Wytrawna tarta z cukinią i porem (quiche)

Tarta cukiniowaWytrawna tarta (albo jak kto woli quiche – czyt. kisz, czyli tarta z masą jajeczno-śmietanową) to świetny pomysł na lekki, letni obiad lub na wykwintną kolację. Tu głównym składnikiem jest cukinia. Teraz w sezonie smakuje ona zdecydowanie najlepiej, dlatego warto wykorzystać jej smakowe walory. Quiche można przyrządzić zarówno w wersji wegetariańskiej jak i mięsnej. Do tego można jeść go na ciepło jak i na zimno. Niezwykle uniwersalne danie. A do tego jak smakuje! Tarta baaardzo szybko znikała ze stołu…

Ciasto:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 100 g masła
  • 1 jajko i 1 żółtko
  • duża szczypta soli
  • 3 łyżki zimnej wody

Wszystkie wymienione składniki na ciasto kruche zagniatamy (możemy to także zrobić szybciej w melakserze). Owijamy je folią streczową i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut w celu schłodzenia. Po wyjęciu rozwałkowujemy ciasto pomiędzy dwoma kawałkami folii (nie będzie się przylepiać do wałka i stolnicy) w okrągły kształt. Rozwałkowane ciasto wkładamy do specjalnej formy na tartę lub do zwykłej tortownicy ok. 26 cm (w tortownicy brzegi ciasta powinny sięgać do połowy wysokości). Nakłuwamy ciasto widelcem w wielu miejscach i podpiekamy przez ok. 7-8 minut w piekarniku w 190ºC.

Tarta cukiniowa

Farsz:

  • 1 duża cukinia
  • 1 mały por
  • 1 mała czerwona papryka
  • 50 g szynki (w wersji mięsnej) lub 100 g fety (w wersji wegetariańskiej)
  • pomidorki koktajlowe do dekoracji
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 1/2 szklanki mleka
  • świeży koperek i bazylia
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • garść tartego, żółtego sera
  • sól, pieprz

Pora kroimy w plasterki i rozrzucamy na podpieczonym cieście. Następnie rozrzucamy pokrojoną w kostkę szynkę (lub fetę) oraz paprykę. Cukinię kroimy w cienkie plasterki (najlepiej użyć szatkownicy do warzyw) i układamy na wierzchu. Górę przyozdabiamy pomidorkami pokrojonymi w plasterki. Przygotowujemy masę: jajka rozkłócamy widelcem i dodajemy do nich śmietanę oraz mleko. Mieszamy. Przyprawiamy solidnie solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku. Wsypujemy 3 łyżki pokrojonego koperku i kilka pokrojonych listków bazylii. Masę wlewamy powoli na warzywa. Całość posypujemy tartym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy ok. 40 minut. Tartę kroimy tak jak tort.

Tarta cukiniowa


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

24 Odpowiedzi na Wytrawna tarta z cukinią i porem (quiche)

  1. Dzikowiec napisał/a:

    Wcale się nie dziwię, że szybko znikała – wygląda obłędnie!

  2. Maggie napisał/a:

    Bosko wyglada! Chetnie porwalabym kawalek – wprawdzie niedawno jadlam lunch, ale na jej widok znow zrobilam sie glodna 🙂

  3. wiosenka27 napisał/a:

    Bardzo fajna:)

  4. wulkan-smaku napisał/a:

    pyszności, ładnie wyszła 😉

  5. karmel-itka napisał/a:

    prezentuje się szałowo! myślę, że i tak smakuje ;]

  6. meskiegotowanie napisał/a:

    Wygląda znakomicie 🙂 nie ma to jak dobra tarta

  7. Elexis napisał/a:

    Bardzo lubię wytrawne tarty, Twoja wygląda pysznie!

  8. Łasuch w kuchni napisał/a:

    Uwielbiam kisze wszelkiej maści. Dzięki, że mi o nim przypomniałaś, bo dawno nie robiłam. Z cukinią na pewno jest pyszny 🙂

  9. Smaczny Kąsek napisał/a:

    Uwielbiam wytrawne tarty, a połączenia cukinii z porem jeszcze nie próbowałam. Najwyższa pora nadrobić zaległości! 🙂

  10. Majana napisał/a:

    Ach, wygląda przepysznie! Ślinka mi cieknie 🙂

  11. Tomek gotuje napisał/a:

    Pysznie wygląda 🙂 Chyba nie powinienem przeglądać blogów bez śniadania 😉

  12. Jestem wiecznym poszukiwaczem różnych pomysłów na tarty, są idealne na śniadanie, na zimno czy gorąco i można je chwile potrzymać w lodówce. Piękne zdjęcie, wygląda to wyjątkowo smacznie 🙂

  13. Samantha napisał/a:

    Doskonale się prezentuje i pewnie też tak smakuje 😉

  14. veggy and hunter napisał/a:

    W tytule powinna być wykwintna, a nie wytrawna, bo wygląda jak z najdroższej francuskiej restauracji. Ranciki jak od linijki! Pięknie wyszła 🙂 i ode mnie taki wielki uśmiech za wzmiankę w składnikach, trzeba dbać o wegetarian 🙂

    • Natalia napisał/a:

      Idealnie równa nie była, bo robiłam ją w zwykłej tortownicy 😉 Ale z tymi pięknymi kolorami warzyw każdemu wyjdzie wspaniała!

  15. Meg napisał/a:

    Ta tez jest na pewno pyszna 🙂 Ja dodaję zamiast koperku i bazyli, po 2 gałązki świerzego rozmarynu i tymianku. Uwielbiam!

  16. Ewka napisał/a:

    To moja ulubiona tarta ! I zawsze jest jej za mało.. ;-))
    Mamy tylko problem… Nie zawsze ścina nam się masa z jajek i śmietany. Ma ktoś może pomysł co robimy nie tak? Jaka to ma być śmietanka? Może 18stka jest za rzadka ?? 🙂 Może dodać więcej jajek… Albo zrezygnować z mleka? Nie mamy termoobiegu więc to pewnie tez ma jakieś znaczenie… Proszę, pomóżcie 😀

    • Natalia napisał/a:

      Ewo, tarta najszybciej będzie gotowa z gęstą, kwaśną śmietaną, np. 18% czy 22%. Na słodkiej 30% także można robić, ale będzie potrzebowała dłuższego czasu spędzonego w piekarniku, ponieważ jest rzadka. Ja używam zazwyczaj Piątnicy. Co do smaku i gęstości śmietany musimy sami zdecydować, którą lubimy najbardziej

  17. Kate_Candle napisał/a:

    dzisiaj planuje zrobić – już mi ślinka cieknie

  18. Magda napisał/a:

    oto moja tarta, niestety nie mój smak ale rodzinie bardzo smakowała 🙂

  19. Martulla napisał/a:

    Zrobiłam , wygląda wyśmienicie , tylko co robię źle, spód tarty jest niedopieczony , mimo wcześniejszego wstawienia do piekarnika na 8 min. Czy za krótko piekłam samą tartę ? Czy przy krojeniu Wam też wybiła się woda z warzyw ?

  20. laothoe napisał/a:

    Zrobiłam tylko użyłam gotowego ciasta. Rewelacja. Przepis dołączył do mojego przepiśnika. Dziękuje za te smaki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)