelcem w wielu miejscach i podpiekamy przez ok. 7-8 minut w piekarniku w 190ºC.

Tarta cukiniowa

Farsz:

  • 1 duża cukinia
  • 1 mały por
  • 1 mała czerwona papryka
  • 50 g szynki (w wersji mięsnej) lub 100 g fety (w wersji wegetariańskiej)
  • pomidorki koktajlowe do dekoracji
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 1/2 szklanki mleka
  • świeży koperek i bazylia
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • garść tartego, żółtego sera
  • sól, pieprz

Pora kroimy w plasterki i rozrzucamy na podpieczonym cieście. Następnie rozrzucamy pokrojoną w kostkę szynkę (lub fetę) oraz paprykę. Cukinię kroimy w cienkie plasterki (najlepiej użyć szatkownicy do warzyw) i układamy na wierzchu. Górę przyozdabiamy pomidorkami pokrojonymi w plasterki. Przygotowujemy masę: jajka rozkłócamy widelcem i dodajemy do nich śmietanę oraz mleko. Mieszamy. Przyprawiamy solidnie solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku. Wsypujemy 3 łyżki pokrojonego koperku i kilka pokrojonych listków bazylii. Masę wlewamy powoli na warzywa. Całość posypujemy tartym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy ok. 40 minut. Tartę kroimy tak jak tort.

Tarta cukiniowa


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

23 Odpowiedzi na Wytrawna tarta z cukinią i porem (quiche)

  1. Dzikowiec napisał/a:

    Wcale się nie dziwię, że szybko znikała – wygląda obłędnie!

  2. Maggie napisał/a:

    Bosko wyglada! Chetnie porwalabym kawalek – wprawdzie niedawno jadlam lunch, ale na jej widok znow zrobilam sie glodna :)

  3. wiosenka27 napisał/a:

    Bardzo fajna:)

  4. wulkan-smaku napisał/a:

    pyszności, ładnie wyszła ;)

  5. karmel-itka napisał/a:

    prezentuje się szałowo! myślę, że i tak smakuje ;]

  6. meskiegotowanie napisał/a:

    Wygląda znakomicie :) nie ma to jak dobra tarta

  7. Elexis napisał/a:

    Bardzo lubię wytrawne tarty, Twoja wygląda pysznie!

  8. Łasuch w kuchni napisał/a:

    Uwielbiam kisze wszelkiej maści. Dzięki, że mi o nim przypomniałaś, bo dawno nie robiłam. Z cukinią na pewno jest pyszny :)

  9. Smaczny Kąsek napisał/a:

    Uwielbiam wytrawne tarty, a połączenia cukinii z porem jeszcze nie próbowałam. Najwyższa pora nadrobić zaległości! :)

  10. Majana napisał/a:

    Ach, wygląda przepysznie! Ślinka mi cieknie :)

  11. Tomek gotuje napisał/a:

    Pysznie wygląda :) Chyba nie powinienem przeglądać blogów bez śniadania ;)

  12. Jestem wiecznym poszukiwaczem różnych pomysłów na tarty, są idealne na śniadanie, na zimno czy gorąco i można je chwile potrzymać w lodówce. Piękne zdjęcie, wygląda to wyjątkowo smacznie :)

  13. Samantha napisał/a:

    Doskonale się prezentuje i pewnie też tak smakuje ;)

  14. veggy and hunter napisał/a:

    W tytule powinna być wykwintna, a nie wytrawna, bo wygląda jak z najdroższej francuskiej restauracji. Ranciki jak od linijki! Pięknie wyszła :) i ode mnie taki wielki uśmiech za wzmiankę w składnikach, trzeba dbać o wegetarian :)

    • Natalia napisał/a:

      Idealnie równa nie była, bo robiłam ją w zwykłej tortownicy ;) Ale z tymi pięknymi kolorami warzyw każdemu wyjdzie wspaniała!

  15. Meg napisał/a:

    Ta tez jest na pewno pyszna :-) Ja dodaję zamiast koperku i bazyli, po 2 gałązki świerzego rozmarynu i tymianku. Uwielbiam!

  16. Ewka napisał/a:

    To moja ulubiona tarta ! I zawsze jest jej za mało.. ;-) )
    Mamy tylko problem… Nie zawsze ścina nam się masa z jajek i śmietany. Ma ktoś może pomysł co robimy nie tak? Jaka to ma być śmietanka? Może 18stka jest za rzadka ?? :) Może dodać więcej jajek… Albo zrezygnować z mleka? Nie mamy termoobiegu więc to pewnie tez ma jakieś znaczenie… Proszę, pomóżcie :D

    • Natalia napisał/a:

      Ewo, tarta najszybciej będzie gotowa z gęstą, kwaśną śmietaną, np. 18% czy 22%. Na słodkiej 30% także można robić, ale będzie potrzebowała dłuższego czasu spędzonego w piekarniku, ponieważ jest rzadka. Ja używam zazwyczaj Piątnicy. Co do smaku i gęstości śmietany musimy sami zdecydować, którą lubimy najbardziej

  17. Kate_Candle napisał/a:

    dzisiaj planuje zrobić – już mi ślinka cieknie

  18. Magda napisał/a:

    oto moja tarta, niestety nie mój smak ale rodzinie bardzo smakowała :)

  19. Martulla napisał/a:

    Zrobiłam , wygląda wyśmienicie , tylko co robię źle, spód tarty jest niedopieczony , mimo wcześniejszego wstawienia do piekarnika na 8 min. Czy za krótko piekłam samą tartę ? Czy przy krojeniu Wam też wybiła się woda z warzyw ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)